×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 601

aimodosia

Mε θλίψη διάβασα την είδηση ότι ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός θα μειώσει τη διάθεση αίματος προς την Ελλάδα στο ήμισυ των ποσοτήτων λόγω χρεών.

Όμως μέσα από τη θλίψη της είδησης μπορεί να γεννηθεί ελπίδα!

Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα ξεπερνούν τις 600.000 μονάδες το χρόνο, οι οποίες αυξάνονται λόγω αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων και της πιο συχνής μετάγγισης λόγω προόδου της ιατρικής.


Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε κάθε 10 νοσοκομειακούς ασθενείς, οι δύο χρειάζονται μετάγγιση αίματος, και ότι για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένος απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος. Επίσης για κάθε ασθενή με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται τουλάχιστον 30 μονάδες αίματος το χρόνο, ενώ κάθε άρρωστος με λευχαιμία χρειάζεται περισσότερες από 50 μονάδες αίματος ή αιμοπεταλίων. Ενδεικτικό, επίσης, των αυξημένων αναγκών σε αίμα είναι ότι σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως εγχειρήσεις καρδιάς, βαριά γαστρορραγία ή αιμορραγία στον τοκετό, η ανάγκη για κάθε άρρωστο ξεπερνά τις 10 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας συγκαταλέγεται στους ουραγούς της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στην εθελοντική αιμοδοσία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, από τις 650.000 μονάδες αίματος που ήταν οι ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας, οι 285.000 προήλθαν από οργανωμένους εθελοντές αιμοδότες, οι 324.000 από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών, οι 23.000 από τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι υπόλοιπες 28.000 από την Ελβετία.
Το ποσοστό των ατόμων που δίνουν αίμα σήμερα στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 6% του πληθυσμού. Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα θα αρκούσε το 10% του πληθυσμού να προσφέρει αίμα μια φορά το χρόνο. Ορθότερη λύση θα ήταν αν 200.000 ως 300.000 άτομα γινόντουσαν εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι θα προσέφεραν 2 ως 3 φορές το χρόνο αίμα ή θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Η Δημιουργία, ξανά ήδη από τον Μάρτιο του 2012 λειτουργεί Τράπεζα Αίματος στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς. Οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν για κάλυψη αναγκών ασθενών άσχετων προς τη Δημιουργία και τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί. Είναι καιρός να δραστηριοποιηθούμε σιωπηλά συμμετέχοντας στην αναπλήρωση των φιαλών δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη προς τους συνανθρώπους μας.

Το αίμα προσφέρεται εθελοντικά και η αιμοδοσία ΔΕΝ αποτελεί θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Η αιμοδοσία γίνεται για έναν και μοναδικό λόγο, ως προσφορά στον συνάνθρωπό μας και μόνο τότε αποκτά το πραγματικό της νόημα.

'Ηδη στο site έχει δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών αιμοδοτών. Όσοι συν-δημιουργοί οι φίλοι/ες επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή μπορούν να μας επισκεφθούν.

Ας θέσουμε τέρμα στην αδιαφορία, είναι ολέθρια. Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας. Ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας. Αρκεί να θυμόμαστε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιοι δέκτες, είμαστε όλοι !!!

Ματθαίος Παπακυρίτσης 

 

 


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Δωρεά μέσω Paypal

 

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση