Τερματισμός της φορολογικής ομηρείας πολιτών και επιχειρήσεων: απλοί κανόνες, αποτρεπτικές αλλά εφαρμόσιμες κυρώσεις.

1. Κατάργηση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης (νέο όνομα του διεφθαρμένου Κώδικα βιβλίων και στοιχείων) και των περίπλοκων και αναποτελεσματικών ρυθμίσεων φορολογίας εισοδήματος και δημιουργία ενός πραγματικά απλού και καθαρού φορολογικού πλαισίου για όλους.

 

2. Κατοχύρωση της ασφάλειας φορολογικού δικαίου. Ρύθμιση αρχικά νομοθετική και στην συνέχεια συνταγματικής ισχύος, ώστε να μπει τέρμα στην φορολογική ομηρεία και ανασφάλεια πολιτών και επιχειρήσεων και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Βασικός στόχος είναι να διασφαλισθεί η δυνατότητα των πολιτών να σχεδιάσουν σε σταθερό περιβάλλον το μέλλον και τις αποφάσεις τους, με τις ακόλουθες θεμελιώδεις θεσμικές ρυθμίσεις:

i. Το κράτος δεν δύναται να επιβάλλει εκ των υστέρων πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση οιασδήποτε μορφής, που επιβαρύνει τα κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, η οποία δεν ήταν γνωστή την στιγμή της απόκτησης των στοιχείων αυτών, από πολίτη ή επιχείρηση. Περιλαμβάνει κάθε είδους επιβάρυνση, όπως φόροι κατοχής, τεκμήρια, φόροι μεταβίβασης κλπ. Επιτρέπεται μόνο η επιβολή αποδεδειγμένα ανταποδοτικών τελών.

ii. Εξασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας για τις επενδύσεις στην χώρα. Δέσμευση ότι καμία νέα φορολογική επιβάρυνση στην λειτουργία οποιασδήποτε επένδυσης στην Ελλάδα από έλληνες ή αλλοδαπούς, δεν μπορεί να ισχύσει πριν την πλήρη απόσβεση της επένδυσης σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις την στιγμή της επένδυσης, και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση 10 χρόνων από την πραγματοποίηση της επένδυσης.

3. Δημιουργία αποτελεσματικού και υγιούς ελεγκτικού μηχανισμού. Καθολικός έλεγχος σημαίνει πρακτικά μη-έλεγχος. Σημαίνει γενικευμένη διαφθορά και ανομία σε ένα ολοκληρωτικό κράτος που κρατά αιχμαλώτους όλους τους πολίτες του με το δικαίωμα να τους εκβιάσει κάθε στιγμή.

i. Το κράτος ελέγχει δειγματοληπτικά με αυστηρούς μηχανισμούς με βάση αντικειμενικά κριτήρια ή ενδείξεις καθώς και τυχαίο δείγμα. Δεν υπάρχουν ανέλεγκτες χρήσεις και περαιώσεις. Η φορολογική ευθύνη παύει στα 5 έτη χωρίς καμιά δυνατότητα παράτασης. Τέλος στην φορολογική τρομοκρατία!

ii.Ο έλεγχος διενεργείται με βάση σαφείς κανόνες, και η ποινή είναι αντίστοιχη του παραπτώματος ώστε να είναι αποτρεπτική και εφαρμόσιμη. Δεν τιμωρείται κανείς με σοβαρές ποινές για αβλεψίες ή μικρά διοικητικά γραφειοκρατικά παραπτώματα. Αντίθετα οι σοβαρές ποινές (αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος, ανάκτηση ποσών και πρόστιμα) εφαρμόζονται άμεσα τεκμηριωμένα και παραδειγματικά εφόσον υπάρχει σοβαρή και συστηματική αποφυγή ή κλοπή φόρων.

Η φοροδιαφυγή και η αντίστοιχη διαφθορά περιορίζεται δραστικά με την δημιουργία φορολογικής συνείδησης στηριγμένης σε καθαρούς κανόνες αμοιβαίας εμπιστοσύνης κράτους πολίτη, με αυστηρές αλλά δίκαιες κυρώσεις.

4. Κανένας φόρος χωρίς τεχνοοικονομική μελέτη και τεκμηρίωση για τις πολλαπλές επιπτώσεις του: αναμενόμενα έσοδα έναντι απώλειας εσόδων, επιπτώσεις στην απασχόληση εφόσον προκαλεί απώλεια θέσεων εργασίας και εν τέλει την επίπτωση στο ΑΕΠ σε βάθος τριετίας κατ’ ελάχιστο. Απολογισμός, έλεγχος και λογοδοσία μετά την εφαρμογή. Πόσα προϋπολογίστηκε ότι θα απέφερε, πόσα απέφερε τελικά στο δημόσιο, πόσο κόστισε η είσπραξή του, ποιοι πλήρωσαν τελικά, πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν και πόσες διασώθηκαν και σε ποιο τομέα, τι επίπτωση είχε στους κλάδους που έπληξε και στο ΑΕΠ συνολικότερα.

5. Άμεσος διαχωρισμός ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.

6. Ενεργή συμμετοχή των λογιστών / φοροτεχνικών στον έλεγχο και αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

7. Εισαγωγή του φορολογικού προγραμματισμού - μετατροπή του εφοριακού υπάλληλου από δυνάστη σε σύμβουλο της επιχείρησης.