καπνισμα1Δήλωσαν αρχικά ότι τα 25 ευρώ είναι για να μην πηγαίνουν για πλάκα στα νοσοκομεία οι πολίτες!!! Λες και πάει κανείς να διασκεδάσει το απόγευμα στον Ευαγγελισμό, ή να περάσει μια εύθυμη νύχτα στο Παίδων και στο Σωτηρία.

Δεν πάει ο πολίτης στο νοσοκομείο γιατί ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ του κλείνει ραντεβού μετά από τρίμηνο για την ωτίτιδα και τις αμυγδαλές και μετά από εξάμηνο για όποια σοβαρότερη πάθηση ή τυχόν ενόχληση έχει ο ασθενής. Ο οποίος πρέπει να δει ένα γιατρό την στιγμή που υποφέρει, κι όχι μετά από μια βδομάδα, ούτε μετά τρεις μήνες. Αυτό είναι το συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων που χρειαζόμαστε γιατρό, ο λόγος για τον οποίο πληρώνουμε ασφαλιστική κάλυψη. Πρωτοβάθμια φροντίδα λέγεται.



Μα ακόμη κι αν πληρώσει ο πολίτης να δει γιατρό με δικά του χρήματα, όταν τον χρειάζεται, η συνταγή και η βεβαίωσή του δεν μετράει για να πάρει μια κανονική αναρρωτική άδεια και να του καλύψει την αμοιβή του ο ΕΟΠΥΥ προς την επιχείρηση ή το Δημόσιο. Στα νοσοκομεία παραπέμπουν και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ όταν δεν έχουν ραντεβού. Και τα εκατομμύρια ανασφάλιστοι άνεργοι επίσης εκεί καταλήγουν.

Τι να κάνουν λοιπόν οι πολίτες, πάνε στα νοσοκομεία τα οποία έχουν φρακάρει πάλι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλών, κύρια νέων αλλά και μεγαλύτερων γιατρών και νοσηλευτών.

Το πήραν πίσω λοιπόν λένε τώρα το μέτρο. Και τι σκέφτηκε ο νους τους;

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «το υπουργείο Υγείας είχε πει από την αρχή ότι εφόσον βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ. Συμφωνήσαμε το μέτρο των 25 ευρώ να αντικατασταθεί από μία αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά, χρήματα τα οποία θα κατατεθούν στον αντίστοιχο λογαριασμό των νοσοκομείων όπου θα καλύπτονταν τα 25 ευρώ. Τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού, θα χρεωθούν αυτόματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι από το μέτρο των 25 ευρώ το υπουργείο Υγείας ανέμενε 40.000.000 ευρώ έσοδα, πόσο που εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την αύξηση στα τσιγάρα" (πηγή kathimerini.gr)

Ετσι λοιπόν, πάει στράφι και η αντικαπνιστική πολιτική λίγο-λίγο.

Πώς να επιβάλουν το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους;

Αν σταματήσουμε να καπνίζουμε θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα και ίσως εξαφανιστεί και το "πρωτογενές πλεόνασμα". Μια και τα λεφτά από τους φόρους τα εισπράττουν τώρα ενώ το τωρινό κάπνισμα είναι δαπάνη μελλοντική για τον κλάδο υγείας και ανακουφίζει μακάβρια και τον κλάδο σύνταξης.

Μετά από αυτό προβλέπω να οργανώνονται και καπνιστικές εκστρατείες για την σωτηρία της χώρας.

Καπνίστε γιατί χανόμαστε.

 

  Ο Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος είναι ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα ανάπτυξης, δημοσίων επενδύσεων, παιδείας, πολιτισμού και καινοτομίας. Είναι Αντιπρόεδρος πολιτικού συντονισμού της πολιτικής κίνησης "Δημιουργία, ξανά!"

εικόνα: Κώστας Καλαντζόπουλος