Με το “καλημέρα” αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει δημόσια διοίκηση. Σήμερα, ήταν η πρώτη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα δύο εκλογές: του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των μελών της οικονομικής επιτροπής.

Ο Καλλικράτης υποχρεώνει σε συναινέσεις. Δίνει τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου στην συμπολίτευση και των αντιπροέδρου και γραμματέα στην αντιπολίτευση. Αντίστοιχα, προβλέπει τα 6 από τα 10 μέλη της οικονομικής επιτροπής να ανήκουν στην συμπολίτευση και τα υπόλοιπα στην αντιπολίτευση. Άρα αν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον στην εκλογική διαδικασία θα ήταν σε περίπτωση που υποβάλλονταν περισσότερες υποψηφιότητες από τους μεν ή τους δε.

Αλλά κι εκεί δεν προβλέπονται ανατροπές διότι ο νόμος ορίζει πως αν κάποιος δεν εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη εκλογή θα εκλεγεί με σχετική στην επόμενη.
Κοντολογίς: η Δούρου θα έβγαζε τον πρόεδρο, o Σγουρός τον αντιπρόεδρο και ο Κουμουτσάκος τον γραμματέα. Ό,τι και να συνέβαινε.
Σ’ αυτές τις ψηφοφορίες, επειδή τίποτε δεν κρίνεται και επειδή ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ θα εκλεγούν οι προτεινόμενοι, είθισται να υπερψηφίζονται οι υποψήφιοι από όλες τις παρατάξεις - και από τους αντιπάλους. Έτσι ξεκινάει το σώμα με συναίνεση, τυπική μεν, αλλά χρήσιμη ως παρακαταθήκη, διότι ο στόχος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι να πλακώνονται οι μεν με τους δε αλλά κάτι να γίνει σ’ αυτή την έρμη τη χώρα. Και αυτό χρειάζεται τουλάχιστον καλό κλίμα. Πράγματι, στα πηγαδάκια πριν την ψηφοφορία, υπήρχε τέτοιο κλίμα και συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε όλοι τους προτεινόμενους.

Ήταν, άλλωστε, οι μοναδικοί υποψήφιοι. Το ΚΚΕ, μόνιμα εκτός τόπου και χρόνου, δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό γιατί ο καπιταλισμός είναι κακός κ.λπ. κ.λπ.
Εδώ έγινε το πρώτο “κουφό”: η εφορευτική επιτροπή δήλωσε ότι για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει και σταυρό. Είπαμε αρκετοί ότι είναι παράλογο να σταυρώνεις το ένα και μοναδικό όνομα του ψηφοδελτίου αλλά η εφορευτική επιτροπή ήταν ανένδοτη.

Όταν όμως άνοιξαν οι κάλπες αποδείχθηκε ότι ενώ η αντιπολίτευση τήρησε τον λόγο της και ο υποψήφιος πρόεδρος του συνδυασμού της Δούρου, Θεόδωρος Σχινάς, εξελέγη με ψήφους και της αντιπολίτευσης, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος από την παράταξη Σγουρού, Χάρης Δαμάσκος δεν πήρε το 50% + 1. (Στη θέση του γενικού γραμματέα εξελέγη η Φωτεινή Βρύνα από την παράταξη του Γιώργου Κουμουτσάκου.) Ήταν προφανές ότι οι “Δουρικοί”, θέλησαν να “τσαλακώσουν” τον Σγουρό, ξεκινώντας τη “δράση” τους με μια απρέπεια με κόστος όχι μόνο σε ηθικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό θα έπρεπε να πάμε σε νέα ψηφοφορία με τον ίδιο μοναδικό υποψήφιο, απλώς 100 τουλάχιστον άτομα θα έχαναν τουλάχιστον άλλες δύο ώρες, θα ξοδευόντουσαν άλλες 200 κόλλες Α4 (μία με τον υποψήφιο και μία λευκή) και άλλοι 200 φάκελοι, πληρωμένα όλα, φυσικά, από το μόνιμο θύμα, τον Έλληνα φορολογούμενο. (Για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ούτε λόγος, άλλωστε οι Συριζαίοι είναι κατά του… τεχνοφασισμού!)

Ο παράταξη Σγουρού δήλωσε, δικαιολογημένα, ότι θεωρεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσβλητικό, αποσύρει την υποψηφιότητα Δαμάσκου και αποχωρεί (υπερβολική αντίδραση, κατά την άποψή μου) από τη συνέχεια της διαδικασίας.
Οι Συριζαίοι κατάλαβαν την πατάτα που έκαναν, και προσπαθούσαν να βρουν λύση, μολονότι η Δούρου πρόφτασε να πει ότι είναι κατά των συναινέσεων!

Πήρα τον λόγο και τόνισα ότι ο σκοπός του Π.Σ. δεν είναι τα μικροκομματικά παιχνιδάκια για τα οποία κανένας δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Ο φορολογούμενος που μας εξέλεξε και πληρώνει το κόστος της λειτουργίας κάθε δημόσιας δομής θέλει να λύσουμε τα προβλήματα της Περιφέρειας και να την βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό δεν γίνεται όταν χάνουμε 4 ώρες για μια τυπική ψηφοφορία.
Η λύση βρέθηκε δια χειρός Χαϊκάλη ο οποίος κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης της εφορευτικής επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα μόνο τα ψηφοδέλτια με σταυρό.

Και, ώ του θαύματος, αυτή τη φορά η εφορευτική ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή της, έκανε δεκτή την ένσταση και προσμέτρησε υπέρ του Χάρη Δαμάσκου 4 ψηφοδέλτια με το όνομά του που δεν είχαν σταυρό. Έτσι, μετ’ εμποδίων, εξελέγη και ο αντιπρόεδρος του Π.Σ.
Στη συνέχεια ήταν η εκλογή της οικονομικής επιτροπής. Όμως, εν τω μεταξύ, η παράταξη Σγουρού είχε αποχωρήσει. Ο Χαϊκάλης έδωσε δύο ονόματα υποψηφίων για λογαριασμό του Σγουρού, πράγμα το οποίο και εγώ και άλλοι σύμβουλοι υποστηρίξαμε ότι είναι παράτυπο και απαράδεκτο ως διαδικασία.
Πού ακούστηκε να κατατίθενται υποψηφιότητες μιας παράταξης, τη απουσία των υποψηφίων, από τον επικεφαλής άλλης! Άρα ή θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην εκλογή της οικονομικής επιτροπής χωρίς υποψηφίους από την παράταξη Σγουρού ή να αναβάλουμε την διαδικασία. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Θ. Σχινάς προτίμησε το δεύτερο.

Κι έτσι θα συνεδριάσουμε αύριο Δευτέρα στις 3 μ.μ. για την εκλογή των μελών της οικονομικής επιτροπής, στην οποία ήδη πρότεινα, εκ μέρους του “Δημιουργούμε μαζί” για μόνιμο μέλος τον Κωστή Ψαραδέλη.
Συμπέρασμα: για μια εντελώς τυπική διαδικασία με υποψηφιότητες χωρίς αντίπαλο, φάγαμε 5 ώρες (από τις 10 μέχρι τις 3 το μεσημέρι) και καταφέραμε, με εντάσεις, αποχωρήσεις, ενστάσεις, αντεγκλήσεις να ολοκληρώσουμε την μία από τις δύο ψηφοφορίες που προβλέπονταν στο πρόγραμμα!

Σκέψου να αρχίσουν να συζητιούνται τα φλέγοντα θέματα!
Υ.Γ. Θα σας κρατώ ενήμερους με παρόμοια "γράμματα από την Περιφέρεια" για κάθε δραστηριότητα της Περιφέρειας στην οποία θα συμμετέχω.


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση