Στις δυο πρόσφατες αλλεπάλληλες προεκλογικές περιόδους, σε μια έξαρση … πολυσυλλεκτικότητας, οι κύριοι διεκδικητές της ψήφου των Ελλήνων επιδόθηκαν σε “ανταλλαγή” θέσεων. Ναι σωστά διαβάσατε. Το ένα κόμμα υιοθετούσε θέση του άλλου, χωρίς φυσικά να κατονομάζει την προέλευση. Οι παραλλαγές όρων για αλλαγές του μνημονίου έγιναν ανέκδοτο. Θα έλεγε κανείς διαβάζοντας μερικές από τις προγραμματικές δηλώσεις ότι βρισκόμασταν κοντά σε μια πραγματικά ευρεία εθνική συναίνεση. Ωστόσο η επιθετική διαλεκτική και οι λεονταρισμοί των παραδοσιακών κομμάτων συνέχιζαν να χτίζουν εικονικά αγεφύρωτα χάσματα μεταξύ ακόμα και συγγενών ιδεολογικά κομμάτων.

Η ολοκλήρωση των εκλογών για κάποιο περίεργο λόγο ανέτρεψε σε κάποιο βαθμό τις θεωρητικές προγραμματικές συγκλίσεις. Ξαφνικά πολιτικοί φορείς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος και κανένας στοιχειώδης εθνικός στόχος για να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα που έχουν προσανατολισμό εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ενώ όλοι τους έλεγαν ότι θέλουν να διορθώσουν όρους του μνημονίου και να λύσουν βασικά προβλήματα της χώρας (γραφειοκρατία, διαφθορά, πολυνομία κλπ.) τελικά δεν θέλουν να συνεργαστούν ούτε σε αυτά τα πρωταρχικά.

Κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του και ιδιαίτερα αυτοί από εμάς που τιμηθήκαμε με την ψήφο κάποιων πολιτών οφείλουμε να θυμόμαστε τις όποιες χρήσιμες για την χώρα μας θέσεις που εκφράστηκαν από τα κόμματα που ανέλαβαν κάποια μικρή ή μεγάλη εξουσία. Οφείλουμε να τους θυμίζουμε τακτικά τα σωστά από όσα έλεγαν, ελπίζοντας να τα εφαρμόσουν! Φυσικά πρώτα από όλα αυτό αφορά το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Όταν γράφονται αυτές οι λέξεις οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης παραμένουν σε εξέλιξη. Δεν μπορώ λοιπόν να μη θυμηθώ ότι ο επικεφαλής της Ν.Δ. κος Σαμαράς μόνο λίγες εβδομάδες πριν υιοθέτησε τη θέση περί διάκρισης νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας μέσω ασυμβίβαστου υπουργού – βουλευτή, θέση που είχε λίγο νωρίτερα προτάξει η «δημιουργία, ξανά!». Με χαρά είδαμε ότι άρχισε να συμφωνεί πως ο ελεγχόμενος (μέλος της κυβέρνησης) δεν μπορεί να είναι και ελεγκτής (βουλευτής).

Ο χρόνος τα έφερε έτσι που τις επόμενες ώρες ο κος Σαμαράς και το κόμμα του θα μας απαντήσουν αν τη θέση αυτή την εννοούσαν ή την διατύπωσαν απλώς για να υφαρπάξουν κάποιες ψήφους. Πιστεύουν στη διάκριση των εξουσιών ή όχι; Αν πράγματι θέλουν τη διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας θεωρώ αυτονόητο ότι με την ανάληψη θέσης στην κυβέρνηση από τον ίδιο τον κο Σαμαρά και άλλους εκλεγμένους βουλευτές του δικού του ή και άλλων κομμάτων, θα πρέπει να αναμένουμε και την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα τόσο του ίδιου όσο και όσων άλλων ενταχθούν στην νέα κυβέρνηση. Τις θέσεις τους θα λάβουν οι επόμενοι επιλαχόντες των συνδυασμών τους.

Βέβαια ακούω βουλευτές της Ν.Δ. να αναδιπλώνονται ήδη από αυτή τη θέση απαντώντας σχετικές ερωτήσεις. Αναφέρεται ότι θα την εφαρμόσουν … μετά τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση. Αν πραγματικά πιστεύουν στη διάκριση των εξουσιών ας δώσουν το παράδειγμα τώρα. Αν κάτι το πιστεύεις πραγματικά σε ό,τι περνάει από το χέρι σου το εφαρμόζεις και προωθείς παράλληλα την επίσημη θέσπισή του. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να λες ότι το πιστεύεις αλλά να μην το εφαρμόζεις όσο δεν το επιβάλει ο νόμος. Είναι το ίδιο υποκριτικό με π.χ. την στάση κομμάτων όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που ενώ αντιτάχθηκαν στην πρόσφατη έκτακτη χρηματοδότηση των κομμάτων μαθαίνω ότι έσπευσαν να εισπράξουν τα μερίδιά τους χωρίς καμία λύπη για τον έλληνα φορολογούμενο που τα πλήρωσε από το υστέρημά του.

Πολύ σύντομα θα ξέρουμε αν μετά από τόσες δεκαετίες πολιτικού ψέματος και συστηματικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού (π.χ. «λεφτά υπάρχουν»), έχει πλέον αναπτυχθεί η απαιτούμενη δυναμική στην κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης, ώστε τέτοιες πρακτικές να στηλιτεύονται και τελικά να μην επιτρέπονται στους πολιτικούς. Ελπίζω κι εύχομαι είτε για λόγους ηθικούς και πολιτικής συνέπειας, είτε για την αποφυγή πολιτικού κόστους, ο κος Σαμαράς και όσοι άλλοι βουλευτές ενταχθούν στην νέα κυβέρνηση να θυμηθούν τις δημόσιες τοποθετήσεις περί διάκρισης εξουσιών. Θα είμαι εδώ να τους επιβραβεύσω ανεξαρτήτως των κινήτρων τους. Αν δεν το κάνουν άμεσα, ελπίζω κι εύχομαι να βρεθούν γενναίοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί σχολιαστές που να τους θυμίζουν το ζήτημα συστηματικά και εμφατικά, μέχρι να τους υποχρεώσουν να κάνουν τα λόγια τους προ των εκλογών μετεκλογικό έργο.

Θα είναι ένα δείγμα ότι μετά από όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια φέροντας τη χώρα μας σε αυτή την πρωτοφανώς δυσμενή για τη σύγχρονη Ελλάδα θέση, κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τρόπο σκέψης μας. Θα είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να διασφαλίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση επιτέλους θα ασχοληθεί με την επίλυση χρονιζόντων θεσμικών και μη προβλημάτων της χώρας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των κομμάτων που την απαρτίζουν, ώστε να δούμε επιτέλους μια αχτίδα ελπίδας να φέγγει.

Σεραφείμ Αθ. Κοτρώτσος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ, Δρ. ΕΜΠ,
Σύμβουλος επιχειρήσεων
www.facebook.com/serafim.kotrotsos


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση