70330647 2444762652461671 2903265787491909632 n

Με δυο λόγια
- Η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εκμετάλλευση των υπαρχουσών ορυκτών πηγών ενέργειας, οι οποίες όμως αφενός μεν είναι πεπερασμένες, αφετέρου δε συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
- Η ίδια η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα «καμπανάκι» ότι από τώρα και εφεξής πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό. 

-Ο φανατισμός κάποιων οικολόγων και κάποιες μελοδραματικές υπερβολές δεν προσφέρουν τίποτα και πρέπει απλώς να αγνοούνται.

 

Ανάλυση

Η κλιματική αλλαγή εκδηλώνετα με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς και με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, πλημμύρες κλπ. Αυτά οφείλονται στην αύξηση του ενεργειακού περιεχομένου της τροπόσφαιρας, που με τη σειρά της αποδίδεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
Αυτό πάλι σχετίζεται με την αυξημένη περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε «αέρια του θερμοκηπίου», με κυρίαρχο μεταξύ τους το διοξείδιο του άνθρακα.

Η αύξηση του διοξειδίου του άνθραπα στην ατμόσφαιρα οφείλεται:

-           στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που συμβαίνουν κατά την καύση ουσιών που περιέχουν άνθρακα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η ξυλεία ή και  κατά την καύση του ίδιου του ορυκτού άνθρακα.

-          στη μείωση της κατανάλωσης διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά, που οφείλεται στην αποψίλωση των δασών.

 

  • Ας αναλογισθούμε τώρα ότι όλα (ή σχεδόν όλα) τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της τεράστιας αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμούπάνω στη γη, πράγμα το οποίο είναι καταρχήν επιθυμητό μιας και «η ανθρώπινη ζωή αποτελεί το ύψιστο αγαθό». Όλα όμως έχουν (δυστυχώς…) ένα όριο.
  •  Επιπλέον οι πολλοί αυτοί άνθρωποι πάνω στη γη πρέπει να τραφούν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλλαγή αρκετών οικολογικών ισορροπιών που υφίσταντο στον πλανήτη επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
  •  Εκτός αυτού, ο ανθρώπινος πολιτισμός απαιτεί ενέργεια για να αναπτυχθεί και αυτή η ενέργεια δεν μπορούσε να εξοικονομηθεί για πάρα πολλούς αιώνες παρά μόνο με την καύση των παραπάνω υλικών.
  •  Η βιομηχανική επανάσταση των τελευταίων 2-3 αιώνων δεν θα ήταν δυνατή παρά μόνο χάρη στην ενέργεια, που με αυτούς τους «κακούς» τρόπους αποκτήσαμε.
  •  Η ίδια η επιστήμη θα ήταν αδύνατο να προοδεύσει αν δεν υπήρχε η βιομηχανική επανάσταση.
  •  Χωρίς την ανάπτυξη της επιστήμης θα ήταν αδύνατη η επινόηση, παραγωγή και εκμετάλλευση σε μεγάλη κλίμακα των λεγομένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τουλάχιστον στο μέτρο που αυτές μπορούν να συντηρήσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό όπως έχει διαμορφωθεί τώρα με τις αυξημένες ενεργειακές του ανάγκες. 


Των πραγμάτων ούτως εχόντων, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από δω και πέρα είναι σαφέστατα, αρκεί να τα συνειδητοποιήσουμε και να προγραμματίσουμε την εφαρμογή τους σε ένα εύλογο χρονικό ορίζοντα. 
Δεν χρειάζεται καν να τα αναφέρω, αφενός μεν γιατί είναι λίγο – πολύ γνωστά, αφετέρου δε γιατί υπάρχουν αρμοδιότεροι εμού για να το κάνουν, όπως π.χ. η …διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ!

