Tzimeros XL

Συνέντευξη στον Μενέλαο Κατσαμπέλα

«Η κυβερνητική αριστεροακροδεξιά πλειοψηφία είναι συμπαγέστατη διότι έχει ένα και μόνο κριτήριο: Να μην ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους», τονίζει μιλώντας στην «Ε», ο πρόεδρος της Δημιουργίας, ξανά!, Θάνος Τζήμερος. Ο κ. Τζήμερος εξαπολύει συνολικότερα δριμεία επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – τον αποκαλεί «αυταπατεώνα» και της κυβέρνησης, κάνοντας επιπλέον λόγο για «ανύπαρκτο ηθικό υπόβαθρο, πολιτική αγυρτεία και επικίνδυνα μειωμένη νοημοσύνη».

Ο Θάνος Τζήμερος αναπτύσσει τις θέσεις του κόμματος για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, επισημαίνει ότι μετά από έξι χρόνια κρίσης δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πρόθεση «να σπάσει αυγά», αν και «έχει αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο να ηγηθεί ενός κόμματος με τοξική πολιτική σαβούρα και ταυτόχρονα να κάνει βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, που θα ξεβολέψουν όλα τα αγαπημένα παιδιά του συστήματος».

Η συνέντευξη:

* Σύνθημα της Δημιουργίας, ξανά! είναι το «για να γίνει η Ελλάδα, ξανά, χώρα παραγωγής». Ακούγεται πολύ όμορφο, αλλά πόσο αυτό είναι εφικτό μετά από όσα έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια;

- Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις χωρών στην ιστορία που βγήκαν από καταστροφές, χειρότερες από τη δική μας. Όλες όμως ακολούθησαν ένα και μόνο μοντέλο ανάπτυξης: χαμηλή φορολογία, σταθερότητα φορολογικού και νομικού πλαισίου, κλίμα φιλικό προς το επιχειρείν, ελεύθερη οικονομία, τάξη και ασφάλεια, γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης, για να αναφερθώ στα σημαντικότερα.

Όσο θα θεωρούμε «φυσιολογικό» να είναι κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, και ο αν-αρμόδιος υπουργός να περιμένει πότε θα «ωριμάσει η απελπισία» των καταληψιών, όσο θα νομίζουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας υπάρχει για να χρηματοδοτεί τους αργόμισθους του Δημοσίου και τους 50άρηδες συνταξιούχους η Ελλάδα δεν θα βλέπει επενδύσεις ούτε με κιάλια. Η αριστερίστικη μυθολογία αποσυνδέει τις «θέσεις εργασίας» από αυτόν που τις δημιουργεί, κάνοντας δεήσεις για τις πρώτες αλλά καταδιώκοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και θεωρώντας εκ προοιμίου κάθε επιχειρηματία «εκμεταλλευτή των λαϊκών στρωμάτων». Όμως, παραγωγή δημιουργεί ο ιδιώτης που φτιάχνει μια δουλειά, από όποιο... στρώμα κι αν προέρχεται. Δεν δημιουργεί ούτε η Κουμουνδούρου, ούτε ο Περισσός, ούτε η Συγγρού. Μετά από έξι χρόνια που απαιτούμε από την αγελάδα του ιδιωτικού τομέα να παράγει και γάλα και μπιφτέκια ίσως ήρθε η ώρα να καταλάβουμε πως πυροβολώντας τον επιχειρηματία σκοτώνεις τον εργαζόμενο.

* Το έχει καταλάβει αυτό το τρίτο μνημόνιο;

- Όχι, κατηγορηματικά όχι. Κι εδώ βρίσκεται η μεγάλη ευθύνη της τρόικας. Να υπογραμμίσω κάτι που ΟΛΑ τα ΜΜΕ αποκρύπτουν: η τρόικα δεν λέει «κάντε αυτό». Λέει αυτό που έλεγε από την αρχή της κρίσης: «Ισοσκελίστε τον προϋπολογισμό σας. Ό, τι δίνετε σε παροχές θα το παίρνετε από φόρους. Άλλα δανεικά δεν έχει!» Οι πελατειακής νοοτροπίας κυβερνήσεις όμως - όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ – προτίμησαν τη φοροεπιδρομή, από την περικοπή των σπαταλών του Δημοσίου.

Για να δούμε μερικά νούμερα: ΟΛΑ τα νομικά πρόσωπα στη χώρα, από το περίπτερο μέχρι την μεγαλύτερη εταιρεία, απέδωσαν το 2015 σε φόρους 2,66 δις. ΟΛΟΙ οι φόροι στην ιδιοκτησία, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ απέδωσαν 2,84 δις. Σύνολο: 5,5 δις. Την ίδια στιγμή, μόνο οι πρόωρες συντάξεις, χωρίς τις συντάξεις αναπηρίας, κοστίζουν στον φορολογούμενο 8,1 δις. τον χρόνο! 430.000 Έλληνες παίρνουν από 3 έως 10 συντάξεις ο καθένας! Θα μπορούσαμε δηλαδή να καταργήσουμε εντελώς τους φόρους σε νομικά πρόσωπα και ΕΝΦΙΑ και να περισσέψουν και 2,6 δις για πρόωρες συντάξεις. Αντί λοιπόν η τρόικα να πει: «δεν δέχομαι τους φόρους που προτείνετε, θα μειώσετε το κράτος» δέχτηκε τα φορομπηχτικά «ισοδύναμα», που οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση. Όμως φόρους ο Τσίπρας πρότεινε, όχι η Βελκουλέσκου. Εμείς προτείνουμε γραμμικό φόρο χωρίς κλίμακες (flat tax) 12% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, με όλα τα έξοδα να αναγνωρίζονται. Έτσι, με μία κίνηση, εξαφανίζεις την φοροδιαφυγή και τη μαύρη οικονομία, επιταχύνεις την κυκλοφορία του χρήματος και δημιουργείς συνθήκες εκρηκτικής ανάπτυξης. Σε 2 χρόνια, το πολύ, βλέπεις και τα έσοδα του κράτους να εκτοξεύονται.

* Για το συνταξιοδοτικό τι προτείνετε;

- Υπολογισμό κάθε σύνταξης σε ατομική βάση. Τι έδωσες, Τζήμερε, εσύ και οι εργοδότες σου, για ασφαλιστικές εισφορές, στο σύνολο του εργασιακού σου βίου; Από αυτά έχεις λαμβάνειν. Εσύ θα αποφασίσεις πότε θα βγεις στην σύνταξη. Απλώς μπαίνεις με τον κωδικό σου στον προσωπικό σου ασφαλιστικό λογαριασμό και βλέπεις πόσα λεφτά έχει και τι σύνταξη θα πάρεις, υπολογισμένη αναλογιστικά, σε κάθε ηλικία αποχώρησης,. Είναι το μόνο δίκαιο σύστημα. Ούτε ευνοημένοι ούτε ριγμένοι. Ούτε τυχεροί ούτε άτυχοι. Όλοι όμως, μέχρι τώρα, θέλαμε να πληρώνουμε λίγα και να παίρνουμε πολλά. Από ποιανού τσέπη θα βγει η διαφορά;

* Το ασφαλιστικό, το προσφυγικό ζήτημα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το συνολικότερο σκηνικό που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, θεωρείτε ότι θα προκαλέσουν εξελίξεις που θα φέρουν εκλογές;

- Εκλογές γίνονται όταν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη. Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό όσα μνημόνια κι αν φέρει ο Τσίπρας. Η κυβερνητική αριστεροακροδεξιά πλειοψηφία είναι συμπαγέστατη διότι έχει ένα και μόνο κριτήριο: να μην ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους. Αν είχαν ίχνος σοβαρότητας, ίχνος αξιοπρέπειας, ίχνος τσίπας θα έπρεπε μετά τις μεγαλειώδεις κωλοτούμπες που έκαναν σε όλες τις προεκλογικές τους εξαγγελίες να έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης και να ζητούν συνεχώς συγγνώμη από τους ψηφοφόρους που τους εξαπάτησαν και από τη χώρα που τη ρήμαξαν. Δεν θα το κάνουν όμως διότι συνδυάζουν ανύπαρκτο ηθικό υπόβαθρο, πολιτική αγυρτεία και επικίνδυνα μειωμένη νοημοσύνη.

* Μήπως είστε υπερβολικός;

- Είμαι... υπερβολικά ήπιος! Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος του κόσμου, θα είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη για τρία τουλάχιστον θέματα: το δημοψήφισμα, τα capital controls και τον εκβιασμό του Grexit. Ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις του Βαρουφάκη. Θυμίζω ότι ο Βαρουφάκης ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Τσίπρα επί διετία περίπου, και πριν τις εκλογές. Χρειάστηκε δύο χρόνια ο Τσίπρας, και αφού η χώρα είχε καταρρεύσει και τρώγαμε ξύλο από παντού, για να καταλάβει ότι επρόκειτο για ανόητο! Πόσο μυαλό κουβαλάει κάποιος που κάνει τέτοιες επιλογές συνεργατών; Για να μην αναφερθώ στις κωμικοτραγικές περιπτώσεις που περιμάζεψε από τα μπαρ ως συμβούλους.

Το ίδιο το σενάριο του εκβιασμού διεκδικεί παγκόσμιο βραβείο ηλιθιότητας. Πήγαν να εκβιάσουν τον Σόιμπλε με κάτι που ευχόταν! “Δώσε μας κι άλλα λεφτά γιατί θα προκαλέσουμε Grexit!" "Αμήν και πότε!" απάντησε ο Σόιμπλε. "Να σας δώσω και καμιά εικοσαριά δις βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα γιατί σε μερικές μέρες δεν θα έχετε ούτε να φάτε και θα σφάζεστε μεταξύ σας.” Κι αυτοί επέμεναν στο ίδιο βιολί και έκαναν και δημοψήφισμα για να εκβιάσουν περισσότερο! Και διηγούνται ανερυθρίαστα πώς επέλεξαν την "λογική" του εκβιασμού για μια κοινότητα εταίρων, που μας είχαν δώσει μόλις το μεγαλύτερο δάνειο στην παγκόσμια ιστορία! Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο! Οι άνθρωποι θέλουν επειγόντως νοσηλεία και ψυχοφάρμακα με τις χούφτες.

Προχθές ο Τσίπρας μάς είπε ότι είχε αυταπάτες. Αυταπάτες έχει κάποιος που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Δηλαδή, ο εγκέφαλός του είναι δυσλειτουργικός. Το πόσο και το γιατί ας το διαγνώσουν οι γιατροί. Όμως δεν κάνει για τη δουλειά! Από το Μαξίμου στο Δαφνί. Ή στον Κορυδαλλό, ας κρίνουν οι δικαστές αν είχε πλήρη ή μειωμένο καταλογισμό. Άκου πρωθυπουργός με αυταπάτες! Αυταπατεώνας! Και να έπαυε πια να έχει αυταπάτες, πάει στο καλό. Αλλά ό, τι συνεχίζει να λέει, κι αυτός και ο κυβερνητικός θίασος, είναι ο ορισμός της παράνοιας. Αντιστρέφουν όλοι τους τη πραγματικότητα. Οι «διεθνείς τοκογλύφοι» λένε, όταν προ χρεοκοπίας η Ελλάδα δανειζόταν από τις αγορές με 5% και τώρα την δανείζουν οι εταίροι με 0,8%! Αντιστρέφουν τη σχέση αιτίου – αποτελέσματος: το μνημόνιο, λεν, μας φτωχοποίησε! Πρώτα χρεοκοπήσαμε και μετά ήρθε το μνημόνιο! Κι αν δεν ερχόταν, το χρέος μας τώρα θα ήταν στο 300% του ΑΕΠ.

* Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα οριζόντια μέτρα που έχουν ληφθεί, γίνεται παράλληλα λόγος για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», τις οποίες τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Έγιναν ανάλογες μεταρρυθμίσεις αυτό το διάστημα;

- Καμία σοβαρή μεταρρύθμιση δεν έγινε, ούτε επί Σαμαρά. Ούτε και οι πιο ανώδυνες. Γιατί ο μεγάλος ασθενής είναι το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση. Φανταστείτε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής είναι του 2001!!! Για προσπαθήστε να στείλετε μια αίτηση ή ένα πιστοποιητικό στη Δ.Ο.Υ. σας ηλεκτρονικά! Ο λόγος που δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις είναι διότι όλα τα κόμματα πάσχιζαν να προστατέψουν τους πελάτες τους. Αυτοί όμως είναι άπιστοι! Ψηφίζουν όποιον τους υπόσχεται περισσότερα. Για να διαπιστώσουν, με πολύ δυσάρεστη έκπληξη, πως δεν γίνεται να μειώνεις φόρους και ταυτόχρονα να αυξάνεις δημόσιες δαπάνες. Αντιβαίνει στους φυσικούς νόμους.

* Σε πρόσφατη συνέντευξή σας τονίσατε ότι «αν εκλεγούμε θα κάνουμε επανάσταση στο πολιτικό σύστημα». Τι ακριβώς εννοούσατε, καθώς η λέξη «επανάσταση» χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια και από πολλούς;

- Χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο. Επανάσταση είναι το ξαναστήσιμο, όχι το γκρέμισμα. Επανάσταση δεν γίνεται με μολότοφ, αλλά με δημιουργία σοβαρών θεσμών, με εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, με εισαγωγή της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού, με απελευθέρωση της οικονομίας, με διαφορετική αντίληψη της αποστολής του κράτους: από τον ρόλο του «πατερούλη» ή του «νταβατζή» στον ρόλο του διαιτητή, που φροντίζει τα παιχνίδι να παίζεται δίκαια και να συμμετέχουν όλοι ισότιμα.

* Θα βλέπατε τη «Δημιουργία, ξανά!» ως εταίρο ενός κυβερνητικού σχήματος στο σημερινό πολιτικό σκηνικό; Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια ενδεχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση;

- Όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα κληθεί να απαντήσει στα ίδια ερωτήματα στα οποία τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τις εντελώς λάθος απαντήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι, όχι η ΝΔ, αλλά ο Κυριάκος θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει. Και λέω όχι η ΝΔ διότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά από την εποχή που η ΝΔ ήταν ένα λαϊκιστικό, κρατικιστικό, πελατειακής λογικής κόμμα που συνέβαλε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στο σημερινό μας χάλι. Θυμηθείτε μόνο ότι το δημόσιο έλλειμμα του 2009 ήταν 36 δις! Ο Κ. Καραμανλής εισέπραξε από φόρους λιγότερο από 51 δις και ξόδεψε 87! Ο Κυριάκος έχει αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο να ηγηθεί ενός κόμματος με τοξική πολιτική σαβούρα και ταυτόχρονα να κάνει βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, που θα ξεβολέψουν όλα τα αγαπημένα παιδιά του συστήματος, εντός και εκτός του Δημοσίου, διότι να μην ξεχνάμε ότι και ο ιδιωτικός τομέας σε μεγάλο βαθμό ήταν κρατικοδίαιτος και όλες οι ισχυρές συντεχνίες έχουν εξασφαλίσει προσοδοθηρικά οφέλη. Αν αποφασίσει πραγματικά να «σπάσει αυγά» θα έχει τη στήριξή μας. Μόνον τότε. Ξέρω ότι την πρόθεση, τουλάχιστον, την έχει. Οψόμεθα.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ | Web Edition