shutterstock 142246021Παραθέτω καταρχάς τη σχετική με την ΕΡΤ ειδησεογραφία της σημερινής (24/7/2013) ημέρας (επετείου αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας).

Επανήλθε το άρθρο για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ μετά την απόσυρση-παράσταση της προηγούμενης εβδομάδας (πηγή: in.gr)

«Στο άρθρο 72 του νομοσχεδίου για τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, εντάχθηκε η διάταξη για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ.

Προβλέπει την πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν οριστικά, ενώ για όσους επαναπροσληφθούν στη Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας θα ισχύσει το πλαφόν των 15.000 ευρώ που αφορά στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αποσύρει το αντίστοιχο άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις των απολυμένων ΕΡΤ, έπειτα από αίτημα 33 γαλάζιων βουλευτών με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη και τον βουλευτή Ιορδάνη Τζαμτζή».

Δράση: Ξαναστήνουν την παλιά ΕΡΤ  (πηγή: Ζούγκλ@)

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013, 02:56

Για «εμμονή στις καταστροφικές πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος» κατηγορεί την κυβέρνηση η Δράση, με αφορμή την προκήρυξη για τις προσλήψεις στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Η Δράση κάνει λόγο για αποκλεισμό των νέων, των απολυμένων του ιδιωτικού τομέα και των ικανότερων και διερωτάται «ποιος είναι λόγος που οδηγηθήκαμε μέσω αντικοινοβουλευτικών μεθοδεύσεων σε μεγάλη πολιτική κρίση, εξαιτίας της οποίας φθάσαμε ένα βήμα πριν από τις εκλογές, επαναφέροντας το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας στην ελληνική κοινωνία».

Όπως αναφέρει ενδεικτικά η Δράση, «νέος 31 ετών, αριστούχος με βαθμό πτυχίου 9, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο (συναφείς στον τομέα) και πενταετή εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο λαμβάνει 1080 μονάδες μοριοδότησης, ενώ υπάλληλος της πρώην ΕΡΤ με εξαετή προϋπηρεσία, κάτοχος πτυχίου με βαθμό 5, χωρίς άλλα τυπικά προσόντα, λαμβάνει 1120 μονάδες μοριοδότησης και προσλαμβάνεται».

Παράλληλα, συνεχίζει, «ένας από τους χιλιάδες απολυμένους από ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο, με εικοσαετή εργασιακή εμπειρία, αριστούχος (με βαθμό πτυχίου 9) και κάτοχος συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών συγκεντρώνει 2800 μονάδες μοριοδότησης και δεν έχει καμία ελπίδα σε σύγκριση με κάποιο από τα παιδιά του γαλαζοπράσινου κομματικού σωλήνα, πτυχιούχο με βαθμό 5, που προσλήφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στην τότε ΕΡΤ, δεδομένου ότι ο δεύτερος λαμβάνει 3000+ μονάδες μοριοδότησης και προσλαμβάνεται».

Αλλά και ένας αριστούχος με συναφή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών που προσλήφθηκε στην τότε ΕΡΤ το 2004 λαμβάνει σύμφωνα με τη Δράση 1680 μονάδες μοριοδότησης και μένει πίσω, ενώ συνάδελφός του, επίσης από την ΕΡΤ, με απλό πανεπιστημιακό τίτλο, που προσλήφθηκε το 2002 λαμβάνει 1720 μονάδες μοριοδότησης και ξαναπροσλαμβάνεται.

 

Σχολιασμός

 1)  Έχουμε μείνει άναυδοι. Παραταύτα θα επιχειρήσουμε να σχολιάσουμε

 2) Ο νέος φορέας (υπό το ανόητο όνομα ΝΕΡΙΤ) δεν έχει ακόμη Οργανόγραμμα, ή δεν έχει ανακοινωθεί πώς θα προκύψει το νέο Οργανόγραμμα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο νέος φορέας θα έχει 2000 υπαλλήλους, όπως είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο. Παρ’ όλα αυτά, έχει καθώς φαίνεται αποφασισθεί ο τρόπος επιλογής των «νεοπροσλαμβανομένων» υπαλλήλων, με τον οποίο θα στελεχωθεί.

  3) Στα «κριτήρια» επιλογής αυτό που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει θα είναι η «αρχαιότητα» στην παλιά ΕΡΤ. Τα προσόντα, η ευδόκιμος προϋπηρεσία σε άλλους φορείς, οι ικανότητες, το αν είχε προσληφθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος μετά από διαγωνισμό ή με κομματικό «ρουσφέτι», το αν ήταν πλήρους απασχολήσεως ή κατ’ ουσίαν αργόμισθος, κλπ, φαίνεται ότι θα παίξουν δευτερεύοντα «διά το θεαθήναι» ρόλο.

  4) Η «μοριοδότηση» και μάλιστα με κυρίαρχο στοιχείο την «αρχαιότητα» δεν είναι τίποτε άλλο από κραυγαλέα ομολογία για πλήρη ανικανότητα «αξιολόγησης».

  5) Ωστόσο, προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να γίνει το Οργανόγραμμα και η Αξιολόγηση υπάρχουν. Όπως και σχετική διεθνής εμπειρία. Ήδη και από μέρους της «Δημιουργίας» υπήρξαν προτάσεις (από τον Θάνο Τζήμερο, τον Σεραφείμ Κοτρώτσο και άλλους). Όλες φυσικά (!) αγνοήθηκαν, μιας και όλα αφέθηκαν στην κομματική και επαγγελματική «επάρκεια» του κ. Παντελή Καψή, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει έστω ένα δίαυλο επικοινωνίας με την ΠΟΣΠΕΡΤ.

   6) Το καλύτερο, ας μείνει τελευταίο: Θα αποζημιωθούν ακόμη και όσοι θα «προσληφθούν» στο νέο φορέα. Με 15000 Ευρώ έκαστος. Αυτό είναι βέβαιο, καθόσον με βάση τα «μόρια» θα επαναπροσληφθούν όλοι οι «παλιοί», δηλαδή αυτοί που θα δικαιούνται (λόγω «παλαιότητος) και τη μεγαλύτερη «αποζημίωση».

   7) Έρημο κράτος και έρημη ελληνική Οικονομία…

Αυτά φαίνεται να αποφασίζουν οι «σοφοί» που κυβερνούν τη χώρα και ορίζουν τις τύχες μας. Ευτυχώς, έχουμε ακόμη, αν όχι πλήρη δημοκρατία, τουλάχιστον ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Στα πλαίσια αυτά, ας τελειώσουμε με μια δική μας πρόταση, που είχε αναρτηθεί δημόσια πριν από ένα μήνα περίπου.   

 

Μία λογική λύση για διέξοδο από την κρίση χωρίς κόστος

      Να με συγχωρέσουν οι «αρμόδιοι» πολιτικοί και οι «σοφοί» σύμβουλοί τους, που ως ένας απλός πολίτης τολμάει να τους υποδείξει λύσεις. Γεγονός όμως είναι ότι λιγάκι «δυσκολεύονται». Απόδειξη οι επανειλημμένες συσκέψεις, χωρίς ορατό αποτέλεσμα. Η λύση που προτείνω λαμβάνει υπόψιν της και την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ.

  1. Ιδρύεται πράγματι η ΝΕΡΙΤ (προσωρινό όνομα φυσικά, για να μην παρεξηγηθούμε), η οποία διαδέχεται σε όλα την διαλυθείσα ΕΡΤ (ΑΕ) με ΔΣ που θα συμφωνήσουν οι «τρεις» (χάριτες!), πλην των υποχρεώσεών της προς το προσωπικό.
  2. Παράλληλα, ιδρύεται και η Εθνική Επιτροπή ΜΜΕ, μετά από συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση σχετικού Νόμου. Αποστολή της η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το νέο φορέα που θα διαδεχθεί την ΝΕΡΙΤ (Οργανογράμματα, Business plan, σκοπός, αποστολή, προσωπικό, χρηματοδότηση κλπ). Η ΕΕΜΜΕ πρέπει να είναι φυσικά διακομματική εμπλουτισμένη με προσωπικότητες, για τις οποίες θα υπάρχει και πάλι διακομματική συμφωνία. Εντός τεσσάρων μηνών, θα πρέπει να έχει καταλήξει για την μορφή, τη λειτουργία και τον τρόπο επιλογής προσωπικού του υπό ίδρυση νέου φορέα.
  3. Στο μεταξύ, η ΝΕΡΙΤ επαναπροσλαμβάνει ΟΛΟ το προσωπικό της παλιάς ΕΡΤ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διαρκείας τόσων μηνών, όσα είναι τα έτη υπηρεσίας στην παλιά ΕΡΤ (τόσο περίπου θα στοίχιζαν οι αποζημιώσεις τους), με ελάχιστο τους τέσσερις μήνες. Οι επαναπροσλαμβανόμενοι θα υπογράφουν δήλωση, στην οποία θα αποδέχονται ότι μόνο αν δεν προσληφθούν στο νέο (μελλοντικό υπό ίδρυση) φορέα, θα διεκδικήσουν την νόμιμη αποζημίωση, από την οποία όμως θα αφαιρεθούν οι μισθοί των τεσσάρων μηνών, κατά τους οποίους θα εργάζονται στη ΝΕΡΙΤ. Μόνο όσοι δεν θα υπογράφουν, θα έχουν δικαίωμα πλήρους αποζημιώσεως, βάσει των κειμένων διατάξεων.
  4. Η ΝΕΡΙΤ επαναλειτουργεί ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της παλαιάς ΕΡΤ, φροντίζοντας συγχρόνως την ομαλή μετάβαση προς το νέο φορέα από την άποψη των νομικών και άλλων υποχρεώσεων της παλιάς ΕΡΤ. Οι αποφάσεις της όμως τελούν υπό την έγκριση της διακομματικής ΕΕΜΜΕ.
  5. Ο νέος φορέας δεν θα λέγεται φυσικά ΝΕΡΙΤ. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αναζητούμε συνεχώς αρκτικόλεξα, φροντίζοντας και την εύηχη εκφορά τους. Χαθήκανε τα ονόματα; Επιπλέον το Ν (νέος-νέα κλπ) είναι αστείο. Ο,τιδήποτε είναι τώρα νέο, θα είναι παλιό μετά από μερικά χρόνια. Στοιχειώδες Watson! Μερικές ιδέες: Ονόματα θεών (π.χ. Απόλλων), φιλοσόφων (π.χ. Επίκουρος, Υπατία) ή απλές λέξεις με σύνθετη εννοιολογική σημασία (π.χ. Ακτινοβολία, Διάδοση). «Ακτινοβολία ΑΕ» Ωραίο ακούγεται!
Αρθρογράφος
Διονύσιος Βενιεράτος
Author: Διονύσιος Βενιεράτος
Ομότιμος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του πολιτικού κόμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση