Ο νέος σημαντικά ισχυροποιημένος ιδιωτικός τομέας θα αποτελέσει τον κύριο παράγοντα της ανόρθωσης και ανάπτυξης της Ελλάδας – μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και της αύξησης των εξαγωγών. Χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και αυξημένη καινοτομία. Αποτελείται όχι μόνο από ένα αρμονικό μίγμα μεγάλων αλλά και πολυάριθμων δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στοχεύει όχι μόνο στην κερδοφορία, αλλά και σε ποικίλα κοινωνικά οφέλη μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα και πολυάριθμους μη κερδοσκοπικούς και εθελοντικούς οργανισμούς. Προσελκύει ξένους επενδυτές και αλληλοσυμπληρώνεται αποδοτικά με άλλες πρωτίστως ευρωπαϊκές και μη επιχειρήσεις, που αποτελούν φυσική επέκταση του εγχώριου οικοσυστήματος του. Για να φτάσουμε όμως σε αυτή την επιθυμητή εικόνα, απαιτούνται πολλαπλές μεταρρυθμίσεις, που να επιτρέψουν:
1. Τη δημιουργία ενός γόνιμου φορολογικού (ενότητα IV) και νομικού πλαισίου με διασφάλιση μακροχρόνιας σταθερότητας και προβλεψιμότητας, ώστε το εκτιμώμενο ρίσκο της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων ή της επέκτασης υπαρχουσών να γίνει διαχειρίσιμο.
2. Την απλοποίηση των βασικών διαδικασιών και σημείων συναλλαγής με τον κρατικό μηχανισμό, αυξάνοντας την ευελιξία, μειώνοντας το χρόνο που χάνεται αλλά και τις χρηματικές απώλειες λόγω κρατικής διαφθοράς.
3. Την ύπαρξη ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης (ενότητα III)
4. Την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων μέσα από ένα πολλά υποσχόμενο μίγμα υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού, ανταγωνιστικού λόγου κόστους προς ποιότητα, και σταθερού φορολογικού και νομικού περιβάλλοντος
5. Την κατάργηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, κρατικών και ιδιωτικών και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αποτελεσματικής λειτουργίας των δημόσιων παραγωγικών μονάδων (παράρτημα Π1)
6. Την οργανωμένη προώθηση των εξαγωγών και της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό (παράρτημα Π8)
7. Την ενδυνάμωση των νέων ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών από ένα ισχυρό διεθνές ανθρωποδίκτυο έμπειρων μεντόρων, εγχωρίων, αποδήμων ελλήνων, και διεθνών.
8. Tην στήριξη της έρευνας και την συνεχώς προσαρμοζόμενη δημιουργία δεξιοτήτων (ενότητα VI)
9. Την θέσπιση ενός πλέγματος κινήτρων για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω ενός σύγχρονου και ευέλικτου επενδυτικού θεσμικού πλαισίου (παράρτημα Π2)
10. Την σύνδεση της ανάπτυξης με τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας, μέσα από τριών ειδών δράσεις (παράρτημα Π3)
11. Την διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά (παράρτημα Π4)
12. Την στοχευμένη ανάπτυξη σε τομείς υψηλής ανταγωνιστικότητας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και συσσωρευμένης εμπειρίας και πόρων, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι επιστημονικές υπηρεσίες, η τεχνολογική καινοτομία (εν. ΙΧ)