Ο Κωστής Ψαραδέλης εκλέχθηκε το 2014 περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον Θάνο Τζήμερο και τώρα κατεβαίνει υποψήφιος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφασή σας να είστε ξανά υποψήφιος στις εκλογές;
Όταν κάποιος δεν ασχολείται με την πολιτική, έρχεται κάποια στιγμή που η πολιτική ασχολείται μ’ αυτόν. Αυτό συνέβη και μ’ εμένα. Για 35 χρόνια, με θητεία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, δεν ασχολήθηκα παρά μόνο με την καριέρα και την οικογένειά μου. Όταν όμως η πολιτική των «επαγγελματιών πολιτικών», που δυστυχώς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων έφερε τη χώρα στα σημερινά χάλια, επηρεάζοντας δραματικά τις ζωές όλων, πήρα την απόφαση ν’ ασχοληθώ μαζί της. Έβαλα για πρώτη φορά υποψηφιότητα το 2014 στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εκλέχθηκα περιφερειακός σύμβουλος μαζί με τον Θάνο Τζήμερο, πρόεδρο της «Δημιουργία, ξανά!» και είμαι πάλι υποψήφιος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Επέλεξα τη «Δημιουργία, ξανά!» γιατί είναι ο μόνος χώρος που με εκφράζει, για τις θέσεις και τις προτάσεις της για την επίλυση προβλημάτων. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά τη γνωριμία μου με τον Θάνο Τζήμερο, συνέβαλα στην ίδρυσή της και ξεκίνησα και συνεχίζω τον αγώνα σήμερα μαζί με πολλούς άλλους παραγωγικούς ανθρώπους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καταξιωμένους στους επαγγελματικούς τους χώρους.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κύρια προβλήματα της περιφέρειας σήμερα και, αν εκλεγείτε πάλι, ποια θέματα θα είναι προτεραιότητά σας;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής, είναι αυτά που άπτονται της καθημερινότητάς μας, με σειρά προτεραιότητας: Πολιτική προστασία, Απορρίμματα, Αποχετευτικό - Υποδομές, Οικονομία. Και υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους. Για την πολιτική προστασία, προχωρώντας και πιέζοντας για τη θεσμική τροποποίηση του Καλλικράτη - Κλεισθένη - Ξενοκράτη, εφαρμόζοντας γρήγορα και λειτουργικά συστήματα ενημέρωσης του πολίτη όταν πρόκειται για την ασφάλειά του.
Για τα απορρίμματα, επιβάλλοντας σύγχρονα ευρωπαϊκά μοντέλα στη διαχείρισή τους γιατί τα «σκουπίδια» είναι πλούτος. Στο αποχετευτικό - υποδομές, διαθέτοντας τα απαραίτητα κονδύλια για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού Ανατολικής Αττικής, συντήρηση δρόμων, επαρκή δημοτικό φωτισμό, και όχι έργα «βιτρίνας», λίγο πριν τις εκλογές. Για την οικονομία, διαχειρίζοντας τα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται δυστυχώς σήμερα σε χαμηλό ποσοστό απορρόφησής τους.

Τι διαφορετικό προτείνει ο Θάνος Τζήμερος από τους άλλους υποψήφιους;
Η «Δημιουργία, ξανά!» από το 2014 έχει επανειλημμένα αναδείξει προβλήματα της Περιφέρειας. Αλλά το διαφορετικό που προτείνει και επιμένει είναι στη θεσμική αναμόρφωση της διοικητικής δομής. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ένα παράδειγμα είναι το άρθρο 4 του Καλλικράτη, σύμφωνα με το οποίο «δεν υφίστανται σχέσεις εποπτείας και ελέγχου και ιεραρχίας μεταξύ Περιφέρειας - Δήμων, παρά μόνο συναλληλία και συνεργασία». Το άρθρο αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αδυναμίας διοίκησης και επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να πνιγόμαστε και να καιγόμαστε. Η θεσμική ανεπάρκεια με τις επιτροπές και παρα-επιτροπές, σκοπεύει και επιτυγχάνει τη διάχυση των ευθυνών. Αντιθέτως, η «Δημιουργία, ξανά!» προτείνει την προσωποποίηση των ευθυνών, μέσω της σωστής ιεραρχικής δομής, του ορισμού σαφούς οργανογράμματος με περιγραφή θέσης, καθώς και τη γνώση και χρήση των απαραίτητων διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων που θα φέρουν την Περιφέρεια στον 21ο αιώνα.

Επίσης προτείνει την αξιολόγηση του προσωπικού, τη σωστή ιεράρχηση και προγραμματισμό των έργων με απολογισμό και διαφάνεια ώστε να αποφεύγεται η κατασπατάληση των χρημάτων του φορολογούμενου. Ένα μικρό παράδειγμα αυτής της σπατάλης, αλλά και των κομματικών συναλλαγών και εξυπηρετήσεων, είναι η έγκριση ποσού 220.000 ευρώ για να καλυφθούν οι δαπάνες διακοπών των παιδιών υπαλλήλων της Περιφέρειας, σε παιδικές κατασκηνώσεις. Η «Δημιουργία ξανά!» ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε την πρόταση αυτή, θεωρώντας ανάρμοστο να στέλνεις τα παιδιά σου διακοπές με τα λεφτά των απλών πολιτών, σε εποχές ανέχειας και άγριας φορολόγησης.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική;
Σ’ αυτές τις εκλογές, η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει και να δώσει σε μικρά κόμματα ρυθμιστικό ρόλο. Έτσι, η «Δημιουργία, ξανά!», εφ’ όσον οι πολίτες την επιλέξουν, προσδοκά να έχει την ικανή εκπροσώπηση για να πιέσει για τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε ο πολίτης να αρχίσει να απολαμβάνει την ανταποδοτικότητα των φορολογητέων χρημάτων του. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ανθρώπους που διαθέτουν γνώση, εμπειρία, αποφασιστικότητα και κυρίως την κοινή λογική, χωρίς ιδεοληπτικά κωλύματα και αγκυλώσεις.

Πώς βλέπετε τους υποψήφιους περιφερειάρχες των άλλων συνδυασμών;
Πατούλης, Σγουρός, Δούρου, Πρωτούλης και λοιποί όλοι τους ιδρυματοποιημένοι κρατιστές, απόλυτα ενταγμένοι στο υπάρχον σύστημα. Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν τις τομές και τις αλλαγές που χρειάζονται και επιβάλλονται. Αν ήθελαν, ή αν μπορούσαν, θα το είχαν κάνει μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης σε ψηλές θέσεις της αυτοδιοίκησης. Είναι προφανές ότι το υπάρχον σύστημα τους βολεύει και λειτουργούν μέσα σ’ αυτό απόλυτα ικανοποιημένοι.

Πηγή: athensvoice.gr

Αρθρογράφος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΨΑΡΑΔΕΛΗΣ
Author: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΨΑΡΑΔΕΛΗΣ
Α' Αντιπρόεδρος του πολιτικού κόμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ.
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση