To Όραμά μας

Το Όραμά μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αξιοπρεπές, αξιοκρατικό και παραγωγικό, που θα αποκτήσει ξανά τη θέση που του αξίζει στη διεθνή κοινότητα. Προσβλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Θα εργαστούμε γι’ αυτή και για την παγίωση κλίματος ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή μας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη βαθιά τραυματισμένη σχέση Πολιτείας – Πολίτη δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, που θα προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη, θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια της οικονομίας, θα επενδύει στην Παιδεία και στον Πολιτισμό και θα εξασφαλίζει ευημερία για τους πολίτες του μέσα από την εργασία και την ανάπτυξη. Θέλουμε να καταργήσουμε την έννοια του «επαγγελματία πολιτικού» και των «πολιτικών τζακιών» και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αρχών και έναν πολιτικό πολιτισμό, που θα επιτρέπει σε κάθε δημιουργικό Έλληνα να παράγει, να προοδεύει και να συμμετέχει στα κοινά.

Οι Αξίες μας

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ: Ισότητα δεν σημαίνει ισοπέδωση. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες, όμως δεν έχει τις ίδιες ικανότητες. Ο καθένας μας έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Η κοινωνία ευημερεί όταν μπορεί να αναδείξει τα δυνατά σημεία των πολιτών της και να αξιοποιήσει την πρόοδο του καθενός, ως συνιστώσα για την κοινωνική πρόοδο. Προφανώς η αξιοκρατία χρειάζεται συστήματα αξιολόγησης. Το κομματικό κράτος κατάργησε κάθε έννοια αξιολόγησης και την αντικατέστησε με την κομματική εύνοια. Όταν όμως και ο ικανός και ο ανίκανος, ο εργατικός και ο αδιάφορος έχουν την ίδια εξέλιξη και τις ίδιες αμοιβές, το αποτέλεσμα είναι και άδικο και αντιπαραγωγικό, οδηγώντας όλο το σύστημα σε κατάρρευση. Η υποχρεωτική εξίσωση ανόμοιων πραγμάτων είναι κι αυτή μια μορφή φασισμού, ιδιαίτερα επικίνδυνου. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε δομές αξιολόγησης και αμοιβών, άτρωτες στην κομματική «μόλυνση». Αυτό είναι αδύνατον να γίνει αν τα κόμματα εξακολουθούν να έχουν το ρόλο του «νονού» της πολιτικής ζωής. Στο πλαίσιο ευνομίας που υποστηρίζουμε, υπάρχει πλήθος κριτηρίων ποιότητας και συστημάτων αξιολόγησης που έχουν εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία και στην Ιδιωτική Οικονομία. Θα τους εφαρμόσουμε σε όλες τις βαθμίδες.

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ: Δουλεύουμε σε ομάδες. Μεγιστοποιούμε την απόδοσή μας μαθαίνοντας από την ομαδική εργασία. Ακόμα και οι προσωπικοί στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από τους στόχους της ομάδας. Χαιρόμαστε καθώς, άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης, δουλεύουμε παρέα, «κόντρα» στα συμφέροντα της «συντεχνίας» από την οποία προέρχεται ο καθένας με στόχο το κοινό καλό. Θεωρούμε πρωτεύοντα στόχο την ομογενοποίηση, ξανά, της κατακερματισμένης μας κοινωνίας. Αυτό γίνεται βήμα – βήμα, όταν ανακαλύψουμε την αξία του διπλανού μας και αισθανθούμε ότι η διαφορετικότητα, δεν απειλεί αλλά πλουτίζει τη σκέψη μας. Θέλουμε μ’ αυτή την «κουλτούρα» ομαδικότητας να «μπολιάσουμε» την ελληνική κοινωνία και, φυσικά, τη Δημόσια Διοίκηση.

ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Η ακεραιότητα ξεκινάει από τα μικρά. Από το χαρτί που δεν θα πετάξεις από το παράθυρο, από το ένα τετράγωνο παραπάνω που θα περπατήσεις για να φτάσεις στον κάδο της ανακύκλωσης, από το τσιγάρο που δεν θα «θάψεις» στην άμμο της παραλίας. Η ακεραιότητα είναι, κατ΄αρχήν, η σχέση με τον εαυτό μας. Είμαστε ακέραιοι γιατί μας αρέσει αυτό. Θεωρούμε πως η ανηθικότητα έχει πρόσκαιρο, μόνο, όφελος, ενώ η ηθική είναι ένας μακροπρόθεσμος μηχανισμός επιβίωσης μιας κοινωνίας. Ναι, τον ξέρουμε τον αντίλογο, τον έχουμε ακούσει πολλές φορές: «Όλοι στην αρχή αυτά λένε, μετά διαφθείρονται». Δεν μπορούμε να σας πείσουμε για το αντίθετο, ακόμα κι αν σας περιγράψουμε την εμπειρία άλλων κρατών που πέρασαν από τη διαφθορά στην ακεραιότητα, γιατί υπάρχει πάλι ο αντίλογος: «Εδώ είναι Ελλάδα!». Μπορούμε, όμως, να παλέψουμε όμως όλοι μαζί για να εγκαθιδρύσουμε την ακεραιότητα, όχι ως ένα «στενό κορσέ» στις βλέψεις του καθενός, αλλά ως το σύστημα που θα βοηθήσει όλους μας να πάμε μπροστά – θέτοντας από τώρα τους όρους και τα όρια της λειτουργίας μας.

ΕΥΘΥΝΗ: Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν οι πολίτες αδιαφορούν γι' αυτή. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ζούμε μια παρωδία δημοκρατίας, ένα πολίτευμα – πρόσχημα, που «χρησιμεύει» ως άλλοθι της παρασιτοκρατίας. Αυτό όμως δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη να ενημερωνόμαστε και να παλεύουμε για την καλλιέργεια της ιδέας του ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Θεωρούμε ότι η αδιαφορία για τα κοινά υπονομεύει και, μακροπρόθεσμα, καταργεί τη δημοκρατία. Κοινά δεν είναι μόνο οι εκλογές. Είναι κυρίως τα θέματα της καθημερινότητάς μας στη γειτονιά και στις τοπικές κοινωνίες. Εμείς έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι οι παρεμβάσεις στα κοινά αφορούν ανθρώπους, οι νόμοι αφορούν ανθρώπους, οι φόροι αφορούν ανθρώπους. Δουλεύουμε για τον πολίτη, αλλά μαζί με τον πολίτη.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Ψάχνουμε. Ψαχνόμαστε. Μελετούμε τη διεθνή εμπειρία, αξιολογούμε, συγκρίνουμε. Ποιο σύστημα πέτυχε, πού και γιατί; Μπορεί να εφαρμοστεί εδώ; Αυτούσιο; Με τροποποιήσεις; Και ποιες είναι αυτές; Αγκαλιάζουμε τις καινοτόμες ιδέες, κοιτάμε μπροστά. Θεωρούμε ότι η καινοτομία είναι το γονίδιο της επιβίωσης - και σε επίπεδο οικονομίας και σε επίπεδο κοινωνίας. Η Ελλάδα ποτέ δεν έπαψε να παράγει καινοτόμα μυαλά. Αλλά παρήκμασε γιατί τα φίμωνε και τα ανάγκαζε να φύγουν. Αν η ευφυία και η δημιουργικότητα του Έλληνα βρουν το κατάλληλο έδαφος, ανθίζουν! Αυτό επιτυγχάνεται με δομές που ευνοούν την καινοτομία και με την ανάδειξη καινοτόμων ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας. Δεν είναι εύκολο. Όμως, μια πολιτική κίνηση που πιστεύει και καλλιεργεί την καινοτομία, μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τους «αραχνιασμένους», σε αποσύνθεση, κομματικούς μηχανισμούς που διεκδικούν την ψήφο σας.

ΕΥΘΥΤΗΤΑ: Οι «παλιές καραβάνες» της πολιτικής μάς έχουν προειδοποιήσει: «μη λέτε πάντα την αλήθεια – ο κόσμος δεν είναι ώριμος να τη δεχτεί». Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι αν δεν μιλήσεις με ειλικρίνεια, κατέστρεψες άπαξ δια παντός τη σχέση σου και με τον εαυτό σου και με τον άλλον. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατυπωθεί κάτι. Υπάρχει ο τρόπος που τρομάζει, υπάρχει κι αυτός που πείθει. Αλλά, αν αρχίσεις τις υποχωρήσεις στο ποσοστό αλήθειας που θα πεις, πού σταματάει αυτό; Έτσι φτάσαμε στο «λεφτά υπάρχουν». Γι΄αυτό, στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!, θεωρούμε ότι η ευθύτητα – όσο κι αν πονάει - είναι η πιο υγιής μέθοδος ανθρώπινης επικοινωνίας αλλά και πολιτικής συμπεριφοράς.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ: Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαστήσουμε την αξία αυτής της τόσο παρεξηγημένης έννοιας. Επαγγελματισμός σημαίνει, κατ’ αρχήν, αυτοδέσμευση. Ξεκινάω κάτι, έχοντας ορίσει χρονοδιάγραμμα, στόχους, σχέση κόστους - αποτελέσματος, μέσα και μεθόδους για να το πετύχω. Κι όταν τελειώσω, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ! ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ, για το πώς χειρίστηκα το έμψυχο και το υλικό κεφάλαιο που μου παραχωρήθηκαν - και τι αποτέλεσμα είχα. Θεωρούμε ότι το πλημμύρισμα της Δημόσιας Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, με ανθρώπους χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία, οδήγησε στην κατάργηση των αυτονόητων αρχών του επαγγελματισμού. Η κίβδηλη έννοια του «πολιτικού κόστους», που επινόησε η πολιτική φαυλοκρατία, προέκυψε ακριβώς για να αποφύγουν οι ανεπάγγελτοι της πολιτικής ζωής τις συνέπειες του πραγματικού κόστους των επιλογών τους. Είμαστε επαγγελματίες, όχι της πολιτικής αλλά της αληθινής οικονομίας και θα επιβάλλουμε τον επαγγελματισμό σε κάθε έκφανση της πολιτικής ζωής.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ: Πρόκειται για μια έννοια που έχει υπονομευθεί, παρεξηγηθεί, διαστρεβλωθεί, τόσο από επαγγελματίες εθνικόφρονες, οι οποίοι την φαντάζονται σαν τσολιά σε επαρχιακή παρέλαση, που μηρυκάζει ένα παρελθόν που δεν κατανοεί, άρα δεν το δικαιούται, είτε από μικρόνοες διεθνιστές που την προσλαμβάνουν ως απειλή στον ανέστιο και ευνουχισμένο πολιτισμικά «πολίτη του κόσμου». Ελληνικότητα για μας είναι η αυτή τη σπάνια ισορροπία ανάμεσα στον ορθολογισμό και τη φαντασία, στο πρακτικό μυαλό και την ποίηση, στη δράση και το ονειροπόλημα, στην αναλυτική Δύση και τη διαισθητική Ανατολή. Ελληνικότητα δεν είναι η «επιστροφή» στις ρίζες. Είναι το βαθύ συναίσθημα ότι αυτές οι ρίζες είναι ακόμα ακμαίες και μας τροφοδοτούν με χυμούς. Σε έναν κόσμο υλιστικό, χωρίς πυξίδα, υποστηρίζουμε την αξία των ανθρωπιστικών ιδεών. Πιστεύουμε – όπως και πολλοί άλλοι σ’ όλον τον κόσμο που «μετέχουν της ημετέρας Παιδείας» – στην αξία της πνευματικότητας, στην κριτική σκέψη, στο ανοιχτό μυαλό. Ελληνικότητα είναι η γλώσσα μας «στις αμμουδιές του Ομήρου». Ελληνικότητα είναι το βλέμμα του Οδυσσέα: «πολλών δ’ ανθρώπων είδεν άστεα και νόον έγνω». (Είδε πολιτείες πολλών ανθρώπων και γνώρισε τη νοοτροπία τους). Ελληνικότητα είναι η δημιουργική περιέργεια, η διανοητική τόλμη. Για να κατανοήσεις τη σκέψη του άλλου, πρέπει να μη φοβηθείς την οπτική του γωνία, αλλά να σκεφτείς πώς αυτή μπορεί να πλουτίσει τη δική σου αντίληψη. Ο μόνος φανατισμός που έχουμε είναι εναντίον του φανατισμού.  «Με λογισμό και μ’ όνειρο.» Έτσι θα πορευτούμε.