Euroaidan 2013 Mstyslav Chernov-11Μετά από τον θάνατο 80 περίπου ανθρώπων σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα στο Κίεβο υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ορίστηκε ότι νέες εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Μεταβατικός πρωθυπουργός έγινε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, δεξί χέρι της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο που πρόσφατα αποφυλακίστηκε. Η κατάσταση όμως παραμένει εξαιρετικά ρευστή καθώς στην χερσόνησο της Κριμαίας στα ανατολικά της χώρας ένοπλοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και σήκωσαν ρωσικές σημαίες. Ρωσικά στρατεύματα αργότερα εισέβαλαν και πρακτικά έχουν καταλάβει την Κριμαία που κατοικείται κυρίως από εθνικούς Ρώσους. Η Δύση απειλεί με οικονομικά αντίποινα, και ο κόσμος βρίσκεται ίσως μπροστά στην σημαντικότερη κρίση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα με επιφάνεια όπως η Γαλλία και πληθυσμό περίπου 45 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 20% είναι εθνικοί Ρώσοι. Ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1991. Πρόκειται για μια πλούσια κυρίως σε αγροτικά προϊόντα αλλά και σε βιομηχανία χώρα (τα περίφημα και τεράστια αεροσκάφη Antonov κατασκευάζονται εκεί). Όμως με την απόσχισή της από την Σοβιετική Ένωση υπήρξε μια σημαντικότατη μείωση της οικονομικής ευμάρειας. Σε σταθερές τιμές μεταξύ του 1989 και του 1999 το ΑΕΠ της Ουκρανίας μειώθηκε κατά ένα απίστευτο 62%, και παραμένει σήμερα, 25 χρόνια αργότερα, 35% χαμηλότερο– δείτε το γράφημα) . Σήμερα ο λαός της έχει χαμηλό εισόδημα (σε αγοραστική αξία 7.000 δολάρια κατά κεφαλή σε σύγκριση με 24.000 στην Ελλάδα, 18.000 στην Ρωσία, και 21.000 στην Πολωνία), και βασανίζεται από τεράστια πολιτική διαφθορά (βρίσκεται στην θέση 144 μεταξύ των 174 χωρών παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα στην θέση 80).

2014-02-27-ukraine-gdp

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ίσως το ίδιο κεντρόφυγο εθνικιστικό φαινόμενο που διχοτόμησε την Γιουγκοσλαβία. Η φτώχεια, η διαφθορά, και η στασιμότητα ωθούν τον λαό της Ουκρανίας να κοιτά προς τα έξω για μια σταθεροποιητική δύναμη. Ο λαός είναι λοιπόν μοιρασμένος μεταξύ αυτών που θέλουν μια προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (50% υπέρ) και αυτούς που θέλουν μια επαναπροσέγγιση με την Ρωσία (30% υπέρ). Με όλες της δυσκολίες που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμενόμενο ότι δεν υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός για την ένταση της Ουκρανίας ή για κάποια σημαντική βοήθεια. Όμως η εικόνα χιλιάδων νέων Ουκρανών στους δρόμους να κυματίζουν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζοντας την ζωή τους σε κίνδυνο, καθώς και η διαρροή μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας πολύ υψηλόβαθμων διπλωματών των ΗΠΑ όπου μιλάνε με τον πιο απαξιωτικό τρόπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ταρακούνησε την Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που πλέον παίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή. Ήδη συζητείται η παροχή ενός μνημονιακού δανείου καθώς υπολογίζεται ότι η Ουκρανία χρειάζεται 20 δις ευρώ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η διάθεση της ΕΕ να δώσει ένα πακέτο βοήθειας της τάξης των 11 δις ευρώ στην Ουκρανία, που είναι το ίδιο ποσό βοήθειας που είχε υποσχεθεί η Ρωσία προ κρίσης.

 

Εικόνα: Διαδηλωτές φέρνουν μια τεράστια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πλατεία της ανεξαρτησίας στο Κίεβο (φωτογραφία του Mstyslav Chernov)


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση