prd-XA Ian1987Ioul1991Τον όρο «Συντεταγμένη Πολιτεία», τον άκουσα πρώτη φορά διά στόματος Νίκου Κωνσταντόπουλου, τότε Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζαννετάκη, που είχε συγκροτηθεί το 1989 για να γίνει «κάθαρση» από τις ανομίες του ΠΑΣΟΚ (η μικρή αυτή περίοδος χαρακτηρίσθηκε στη συνέχεια σαν «βρώμικο 89», προφανώς σε αντίθεση με τις περιόδους πριν και μετά το 89, που ήσαν «καθαρές»).

     Τότε μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Για ποιάν άραγε «Συντεταγμένη Πολιτεία» ομιλούσε ο σοβαρός και άριστος νομικός; Αναφερόταν σίγουρα στην Ελλάδα ή υπονοούσε κάποιαν άλλη χώρα; Βλέπετε, από τότε (για να μην πω ανέκαθεν) η κοινωνία μας ήταν «μπάχαλο».

   Ας έρθουμε τώρα στα «καθ’ ημάς». Μετά το τραγικό γεγονός της άγριας δολοφονίας του Παύλου Φύσσα προβάλλουν άμεσα ορισμένα ερωτήματα που αφορούν τη «Συντεταγμένη Κοινωνία» μας:

  1. Πώς ειδοποιήθηκαν οι 12 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στον τόπο της συμπλοκής;
  2. Γιατί παρακολουθούσαν απαθείς και δεν επενέβησαν; Αυτός είναι ο ρόλος τους; (μου θυμίζει το watchful waiting που συνιστούν κάποιοι στην περίπτωση καρκίνου του προστάτη). 
  3. Αν διαπίστωναν αριθμητική υπεροχή των χρυσαυγιτών, όπως ισχυρίζονταν (τι μπορούμε να κάνουμε εμείς απέναντι στο τόσα (πόσα;) «γομάρια»;), γιατί δεν έκαναν χρήση της υποτιθέμενης υπεροπλίας τους. Γιατί δεν έκαναν χρήση όπλων (έστω και για εκφοβισμό), χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, χημικά κλπ). Γιατί δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από αυτά σε διαδηλώσεις; Εκεί δεν υπάρχει «αριθμητική υπεροχή» των διαδηλωτών;     
  4. Γιατί δεν σταμάτησαν τον Ρουπακιά που ερχόταν ΜΟΝΟΣ του και αντίθετα στο ρεύμα, έστω και για την τροχαία παράβαση;
  5. Τι αξία έχουν όλα αυτά τα επιχειρήματα, αφού τελικά μια γυναίκα αστυνομικός επενέβη και συνέλαβε το δράστη, αφού όπως είχε συμβεί το κακό;
  6. Γιατί δεν ήλθαν τα ασθενοφόρα από τα παρακείμενα νοσοκομεία και έπρεπε να έλθει κάποιο από την Ελευσίνα;
  7. Γιατί ο κ. Δένδιας κρατούσε τις περίπου 30 δικογραφίες κατά ατόμων της Χρυσής Αυγής και αποφάσισε να τις διαβιβάσει ΤΩΡΑ στον Εισαγγελέα;
  8. Τι νόημα έχει η απομάκρυνση των αστυνομικών – φρουρών από τους βουλευτές της ΧΑ, κατά παράβασιν (ενδεχομένως) των κειμένων διατάξεων; (τι είναι αυτή η συμπεριφορά «σου θύμωσα, δεν σε κάνω παρέα» και τι πολιτικές και άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει;). Ας μη λησμονούμε ότι η ΧΑ είναι ακόμη «νόμιμο» κοινοβουλευτικό κόμμα.
  9. Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η «Συντεταγμένη Πολιτεία» σχετικά με τις «φήμες» ότι μεγάλο ποσοστό των αστυνομικών είναι «συμπαθούντες» τη Χρυσή Αυγή και επιδοκιμάζουν τη δράση της;
  10. Και τέλος το «αιώνιο ερώτημα»: Με αυτούς τους «γνωστούς αγνώστους» «αντιεξουσιαστές» (της «κακιάς ώρας», στην κυριολεξία όμως…) τι θα γίνει επιτέλους; Μήπως τελικά τους «συμπαθούν» και αυτούς;

   Oι κ.κ. Ηλίας Κασιδιάρης και Νίκος Μιχαλολιάκος «καταδίκασαν» απερίφραστα τη δολοφονία και εξαπέλυσαν κύμα μηνύσεων για «συκοφαντική δυσφήμιση» και «ψευδή καταμήνυση» σε όσους «τόλμησαν» να αποδώσουν ευθύνες στην κατά πάντα νόμιμη ΧΑ για το έγκλημα που διαπράχθηκε. Και πολύ καλά κάνουν. Αν μάλιστα δεν είχαμε «παγώσει» όλοι από το φρικτό γεγονός, θα διασκεδάζαμε κιόλας. Φυσικά και πρέπει να προχωρήσουν οι μηνύσεις. Έτσι τουλάχιστον θα μπορούσαμε να μάθουμε και κάποιες λεπτομέρειες που μας διαφεύγουν. Θα προχωρήσουν όμως; H «Συντεταγμένη Πολιτεία» δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες γρήγορες διαδικασίες και εξιχνιάσεις. Το «μαχαίρι φθάνει στο κόκκαλο», μόνο όταν πρόκειται για πραγματική δολοφονία με μαχαίρι.

    Ασφαλώς όμως οι δυστυχείς γονείς του άτυχου Παύλου θα κάνουν και αυτοί μηνύσεις. Άλλωστε τι έχουν να χάσουν; Έχασαν ήδη σχεδόν τα πάντα.

    Εμείς τώρα οι απλοί αλλά ενεργοί Πολίτες τι περιμένουμε; Ασφαλώς την Πολιτεία να «συνταχθεί» επιτέλους. Και να δώσει απάντηση στα ερωτήματα. Και να επιβάλει επιτέλους το Κράτος Δικαίου. Δεν θα παραμείνουμε όμως στο watchful waiting. Αν η Πολιτεία δεν κάνει αυτά που οφείλει, θα δράσουμε και εμείς. Με δημοκρατικό, ειρηνικό, αλλά αποτελεσματικό τρόπο. Ακόμα και με μηνύσεις.

   Ως «Συντεταγμένη Πολιτική Δύναμη» Αλλαγής και Εξυγίανσης. Για μια πραγματικά «Συντεταγμένη Πολιτεία» και Κοινωνία που σέβεται τους πολίτες της. Γιατί αλλιώς, το «μαχαίρι που φθάνει στο κόκκαλο» μας περιμένει στην επόμενη γωνία…

Υ.Γ.1  Ουσιώδης παράλειψη – υπόμνηση: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετονομάσθηκε επί πρωθυπουργίας Γ.Α. Παπανδρέου σε «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»

Υ.Γ.2  Από τα παραπάνω δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι καταφέρομαι εναντίον των απλών αστυνομικών, μολονότι και αυτοί έχουν μεγάλη ευθύνη.

Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αμείβονται ελάχιστα και μερικοί από αυτούς και σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους παρόλα αυτά. Προσωπικά θα δεχόμουν ευχαρίστως να παίρνουν διπλάσιο μισθό από μένα, που είμαι πανεπιστημιακός. Υπό την προϋπόθεση όμως να έχουν επιλεγεί κατάλληλα, να έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς και κυρίως να έχουν τη σωστή καθοδήγηση και τις σωστές εντολές «άνωθεν». Το ψάρι, όπως πάντα «βρωμάει από το κεφάλι».

   Πάντως προσωπικά και πιστεύω και όλοι μας, δεν αισθάνομαι ότι προστατεύομαι, ούτε ως προς την περιουσία μου, ούτε ως προς τη σωματική μου ακεραιότητα, ούτε ως προς τα δημοκρατικά μου δικαιώματα.

 

Εικόνα - Εξώφυλα του περιοδικού της Χρυσής Αυγής από το 1987 και το 1981.

Πηγή: jungle-report

Αρθρογράφος
Διονύσιος Βενιεράτος
Author: Διονύσιος Βενιεράτος
Ομότιμος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του πολιτικού κόμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση