pg 2112080437

Μέχρι και λίγο πριν τις εκλογές διαβάζαμε ότι κάποιοι οικονομολόγοι πρότειναν να πάμε στη δραχμή για να έρθει ανάπτυξη. Μιας και δεν είμαι οικονομολόγος προσπάθησα με το φτωχό μου μυαλό να καταλάβω πώς θα έρθει η ανάπτυξη και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό σε εμένα και στους γύρο μου.

Καταρχάς έκανα μια απλή ανάλυση για το πως αυτό το μαγικό ραβδί που λέγεται δραχμή τραβάει τις επενδύσεις και φέρνει ανάπτυξη.

Έστω λοιπόν ότι πάμε στη δραχμή. Για να υπάρχει ανάπτυξη η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια γενναία υποτίμηση, και ας υποθέσουμε ότι αυτή θα είναι 30%. Μέσα σε λίγες μέρες μετά την υποτίμηση οι τιμές σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα θα αυξηθούν κατά 20 με 30%. Ταυτόχρονα οι τιμές των Ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα θα μείνουν σταθερές, ενώ στο εξωτερικό θα πέσουν κατά περίπου 30%. Βέβαια και οι τιμές των Ελληνικών προϊόντων θα αυξηθούν σιγά σιγά, γιατί για να παραχθούν χρειάζεται πετρέλαιο, πρώτες ύλες και εργαλεία που είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό εισαγόμενα.

Σε γενικές γραμμές μια υποτίμηση τις δραχμής θα μειώσει τις τιμές των Ελληνικών προϊόντων, θα αυξήσει τη ζήτησή τους, θα αυξηθεί η παραγωγή τους και θα δώσει μία καλή ανάσα στις Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους είναι πολύ πιθανόν να κάνουν επενδύσεις και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Είναι επίσης πιθανό όσοι διαθέτουν κάποια χρήματα (Έλληνες και ξένοι) να φτιάξουν κάποιες νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πολύ γενικό πλαίσιο θα έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν παραλειφθεί κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες μόνο και μόνο για να είναι το κείμενο σύντομο.

Ωραία όλα αυτά με την ανάπτυξη, αλλά.... τι επιπτώσεις θα έχει για μένα και όλους τους κατοίκους της Ελλάδας η δραχμή και η υποτίμησή της κατά πχ. 30%; Δυστυχώς ΟΛΑ τα εισαγόμενα προϊόντα όπως το πετρέλαιο, τα περισσότερα φάρμακα, τα αυτοκίνητα, τα εργαλεία, τα παιχνίδια, οι παιδικές τροφές κλπ θα ακριβύνουν κατά 20 με 30%. Με λίγα λόγια όλοι όσοι κατοικούμε στην Ελλάδα θα δούμε τις τιμές να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. (Νομίζω ότι η αύξηση των τιμών ονομάζεται “πληθωρισμός” αλλά αυτό το θέμα δεν έχω αρκετές γνώσεις για να το αναλύσω)

Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει με απλά λόγια τι σημαίνει για τους Έλληνες πολίτες υποτίμηση της δραχμής κατά 30% μάλλον θα έλεγε: Υποτίμηση ενός νομίσματος κατά 30% σε μία χώρα σαν την Ελλάδα (που το 80% των αγαθών είναι εισαγόμενα) ισοδυναμεί με μείωση των μισθών και των συντάξεων όσων πληρώνονται σε αυτό το νόμισμα κατά περίπου 20%. Είτε κάποιος υποστεί μείωση μισθού, είτε δει τα πράγματα που συνήθως αγοράζει να ακριβαίνουν, είναι (δυστυχώς) το ίδιο ακριβώς.

Το κακό με την δραχμή είναι ότι ανά πάσα στιγμή τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει κάποιος ή τα χρήματα που βγάζει κάποιος μπορεί να χάσουν την αξία τους, είτε από μια εσκεμμένη υποτίμηση, είτε από ένα ατυχές γεγονός. Έχει συμβεί και σε κράτη με σταθερή οικονομία να χάνει το νόμισμά τους 5 με 10% της αξίας του μόνο και μόνο γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας είπε μια βλακεία... και από βλακείες οι δικοί μας.... ουδέν σχόλιον

Όταν κάποιος έχει 100 ευρό στο πορτοφόλι ξέρει πάνω κάτω τι μπορεί να αγοράσει. Αν παίρνει 1000 ευρό μισθό, ξέρει ότι με 10 ή 12 μισθούς μπορεί να αγοράσει ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο. Πολύ φοβάμαι ότι η δραχμή στα χέρια των “υψηλού επιπέδου” πολιτικών μας θα γίνει ένα ακόμα εργαλείο για να “εξαφανίζουν” τα χρήματά μας και να μας κοροϊδεύουν. Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα χρειάζεται κάποιος να δώσει 50 ολόκληρους μισθούς για να πάρει μια σακαράκα και όσο για την βενζίνη.... μάλλον θα κοστίζει πολύ περισσότερο από το καλής ποιότητας ελαιόλαδο.

  • Τελικά.... είναι σοβαρή η κατάστασή μου γιατρέ?

  • Δεν μπορώ να σας απαντήσω ακόμα. Ελάτε ξανά την άλλη εβδομάδα.

  • Τι σας οφείλω;

  • Ένα εκατομμύριο, εκατόν μια χιλιάδες, εκατόν μια και ένδεκα... δραχμές φυσικά.

  • To άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο: http://politicaldoubts.com
  • Φωτογραφία από: http://www.parapolitika.gr
Αρθρογράφος
Αναστάσιος Τρυπάκης
Author: Αναστάσιος Τρυπάκης
Χημικός μηχανικός και μέλος του πολιτικού κόμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση