fotisΔεν είναι τυχαίο το 6,26% και οι 17 έδρες που πήρε η Δημοκρατική Αριστέρα στις τελευταίες εκλογές. Κάνοντας ένα βήμα προς το κέντρο, με μεταρρυθμιστικές διαθέσεις και έναν πρόεδρο που έδειχνε σοβαρός, αποτέλεσε "μαξιλάρι σωτηρίας" για ένα σημαντικό κομμάτι δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν άρνηση να στηρίξουν τον πιο επικίνδυνο λαϊκιστή όλων των εποχών, τον Αλέξη Τσίπρα. 

Πέραν όμως της φαινομενικής σοβαρότητος και του κύρους του, το χαρακτηριστικό που έδειχνε να έχει ο Φώτης Κουβέλης και που τον έκανε να ξεχωρίζει απο τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς του αριστερού χώρου, ήταν η δήθεν αυξημένη ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ του ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, με την οποία είχε κερδίσει τον σεβασμό μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων, ακόμα και αυτών που ανήκουν ιδεολογικά σε άλλους χώρους. 

Χθές όμως, με την αδιαφορία του για την πολιτική σταθερότητα του τόπου, απέδειξε πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είχε επιστρατευθεί αποκλειστικά στο πλαίσιο της αυξημένης ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ του ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ, η οποία δεν ήταν τίποτα παραπάνω απο την φιλοδοξία του να έχει και αυτός λόγο στην κυβέρνηση και την πολιτική ζωή της χώρας.

Η δε αδυναμία του να κάνει την υπέρβαση και οι κόκκινες γραμμές που τράβηξε στο θέμα της ΕΡΤ, δείχνουν όχι μόνο την πολιτική του προέλευση και τον ασαφή πολιτικό του προσδιορισμό, αλλά τον υποβιβάζουν ξανά σε έναν κλασικό λαϊκιστή, εκπρόσωπο της πολιτικής της κολοτούμπας.

Κάποιος, κάπου, κάποτε τον είχε αποκαλέσει αριστερό Καρατζαφέρη, του οποίου το κόμμα αποδείχθηκε "πολιτική φούσκα" και εξαφανίστηκε. Νομίζω πως την ίδια κατάληξη θα έχει και ο Φώτης Κουβέλης. Αν μάλιστα τον δούμε να συντάσσεται κάποια στιγμή με το απέναντι στρατόπεδο, ας μην μας κάνει εντύπωση.

Στην ήδη διαλυμένη Ελλάδα, δεν μπορεί και δεν πρεπει να δίδεται χώρος για ημίμετρα κόμματα με ασαφείς θέσεις και ασαφή πολιτικό προσδιορισμό. Αυτό που κράτησε στάσιμη την χώρα και επέτρεψε την ανάπτυξη του παρακράτους της διαφθοράς, ήταν η ασάφεια και η ακατάσχετη πολυσυλλεκτικότητα των κομμάτων εξουσίας, που τελικά δεν τους επέτρεπε να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 

Φώτη, τελικά στάθηκες στο ύψος σου, αλλά αποδείχτηκες πολύ κοντός για τις περιστάσεις!

Κώστας Καλαντζόπουλος

Μέλος Εθνικής Επιτροπής "δημιουργία, ξανά!"

Αρθρογράφος
Author: Κώστας Καλαντζόπουλος
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση