Εν μέσω πολυετούς ύφεσης και συνεχιζόμενης ληστρικής φοροεπιδρομής, καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των αυτοαπασχολούμενων που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Έχοντας, στην ουσία, καταστεί μη καταμετρούμενοι άνεργοι, οι επαγγελματίες αυτοί αγωνίζονται για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, με το κράτος να τοποθετείται σταθερά απέναντί τους.

Μετά το καταστροφικό και για τα ασφαλιστικά ταμεία PSI,  η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει τη χαριστική βολή, αυξάνοντας ραγδαία τις εισφορές σε ταμεία όπως το ΕΤΑΑ. Άλλοτε εύρωστα ταμεία με βιώσιμη σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων ξαφνικά αντιμετωπίζουν έντονο κύμα αποχωρήσεων από το επάγγελμα, μεγάλο αριθμό αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση και εκτεταμένο ποσοστό ανείσπρακτων εισφορών. Οι κοντόφθαλμες κυβερνητικές επιλογές επιφέρουν κι εδώ το αντίστροφο από το επιθυμητό αποτέλεσμα: καθώς οι εισφορές αυξάνουν, τα ταμεία, αντί να βελτιώνουν τη θέση τους, οδηγούνται στην κατάρρευση!

Η «δημιουργία, ξανά!», ζητά τα αυτονόητα:

-          Οι ασφαλιστικές εισφορές να επιλέγονται από τον ασφαλισμένο με βάση τα ανταποδοτικά οφέλη που του παρέχει το ταμείο του.

-          Οι οριζόντιοι υπολογισμοί, με κλιμάκωση των εισφορών βάσει των χρόνων από την πρώτη εγγραφή είναι άδικες, παράλογες και εντελώς ασύνδετες με την υφεσιακή πραγματικότητα.

-          Το κράτος οφείλει να εντοπίζει τους επαγγελματίες με αδήλωτα εισοδήματα κι όχι να τιμωρεί συνολικά μια κοινωνική ομάδα επειδή κάποια μέλη της έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.

-          Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι μια από τις πιο ευέλικτες επιχειρηματικές οντότητες και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θα μπορέσουν να αναπροσαρμόσουν τη δραστηριότητά τους, προσφέροντας δουλειά και σε άλλους συμπολίτες μας, αν το κράτος σταματήσει να τους επιτίθεται, άλλοτε με τις φοροεπιδρομές, άλλοτε με τις υπέρογκες εισφορές και άλλοτε με νομοθετικούς αιφνιδιασμούς.

Επιτέλους αφήστε τους Έλληνες να δουλέψουν, αφήστε κάποια παραγωγική δραστηριότητα να επιβιώσει σε αυτή τη χώρα!