Μετά από τις συζητήσεις που είχε, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι κατανοεί τα προβλήματα του ελληνικού λαού και συμμερίζεται την κατάστασή του. Παράλληλα δήλωσε ότι, η Γερμανία, θα συνεργαστεί με την Ελλάδα, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και την επιτάχυνση της επιστροφής της χώρας μας στην ανάπτυξη.

Τα όσα ανέφερε η κυρία Μέρκελ, είναι βεβαίως θετικά. Όμως, δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της αποστειρωμένης παρουσίας της εδώ, δεν είχε την ευκαιρία να δει την πραγματική εικόνα της “Ελλάδας της κρίσης”. Παράλληλα, δείχνει να μην αποδέχεται ακόμη, το γεγονός ότι για την κρίση αυτή, ευθύνονται, τόσο η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος που κυβερνά τη χώρα επί δεκαετίες, όσο και το προβληματικό νομισματικό σύστημα της Ευρωζώνης, από το οποίο ωφελούνται τα μέγιστα οι χώρες του Βορρά και ζημιώνονται οι χώρες του Νότου.

Η Ελλάδα δε χρειάζεται μόνο καλά λόγια. Χρειάζεται πράξεις αποκατάστασης της διεθνούς εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Πράξεις που θα πρέπει να κάνουν, τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, όσο και οι Κυβερνήσεις των εταίρων χωρών, που πέρα από την οικονομική, θα πρέπει να καταδεικνύουν έμπρακτα και την ηθική τους στήριξη.

Η κυρία Μέρκελ, δε θα πρέπει να αρκεσθεί σε μερικά θετικά λόγια. Θα πρέπει να παραδεχθεί τα αίτια της κρίσης του Ευρωπαϊκού νότου και να εργασθεί για την υιοθέτηση πολιτικών που θα εξισορροπήσουν τη σημερινή άδικη κατάσταση και που θα ισχυροποιήσουν την ενότητά της Ευρώπης.