Ολοκληρώνουν τις διαβουλεύσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί και φαίνεται πώς ένα – ένα όλα τα ζητήματα κλείνουν δίχως την προσφυγή στις κάλπες που μάλλον δεν επιθυμούσε κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Όμως ο λογαριασμός από αυτή την αχρείαστη περιπέτεια που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός και επιδείνωσαν οι υπόλοιποι «ηγέτες» έχει ήδη σταλεί στους πολίτες.

"Thank you for your offer but we are sorry , we have decided not to travel to Greece."

Το παραπάνω είναι δείγμα από αναρίθμητα ανάλογα μηνύματα ακυρώσεων που λαμβάνουν ξενοδοχεία και ξενώνες τις τελευταίες 10 ημέρες. Βλέπετε οι ξένοι διακοπές θέλουν να κάνουν και δεν έχουν κανένα λόγο να διακινδυνεύσουν την ηρεμία τους. Αν ήθελαν περιπέτεια θα πήγαιναν για σαφάρι στην Αφρική. Πολλοί από αυτούς που μέχρι πρότινος σκόπευαν να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, το ξανασκέφτονται και όχι λόγω του ΦΠΑ στην εστίαση. Μια τουριστική περίοδος που ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς, υπονομεύθηκε από την ανωριμότητα των πολιτικών ταγών.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν ο Πρωθυπουργός είχε φέρει το θέμα στη βουλή, μαζί με ένα σχέδιο αποκομματικοποίησης και εξυγίανσης; Οι διάφοροι τιμητές – εντός κι εκτός 3/κομματικής – θα είχαν βρεθεί ενώπιων των ευθυνών τους. Θα ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν ευθέως για το πώς αντιλαμβάνονται τη δημόσια τηλεόραση. (Ένα μικρό μόνο πρόβλημα θα είχε αυτή η προσέγγιση: δεν θα επέτρεπε πολλούς διορισμούς Μεσσήνιων.)

Η «Δημιουργία, ξανά» επισημαίνει:

  • Η χώρα χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα. Χρειάζεται όμως και πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
  • Τα δημόσια Μ.Μ.Ε. είναι απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας. Ωστόσο, για να υπηρετούν αυτό το στόχο πρέπει να διοικούνται εντελώς ανεξάρτητα κυβέρνησης και κομμάτων. Να καλύπτουν τομείς που η αγορά δεν καλύπτει, όπως ο πολιτισμός, η παιδεία και η αντικειμενική πληροφόρηση.
  • Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να έχει πρόσβαση στα Δημόσια Μ.Μ.Ε.
  • Η «περιπέτεια» της ΕΡΤ πρέπει να φέρει στο τραπέζι το καθεστώς αδειοδότησης και πλαισίου λειτουργίας όλων των Μ.Μ.Ε. καθώς η 4η εξουσία σε πολλές εκφάνσεις της ξεπερνάει σε διαπλοκή και διαφθορά τις άλλες τρεις.