 

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;

Ο σκοπός αυτού του σημειώματος είναι να αναδείξει τα εξής:

Α) Οι καταστροφολογικές έως υστερικές κραυγές των ακραίων οικολόγων, οι οποίοι μεταξύ των άλλων καταφέρονται εναντίον της ίδιας της ανάπτυξης, ενώ δεν προσφέρουν καμία θετική υπηρεσία μπορεί να μας εκτρέψουν από την πραγματικότητα, όπως τη γνωρίζουμε και τη ζούμε.

Γι’ αυτό, καλό θα ήταν οι παραπάνω φανατικοί «υπέρ του περιβάλλοντος και κατά της ανάπτυξης» να αναλογισθούν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη της επιστήμης που τη συνοδεύει κατόρθωσαν να μειώσουν την πείνα, τις αρρώστιες και τη φτώχεια παγκοσμίως και να εξασφαλίσουν σε όλους καλύτερη ζωή, περισσότερες επιλογές και περισσότρη ευτυχία.

Έτσι, ο υπέρμετρος φανατισμός «υπέρ της διατήρησης του περιβάλλοντος» μπορεί να στρέφεται τελικά «κατά του ανθρώπου» και αυτό καλό θα ήταν να γίνει αντιληπτό από όλους.

Επιπλέον, οι υπερβολές τους μπορεί να προκαλέσουν αντίθετα «αντανακλαστικά» από λαϊκιστές τύπου Ντόναλντ Τραμπ.

 

Β) Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεν κακή εξέλιξη, έχει όμως το καλό ότι αποτελεί ένα κραυγάζον προειδοποιητικό «καμπανάκι» αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας, η οποία (αναγκαιότητα) χωρίς την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές της συνέπειες μπορεί να αγνοείτο εντελώς για να έχουμε ακόμα χειρότερα φαινόμενα τις προσεχείς δεκαετίες.

Τώρα, ευτυχώς, υπάρχει επαρκής χρόνος για μια ψύχραιμη αντιμετώπιση και προγραμματισμένες αλλαγές.

Όλες οι δυσμενείς επιδράσεις της ανάπτυξης στο περιβάλλον είναι αναστρέψιμες και πλήρως ανατάξιμες.

Στο χέρι μας είναι να καταστήσουμε το «αναγκαίο κακό» της ανεξέλεγκτης (από απόψεως φυσικών πόρων και ενεργειακών πηγών) ανάπτυξης μια παρένθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Γ) Αντί κάποιοι να λοιδωρούν τις φωνές κάποιων ακτιβιστών όπως της 16χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ (που πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ), καλό θα είναι να σκεφτούν οι ίδιοι αν αυτά που λέει η Γκρέτα είναι σωστά ή όχι, χωρίς να δίνουν τόση σημασία στον μελοδραματικό (και εντελώς απωθητικό) τρόπο, με τον οποίο εκφράζεται.

{Καλό θα ήταν επίσης να μάθουν τί εστί να πάσχεις από το σύνδρομο Άσπεργκερ, που είναι μια ήπια μορφή αυτισμού, που μπορεί να σε οδηγήσει πολύ ψηλά (π.χ. Albert Einstein, Bill Gates, Abraham Lincoln, Ludwig van Beethoven κλπ… η λίστα είναι πολύ μεγάλη, εντυπωσιακή και περιλαμβάνει πολλούς διάσημους.... ηθοποιούς (! ...) ), αλλά και να σου καταστρέψει τη ζωή, αν δεν τύχει έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης αντιμετώπισης.}

 

Συμπέρασμα

 Ας αφήσουμε λοιπόν τη Γκρέτα στην ησυχία της και στο δικό της πρόβλημα και ας κοιτάξουμε το πραγματικό και σοβαρότατο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης για «αειφόρο ανάπτυξη» που μας αφορά όλους.

Με σοβαρότητα και ψυχραιμία όμως!

 

(Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Biznews.gr)

Αρθρογράφος
Διονύσιος Βενιεράτος
Author: Διονύσιος Βενιεράτος
Ομότιμος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του πολιτικού κόμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση