×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 601

shutterstock 74280514O Πλάτωνας προσδιόρισε την φυσιογνωμία του πιο ενδεδειγμένου ατόμου να διακυβερνήσει με κριτήριο τη «Μετρητική Τέχνη».

Ειδικότερα η μετρητική τέχνη προσδιορίζεται από τέσσερις συντελεστές: το δέον, το πρέπον, ο καιρός και το μέτριον.

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα ως «δέον» εννοείται όχι εκείνο που υφίσταται πράγματι, το οποίο εκφράζεται με την κατηγορία του όντος, αλλά εκείνο που πρέπει, που αξίζει να υπάρχει, το όραμα.

Το «πρέπον» αποτελεί  τον προσδιορισμό των μέσων που οφείλει να εξεύρει ο ηγέτης προκειμένου να πραγματοποιηθεί το όραμά του.

Ο τρίτος συντελεστής είναι ο «καιρός», δηλαδή ο κατάλληλος χρόνος (timing) για να εξαγγελθεί το όραμα, ο τρόπος και τα μέσα για την ευόδωσή του. Η έννοια«καιρός» εισάγεται από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους και στη συνέχεια υιοθετείται από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, σύμφωνα με τους οποίους υποστηρίζεται ότι ο καιρός τοποθετείται μεταξύ αφενός μεν του ούπω, του όχι ακόμη, του νωρίς, αφετέρου δε του ουκέτι, του όχι πια, του αργά.

Η έννοια του καιρού παραπέμπει στην έννοια του «μέτριον», που αποτελεί και τον τέταρτο συντελεστή της μετρητικής τέχνης. Το «μέτριον» ορίζεται ως η επιλογή του μέσου μεταξύ των εσχάτων, του μέτρου μεταξύ των δύο ακροτήτων, που είναι η έλλειψη και η υπερβολή.

Η ηγετική προσωπικότητα σε κάθε απόφασή της - είτε πρόκειται για το «δέον», για το όραμα, είτε για το «πρέπον», τα μέσα προσέγγισης αυτού, είτε για τον «καιρό», την επιλογή του κατάλληλου χρόνου - οφείλει να στοχάζεται και να δρα με γνώμονα το μέτρο,το μέτριο ή το μέσο: να οραματίζεται μεν κάτι πέρα από την υφιστάμενη κατάσταση που δεν είναι όμως ούτε υπερβολικό, για να είναι εκ των προτέρων απραγματοποίητο, ούτε ελλειμματικό για να μην αξίζει τον κόπο να επιδιωχθεί.

Ο σεβασμός προς την αξία του «μέτρου» σε συνδυασμό με την προσήλωση στο «πρέπον» και στον «καιρό» καθιστούν την μετρητική τέχνη ως την πλέον αξιόπιστη μέθοδο άσκησης διοίκησης.

Εν κατακλείδι...

1. Δημιουργία Οράματος= ΔΕΟΝ

2. Προσδιορισμός Επιδιωκόμενων Στόχων= ΠΡΕΠΟΝ

3. Υποκίνηση για Δράση= ΚΑΙΡΟΣ & ΠΡΕΠΟΝ

4. Ανάπτυξη Στρατηγικής Προσέγγισης= ΜΕΤΡΙΟΝ

 

Bιβλιογραφία:

Πελεγρίνης, Θ., (2006), Από τον Πολιτισμό στην Πείνα, Ελληνικά Γράμματα.

Kouzes, J., Posner, B., (1990), “The Credibility Factor: What followers expect from their Leaders”, Management Review, pp. 29-33.

 

Ματθαίος Παπακυρίτσης, DDS,MSc,PhD


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση