Ο νέος Πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Βαγγέλης Ακτσαλής - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τα νέα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

«Δημιουργία, ξανά!», άλλος ένας πολιτικός σχηματισμός; Ποιες οι βασικές αρχές σας;

Είναι ελπιδοφόρο που δημιουργούνται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί. Όλα αυτά τα ρυάκια θα δημιουργήσουν το ποτάμι που θα αναλάβει να καθαρίσει την Ελλάδα από την «κόπρο του Αυγείου» της μεταπολίτευσης. Οι αρχές μας είναι οι αρχές που ισχύουν σε κάθε πολιτισμένο κράτος: εφαρμογή των νόμων για όλους, αξιοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, λογοδοσία του κράτους για το πώς διαχειρίζεται κάθε ευρώ που εισπράττει από τον πολίτη. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης και υπέρ ενός μικρού Δημόσιου Τομέα που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα επιτελεί τον εποπτικό του ρόλο σε ένα πλαίσιο ευνομίας και ίσων ευκαιρών. Όλες τις ΘΕΣΕΙΣ μας μπορείτε να τις βρείτε στοwww.dimiourgiaxana.gr.

Πώς κρίνετε το σημερινό πολιτικό σύστημα;

Πρόκειται για καθαρή Μαφία – μια διακομματική συμμορία που λυμαίνεται ό,τι παράγει με κόπο ένα τμήμα αυτής της χώρας – ένας καρκίνος που κάνει συνεχώς μεταστάσεις σε όσα υγιή κύτταρα απέμειναν να δίνουν μάχη επιβίωσης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα δύο κόμματα εξουσίας που μας έφτασαν ως εδώ και μας διέσυραν στα πέρατα του κόσμου. Τεράστια ευθύνη έχουν και τα κόμματα της «αριστεράς», οι κοινοβουλευτικοί μπαχαλάκηδες, που όλα αυτά τα χρόνια πολέμησαν με λύσσα κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια, ποντάροντας στην εξουθένωση ενός λαού για να αποκτήσουν εκλογικό ακροατήριο. Το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι ό,τι χειρότερο συνέβη σ’ αυτή τη χώρα μετά την απελευθέρωση.

Τι γνώμη έχετε για τον αριθμό των βουλευτών, τον εκλογικό νόμο και τι προτείνετε σχετικά;

Το υπάρχον Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα οι βουλευτές να μειωθούν στους 200. Δεν βλέπω τον λόγο να είναι περισσότεροι, δεδομένου μάλιστα ότι εκτός από 15-20 περίπου βουλευτές που παράγουν έργο, οι υπόλοιποι απλώς παρευρίσκονται ή απουσιάζουν (το συχνότερο). Όμως η ουσία δεν είναι στον αριθμό αλλά στον ευνουχισμένο τους ρόλο, ως χειροκροτητές του αρχηγού, και στην πελατειακή σχέση με τους ψηφοφόρους τους που ακόμα και σήμερα αδυνατούν να αλλάξουν.
Ο εκλογικός νόμος είναι άλλη μια «μαφιόζικη» επινόηση: το κάθε κόμμα τον φέρνει στα μέτρα του. Αυτά πρέπει να τελειώσουν μια και καλή. Υποστηρίζουμε εκλογές κάθε 4 χρόνια σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, από τους προβλεπόμενους στο Σύνταγμα, οι εκλογές γίνουν νωρίτερα, η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει 4ετη θητεία, αλλά το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας. Έτσι θα σταματήσει η εκλογολογία η οποία ξεκινάει ένα μήνα μετά τις εκλογές! Παρόμοια διάταξη έχει το Σουηδικό Σύνταγμα. Θεωρούμε το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας με μικρές μονοεδρικές περιοχές και συνδυασμό σταυρού και λίστας το πιο δίκαιο. Καμιά ψήφος δεν χάνεται και ο βουλευτής δεν αναγκάζεται να κάνει δαπανηρό αγώνα (με χρηματοδότες και μετεκλογικά ανταλλάγματα…) σε αχανείς περιοχές σαν την Β’ ή την Α’ Αθηνών.

Ήταν «αναγκαίο κακό» η κυβέρνηση Παπαδήμου και πώς κρίνετε τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. σε αυτή;

Θα προτιμούσα μια ολιγομελή κυβέρνηση τεχνοκρατών. Πάντως, προς το παρόν πήραμε μια βαθειά ανάσα, ελπίζοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα προτάξει το προσωπικό του κύρος για να ανορθώσει το καταρρακωμένο κύρος της χώρας. Όμως, τι θα συμβεί, όταν κληθεί να κάνει τις αναγκαίες τομές στην παρασιτοκρατία; Ποια θα είναι η στάση των κομματικών καρκινωμάτων όταν οι πρώτοι συνδικαλιστές καταλάβουν τους πρώτους δρόμους; Το κακό σενάριο είναι να περάσουμε σε μια μακρά περίοδο κλεφτοπόλεμου με τα κόμματα από τη μια να κάνουν ότι στηρίζουν και από την άλλη να πριονίζουν… Πρόκειται για εντελώς αυτοκαταστροφική «στρατηγική» αλλά ξέρουμε ότι είναι ικανοί για όλα. Το καλό σενάριο είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου να αποτελέσει τον καταλύτη για να ξεκινήσει η διάλυση των μεταπολιτευτικών συμμοριών, με πρώτη υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο η αμφισβήτηση του θλιβερού ΓΑΠ ήδη ξεκίνησε. Πάντως τα συμπεράσματα από την επιλογή Παπαδήμου είναι σαφή:

  1. Αυτό που για όλον τον κόσμο είναι προφανές, οι πολιτικοί κάνουν μια εβδομάδα να το δουν.
  2. Τα κόμματα είναι έτοιμα να διαλύσουν τα πάντα για να μην χάσουν την πρόσβαση στο κρατικό κορβανά.
  3. Οι έννοιες «διασυρμός» «εξευτελισμός» «γελοιοποίηση» «καταισχύνη» είναι εκτός του πολιτικού αντιληπτικού πεδίου.


Το ΛΑΟΣ είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση. Γραφικό, κιτς, επικίνδυνα λαϊκίστικο ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη φορά φέρθηκε σοβαρά και υπεύθυνα. Όχι, δεν με ενοχλεί που μπήκε στην Κυβέρνηση. Θα ήθελα να δω και τη Δημοκρατική Αριστερά να μπαίνει.

Υπάρχει σήμερα πεδίο κυβερνήσεων συνεργασίας;

Μόνο τέτοιο πεδίο υπάρχει. Αν θέλουμε κάτι να καταφέρουμε χρειάζεται να μάθουμε να συνεργαζόμαστε.

Αν οι επόμενες εκλογές γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου η «Δημιουργία, ξανά!» θα είναι παρούσα και με ποιο τρόπο;

Θα είναι παρούσα όποτε και να γίνουν, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες υγιείς νέες δυνάμεις. Ήδη οι «Δημοκρατικοί» ένα σημαντικό, από πλευράς ποιότητας στελεχών κόμμα, ήρθε μαζί μας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους νοήμονες και δημιουργικούς Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικού παρελθόντος – σε όσους θέλουν να μείνουν και να δουλέψουν σ΄ αυτόν τον τόπο.
Είμαστε ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται το πάθος μας για μια Ελλάδα που θα προκόψει με οργάνωση και δουλειά, ακόμα κι αν στο παρελθόν είχαν εγκλωβιστεί σε ατελέσφορους πολιτικούς σχηματισμούς. Σε καμμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ως «πλυντήριο» πολιτικών που υπηρέτησαν το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά και την τελευταία στιγμή προσποιούνται τους ανανήψαντες. Είμαστε σίγουροι ότι από τις στάχτες της σημερινής κατάντιας θα γεννηθεί η κουνούργια Ελλάδα, της δημιουργίας και της αξιοπρέπειας.

Δείτε την συνέντευξη εδώ