Η Siemens, όπως είναι γνωστό, χρημάτιζε πολιτικούς σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίζει συμβόλαια. Στελέχη της Siemens έχουν αποκαλύψει ότι περίπου 100 εκατομμύρια μάρκα κατέληξαν τα τελευταία χρόνια σε τσέπες Ελλήνων αξιωματούχων αλλά και κομμάτων. Οκτώ χρόνια «ψάχνουν» οι ελληνικές δικαστικές αρχές να βρουν άκρη με το ποιοι πήραν τις μίζες από τη SIEMENS, με πενιχρά αποτελέσματα.

Προφανώς κάποιοι μας κοροϊδεύουν. Προφανώς δεν θέλουν.

Το διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα βρίσκει ακόμα τον τρόπο να αυτοπροστατεύεται. Δεν επιτρέπει στις δικαστικές αρχές να φτάσουν την έρευνα μέχρι τέλους. Έσπευσε, μάλιστα, να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την SIEMENS χωρίς να απαιτήσει τη λίστα των αποδεκτών των χρημάτων.

Η «Δημιουργία, ξανά!» προτείνει ένα πλαίσιο αρχών για την πάταξη της διαφθοράς:

  1. Να καταργηθεί η υποχρέωση της Δικαιοσύνης να στέλνει στη Βουλή όσες υποθέσεις αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα.
  2. Να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων όσων κατείχαν δημόσιες θέσεις με ευθύνη διαχείρισης χρημάτων (βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ ΔΕΚΟ, συνδικαλιστικών σωματείων κλπ).
  3. Με την υπογραφή του πρωτόκολλου ορκωμοσίας κάθε δημοσίου λειτουργού, υπουργού, γραμματέως υπουργείου, Πρωθυπουργού κλπ. συγχρόνως να υπογράφεται ανέκκλητη εξουσιοδότηση προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για "άνοιγμα" και διερεύνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του, είτε ατομικών, είτε κοινών, παρόντων και μελλοντικών, με διάρκεια ισχύος εφ' όρου ζωής.
  4. Να καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια, όπως στην αρχαιότητα, η περιουσία κάθε πολιτικού στην έναρξη, κατά τη διάρκεια και στη λήξη της σταδιοδρομίας του.
  5. Να εφαρμοσθεί ουσιαστικά το «πόθεν έσχες» και όχι μόνο το «έσχες».
  6. Να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο από ανώτατους δικαστικούς, για την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς. Η απόφαση να είναι άμεσα εκτελεστή και να περιλαμβάνει, εκτός της ποινής φυλάκισης και δήμευση της περιουσίας του επίορκου μέχρι την κάλυψη, εντόκως, της βλάβης που προκάλεσε.
  7. Για τα αδικήματα που σχετίζονται με την τέλεση καθήκοντος αιρετών ή υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών η ποινική ευθύνη να είναι διαρκής και να μην ξεκινά η παραγραφή του αδικήματος εάν δεν έχει υπάρξει γνώση της πράξης και του ύψους της ζημίας.
  8. Να μηχανογραφηθεί το σύνολο του Δημοσίου και όλες οι δοσοληψίες του να γίνονται ηλεκτρονικά.