"Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φωτιάς!"(William Butler Yeats)

Οι φοιτητικές εκλογές (17/4/13) αποτελούν μια ευκαιρία για την ανάδειξη των περιθωρίων βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τους άμεσα ενδιαφερόμενους: τους φοιτητές!

Η «Δημιουργία, ξανά!» επισημαίνει:

  • Σήμερα δεν χρειάζονται μόνο γνώσεις, αλλά ανάπτυξη δεξιοτήτων και προ πάντων κριτικού πνεύματος.
  • Η εκπαίδευση οφείλει να επιβραβεύει την καινοτομία και να ενθαρρύνει τη δημιουργική εύρεση νέων λύσεων.
  • Η ακαδημαϊκή έρευνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης και προάγει την ανταγωνιστικότητα.
  • Το κράτος πρέπει να χρηματοδοτεί την έρευνα στα ιδρύματα ανάλογα με το βαθμό ικανοποίησης των αποδεκτών των υπηρεσιών τους και των επιτευγμάτων τους, όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης με δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Το πανεπιστήμιο αντί άνεργων πτυχιούχων, καλείται να παράγει επιστήμονες που θα έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην αύξηση και βελτίωση των παραγομένων αγαθών στη χώρα μας.
  • Μέσα στα πανεπιστήμια τα κόμματα δεν έχουν καμία δουλειά, δεν χρησιμεύουν στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά στον εγκλεισμό και στην περιχαράκωσή τους πίσω από κομματικά κιγκλιδώματα.

Το πρώτο πράγμα που χρεοκόπησε σε αυτήν την χώρα ήταν η παιδεία. Ό,τι άλλο ακολούθησε ήταν αποτέλεσμα αυτής της χρεοκοπίας.

Η “Δημιουργία, ξανά!” στέκεται στο πλευρό της σιωπηλής, εργατικής και δημιουργικής πλειοψηφίας των φοιτητών και τους καλεί να συμμετάσχουν στις φοιτητικές εκλογές δίνοντας ψήφο στους συνδυασμούς που ασχολούνται ουσιαστικά με τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προτείνοντας πρακτικές και ρηξικέλευθες λύσεις, μακριά από οποιοδήποτε κομματικό εναγκαλισμό.

Παραθέτουμε video που με απλό τρόπο τεκμηριώνει την ανάγκη αναθεώρησης των εκπαιδευτικών στόχων.

Διαβάστε περισσότερα για τις προτάσεις μας σχετικά με την παιδεία στην ιστοσελίδα μας και στη σχετική διαβούλευση που πρόσφατα ολοκληρώσαμε, στο πλαίσιο του Συνεδρίου μας που κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο (20-21/4).