shutterstock 121313953Επιστροφή στην Κω από ημερήσια εκδρομή στο Μπουντρούμ (η αρχαία Αλικαρνασσός). Οι περίπου 200 επιβάτες του σκάφους είναι σχεδόν όλοι ξένοι, οι περισσότεροι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φθάνουν οι επιβάτες στον χώρο του τελωνείου όπου οι πινακίδες κατευθύνουν τους πολίτες της ΕΕ στα δεξιά και τους άλλους στα αριστερά. Οι λίγοι Έλληνες κατευθύνονται προς τα δεξιά, αφού νομίζουν - οι άσχετοι - ότι είναι πολίτες της ΕΕ. Αλλά, αλλιώς έχει αποφασίσει ο αστυνομικός διευθυντής (μου είπαν ότι είναι κάποιος αρχιφύλακας Χατζηφώτου). Τους Έλληνες τους εντοπίζουν κάτι μαυροφορεμένοι φουσκωτοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα που ανήκουν σε μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία και τους τραβάνε πίσω στο τέλος της γραμμής των μη Ευρωπαίων πολιτών (αλήθεια, γιατί να δώσουμε υπεργολαβία σε ιδιωτική εταιρεία όταν το τελωνείο έχει δουλειά δυο φορές την ημέρα για περίπου 30 λεπτά και δεν φαίνεται να λείπουν ένστολοι;).



Στη γραμμή των μη Ευρωπαίων υπάρχει τεράστια αργοπορία με Σύριους και Ιρακινούς τους οποίους εξετάζουν οι αστυνομικοί για πολλή ώρα. Οι Έλληνες περιμένουν μέχρι να έρθει η σειρά τους και τότε το παράξενο συμβαίνει: ούτε καν εξετάζουν τις ταυτότητες, μόνο που βλέπουν τον επιβάτη να κρατάει την Ελληνική ταυτότητα του δείχνουν να περάσει. Τότε γιατί η ταλαιπωρία, γιατί η ταπείνωση να σε τραβάνε σαν να ήσουν σεσημασμένος εγκληματίας από τη γραμμή των πολιτών της ΕΕ και να σε πηγαίνουν για περαιτέρω εξέταση στη γραμμή των «ξένων»;

Έχω παρατηρήσει ότι στις αναπτυγμένες χώρες, στα αεροδρόμια και λιμάνια, οι πολίτες της χώρας (και των χωρών-εταίρων, όπως η ΕΕ) απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση με απλούστερες διαδικασίες. Μόνο σε κάτι χώρες του τρίτου κόσμου οι δικοί τους πολίτες ταλαιπωρούνται με περισσότερους ελέγχους, ενώ οι ξένοι περνούν απείραχτοι. Αυτό λέγεται ραγιαδισμός!

 

Θα μου πείτε ότι η όλη υπόθεση δεν αξίζει να συζητηθεί, η αργοπορία ήταν μόλις 15 ή 20 λεπτά, ψιλά πράγματα. Διαφωνώ πλήρως. Το θέμα είναι τεράστιο! Τέτοια επεισόδια αποδεικνύουν ότι ορισμένοι κρατικοί λειτουργοί νοιώθουν ότι μπορούν να μας ταλαιπωρούν και να μας ταπεινώνουν όποτε η σαδιστική τους όρεξη τους έρθει. Τέτοιοι αρχιφύλακες Χατζηφώτου πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως, να είναι οι πρώτες απολύσεις του κ. Μητσοτάκη. Όσο για τον κ. Δένδια, θα ήταν καλό να εκδώσει άμεσα διαταγή να σταματήσουν σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου τέτοιου είδους πρακτικές. Επιτέλους, να μάθουν κάποιοι να σέβονται τους συμπατριώτες τους και να τιμούν τα επίσημα έγγραφα της πατρίδας τους! Να το μάθουν εδώ και τώρα!


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση