koinoboylio

Εναλλακτικός τίτλος: "Μεταρρυθμιστές", παρόντες και απόντες.

Χθες έγραψα για ένα μέγα σκάνδαλο, που ακόμα δεν το πήραν πρέφα οι “θεσμοί”, και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για νέο κύμα μονιμοποιήσεων στο Δημόσιο. Με μια άσχετη τροπολογία, στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, πριν κλείσει για τις γιορτές, όσοι έχουν προσληφθεί σε Δήμους και Περιφέρειες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μπορούν να μονιμοποιηθούν με μια απλή προσφυγή στο πρωτοδικείο. Λεπτομέρειες εδώ.

 

Προσπάθησα να βρω ποιοι έφεραν την τροπολογία προς ψήφιση και τι ψήφισαν τα κόμματα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η ιχνηλασιμότητα της νομικής μας παραγωγής είναι ακόμα ζητούμενο και κανένα κόμμα δεν την περιλαμβάνει στις εξαγγελίες του. Κατανοητό από μια άποψη: όταν εκλέγεσαι χωρίς να πεις τίποτε συγκεκριμένο, γιατί να θες οι πολίτες να ξέρουν πώς ψηφίζεις σε ένα συγκεκριμένο θέμα;

Δυστυχώς, την βρήκα την άκρη. Και λέω δυστυχώς διότι σε μια καραμπινάτη, πελατειακής νοοτροπίας διάταξη, που μπορεί να ρίξει έξω ακόμα και αυτόν τον λυμφατικό στόχο για 0,5% πλεόνασμα, τα κόμματα που διατείνονται ότι είναι μεταρρυθμιστικά, ενώ θα έπρεπε να ασκήσουν σφοδρή αντιπολίτευση, να απαιτήσουν την απόσυρση της τροπολογίας και να ξεμπροστιάσουν την λαμογιακή μπαμπεσιά του ΣΥΡΙΖΑ, την άφησαν και πέρασε, σφυρίζοντας αδιάφορα.

Σχετικα
Υπερψηφίστηκε ο χαρακτήρας του επείγοντος για το πολυνομοσχέδιο
Πάμε λοιπόν να σας δείξω πόσο “εύκολο” είναι για έναν πολίτη να βρει την άκρη στους νόμους που ψηφίζονται κατά συρροήν και διέπουν, ή σωστότερα διαλύουν, τη ζωή του. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ο 4447/2016 και το “πονηρό” άρθρο είναι το 54. 

Ψάχνεις να βρεις πώς προέκυψε. Πας πρώτα στο site της Βουλής στην ενότητα “Νομοθετικό έργο” και στην υποενότητα “Αναζήτηση”. Είσαι εδώ.

Σ΄αυτή τη διεύθυνση βρίσκεις όλους τους νόμους που περνούν από τη Βουλή και βλέπεις σε ποια φάση είναι ο καθένας: αν έχει κατατεθεί ως σχέδιο Νόμου, αν έχει ψηφιστεί ή αν έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εκεί τσεκάρεις το πρώτο λάθος. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ Α 241/23-12-2016, αλλά το site της Βουλής, σήμερα 30/12, δεν το ξέρει και τον θεωρεί ως ψηφισθέντα μεν, αλλά μη δημοσιευθέντα εισέτι. Μικρό το κακό, μακάρι να ήταν όλα τα λάθη του Δημοσίου τέτοια, αν και με τις στρατιές των υπαλλήλων που διαθέτει η Βουλή θα περίμενες το site της να ήξερε περισσότερα για τους νόμους από εσένα.

Σχετικα
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - αγκάθια

Πας στο εν λόγω νομοσχέδιο με τον άσχετο τίτλο «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Κλικάρεις και βρίσκεσαι εδώ.

Σκέφτεσαι ότι το λογικό είναι να ψάξεις στο «Ψηφισθέν Νομοσχέδιο» και στις τροπολογίες που εμφανίζονται από κάτω. Τις τσεκάρεις μία – μία. Πουθενά η επίμαχη τροπολογία. Γυρνάς πίσω στο site της Βουλής και τώρα ψάχνεις στα «ΠΡΑΚΤΙΚΑ», υποενότητα «Συνεδριάσεις Ολομέλειας». Κλικάρεις στην συνεδρίαση της 21/12/2016 και ξανακλικάρεις στο VIDEO.

Είσαι εδώ.

Νομίζεις ότι θα βρεις τους ενόχους, μετά το 5:46:00, που αρχίζουν να ψηφίζονται οι τροπολογίες. Τζίφος! Διότι οι τροπολογίες ψηφίζονται με δύο κωδικούς: έναν γενικό και έναν ειδικό, χωρίς να αναφέρεται το θέμα τους και χωρίς καμμία άλλη συζήτηση. Τα κόμματα απαντούν μονολεκτικά «ναι», «όχι», «παρών». Δεν ξέρεις όμως ούτε σε ποιο πράγμα αντιστοιχούν αυτά ούτε ποια τροπολογία καταλήγει να γίνεται ποιο άρθρο του νόμου. Ακούς την προεδρεύουσα κυρία Τασία να ειρωνεύεται τους βουλευτές ότι δεν είναι σβέλτοι και να «ξαναεπαναλαμβάνει» (sic) τις διευκρινίσεις της.

Παίρνεις τηλέφωνο στη σχετική υπηρεσία της Βουλής, ζητώντας ενημέρωση. Ακούς τα γνωστά: η διευθύντρια δεν είναι εδώ, εγώ δεν μπορώ να σας εημερώσω, καλέστε αύριο. Γιατί μια πληροφορία την οποία δικαιούται να έχει οποιοσδήποτε πολίτης – και οποιοσδήποτε υπάλληλος της Βουλής! - να είναι αρμοδιότητα της διευθύντριας; Άγνωστο. Καλείς αύριο και ευτυχώς βρίσκεις το αρμόδιο πρόσωπο. Σου λέει ότι το site της Βουλής δεν εμφανίζει τις τροπολογίες που εισάγονται προς συζήτηση από τους βουλευτές, αλλά μόνο αυτές που φέρνει ο Υπουργός ή κάποια νομοτεχνική επιτροπή. Γιατί αυτό;

Γιατί έτσι! Έτσι γινόταν πάντα, έτσι συνεχίζουμε να το κάνουμε. Σε κατευθύνουν στο έγγραφο - κλειδί.

Είναι αυτό που βρίσκεται λίγο πιο πάνω: «Σ/Ν μετά την ψήφιση των άρθρων» το λεγόμενο «σπλάχνο» του νόμου. Βρίσκεσαι εδώ.

Ψάχνεις τις τροπολογίες μία προς μία. Ανακαλύπτεις πολλά «κουφά». Ότι, για παράδειγμα, το κράτος παγώνει μέχρι το τέλος του 2021 τα μισθώματα θερινών και χειμερινών κινηματογράφων (ελεύθερη οικονομία είπαμε ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε;) και ότι απαλλάσσει με φωτογραφική διάταξη τρεις καταπατητές δημόσιων χώρων από τα πρόστιμα που το ίδιο βεβαίωσε (ισονομία είπαμε ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε;).

Η τροπολογία που ψάχνεις είναι προτελευταία, στη σελίδα 62. Ναι, αλλά ποιοι την έφεραν και ποιοι την ψήφισαν; Απάντηση δεν υπάρχει. Διακρίνεις όμως επάνω δεξιά έναν χειρόγραφο κωδικό: 886/14. Είναι ο κωδικός της τροπολογίας που ψάχνεις, αυτός που εκφωνούσε συνωμοτικά η κυρία Τασία και ψήφιζαν μονολεκτικά οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ξαναπάς στο βίντεο της συνεδρίασης εδώ.

Διαπιστώνεις ότι ο κωδικός είναι λάθος. Δεν είναι 886/14 αλλά 886/114, καθώς αυτόν εκφωνεί η κυρία Τασία και η προηγούμενη τροπολογία είχε κωδικό 885/113.

Είσαι όμως πολύ κοντά στη λύση του αινίγματος και τέτοιες λεπτομέρειες δεν σε πτοούν. Διαπιστώνεις λοιπόν (στο 6:08:20) ότι στην ένοχη ρουσφετολογική τροπολογία ψηφίζουν ΝΑΙ: ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ). Δεν περίμενες κάτι διαφορετικό.

Όμως οι φερόμενοι ως μεταρρυθμιστές τι έκαναν; Το κορόιδο! Η ΝΔ, αυτή που όπως διατείνεται έχει καταλάβει ότι το πελατειακό κράτος κατέστρεψε τη χώρα, λέει απλώς «παρών». Το Ποτάμι έχει μυριστεί τις κακοτοπιές και έχει αποχωρήσει από την αίθουσα. «Παρών» λέει και η Ένωση Κεντρώων. Τελικά, ο μπαρμπα – Φώτης έκανε σχολή! Ή μήπως η σχολή τού «στα δύσκολα σφυράω αδιάφορα» υπήρχε ανέκαθεν ως διακομματική και απλώς ο μπαρμπα – Φώτης υπήρξε ο εμβληματικός εκπρόσωπός της; Να το ξαναπώ να το εμπεδώσουμε: ΚΑΝΕΝΑ από τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν τόλμησε να πει ΟΧΙ σε μια τροπολογία που είναι α) αντισυνταγματική  καθώς παραβαίνει το άρθρο 103, παράγραφος 2 του Συντάγματος, β) παράνομη καθώς αντιβαίνει στις δεσμεύσεις για αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων που έχει υπογράψει το κράτος, γ) υφεσιακή και φορομπηχτική, καθώς φορτώνει τον προϋπολογισμό με νέα μισθολογικά βάρη, αγνώστου μέχρι στιγμής ύψους, δ) άδικη, καθώς καθιερώνει δύο συμπεριφορές του Δημοσίου: υποχρεωτική άσκηση ΟΛΩΝ των ένδικων μέσων σε διαφορές του με πολίτες, προαιρετική όταν πρόκειται για ρουσφέτια.

Ρωτάω λοιπόν: πώς φαντάζονται τα φερόμενα ως μεταρρυθμιστικά κόμματα ότι γίνεται αυτή η ρημάδα η μεταρρύθμιση; Όταν φοβάσαι να πεις ΟΧΙ σε μια συριζαϊκή τροπολογία που ζέχνει ρουσφετίλα από χιλιόμετρα, τι αυγά θα σπάσεις και με ποια συμφέροντα θα συγκρουσθείς όταν έρθεις στην εξουσία;

Ρωτάω επίσης: είναι δυνατόν ο πολίτης για να πληροφορηθεί κάτι που τον αφορά άμεσα, που το πληρώνει από την τσέπη του, να πρέπει να κάνει τη διαδρομή αναζήτησης που έκανα εγώ και μου κόστισε σχεδόν μία μέρα (ευτυχώς αργίας); Δεν έπρεπε δίπλα από κάθε διάταξη νόμου να υπάρχουν μόνιμα και να βρίσκεις με ένα κλικ και τα ονόματα όσων την έφεραν προς ψήφιση και τον τρόπο με τον οποίον ψήφισαν τα κόμματα; Δεν ξέρουμε που δεν ξέρουμε τι πρεσβεύουν προεκλογικώς διότι μόνο ευχές και αοριστίες είναι, να μην ξέρουμε ούτε μετεκλογικώς;

Και για να ολοκληρώσω το ρεπορτάζ: τα ονόματα των βουλευτών που πρότειναν τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι αδύνατον να τα βρεις. Χρειάζεσαι μέσον. Τα πληροφορήθηκα ως πρόεδρος της Δημιουργίας, ξανά! με ένα ακόμα τηλεφώνημα στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής. Είναι οι: Λάππας, Γιαννακίδης, Θελερίτη, Κοζομπόλη, Μπαλλής, Παυλίδης, Πρατσόλης, Σταμπουλή, Συρίγος, Τζαμακλής, Ψυχογιός, όλοι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Θα έλεγε κανείς ότι η περιώνυμη εθνική συναίνεση έχει ήδη επιτευχθεί. Άλλωστε στα ρουσφέτια τα κόμματα ποτέ δεν διαφωνούσαν. Και καθώς οι δήθεν “μεταρρυθμιστές” δηλώνουν “παρών” ή φροντίζουν να είναι απόντες, τρέχα αναγνώστη στην εφορία να δηλώσεις το δικό σου “παρών” γιατί το κράτος σού έχει πρωτοχρονιάτικο μποναμά: μερικές χιλιάδες ρουσφέτια που ήταν στην αναμονή, από Γενάρη, προστίθενται στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

31.12.2016

 Πηγή: Athensvoice.gr



Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση