Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει την διάκριση των εξουσιών, όπως και στα υπόλοιπα δυτικά κράτη. Όμως εδώ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Οι κυβερνήσεις διατηρούσαν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να διαλέγουν τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να έχουν ανοιχτές δοσοληψίες μαζί τους. Αυτό ήταν και παραμένει το υπερόπλο διατήρησης του μεταφεουδαρχικού συστήματος στη χώρα μας. Αυτό ήταν και παραμένει το κύριο εμπόδιο ύπαρξης κράτους δικαίου.

Από την πρώτη στιγμή η «Δημιουργία, ξανά!» τόνισε αυτό το θεσμικό μας έλλειμμα. Με την «εξομολόγηση» Μπαλτάκου έγινε ευδιάκριτο σε όλους. Η κυβέρνηση, αν όσα ισχυρίζεται ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αληθή, επέλεξε ως τρόπο αντιμετώπισης της παρανομίας την παρανομία! Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει πολύ «ζεστός» δίαυλος επικοινωνίας Κυβέρνησης και στελεχών της XA. Αποδείχθηκε ότι οι οργανώσεις όλου του πολιτικού φάσματος έχουν ευκολία να μιλάνε για όλα μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το τι σκηνοθετούν στην τηλεόραση.

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία η ΧΑ θα ήταν μια αμελητέα κίνηση του περιθωρίου. Όμως στη χώρα μας γιγαντώθηκε χάρη στη θεσμική ανομία όσων κατασκεύασαν μια αλά κάρτ δημοκρατία: του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, και της ψευδοαριστεράς.

Η «Δημιουργία, ξανά!» ζητά η Δικαιοσύνη να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη με:

- Αυτοδιοίκηση της Δικαιοσύνης και εκλογή των ανώτατων δικαστικών από το ίδιο το σώμα των δικαστών.
- Ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου σε μορφή αρχείου PDF ή WORD