shutterstock 66324583Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία αναδεικνύουν πολλά πέραν της πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Αυτό εξάλλου είναι γνωστό εδώ και καιρό.

Το νέο είναι ότι το μοντέλο του στεγνού, ορθολογικού, τεχνοκράτη-πολιτικού (Μόντι) δεν έχει κανένα μέλλον σε μια χώρα μεσογειακή. Ίσως σε μια λουθηρανική πολιτεία του βορρά να είχε καλύτερη αποδοχή, όχι όμως στην Ιταλία, κατά μείζονα λόγο όχι και στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο μεσογειακή χώρα. Είναι όριο δύσης και ανατολής.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί σχήματα όπως η Δράση, κ.λπ. είναι σχεδιασμένα για να αποτυγχάνουν βρίσκεται ακριβώς εκεί. Νομίζουν πως έχουν απέναντί τους κάποιον Ολλανδό λουθηρανό. Έχουν όμως αυτό το παράξενο παράγωγο μιας μακρόχρονης διαδρομής σε έναν τόπο μαγικό, που γι΄ αυτό υπήρξε και σταυροδρόμι. Τον Έλληνα.

Η δημιουργία ξανά! πρέπει να ενσωματώσει αυτή την πραγματικότητα Αυτή είναι και ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση. Πρέπει να την ενσωματώσει σε κάθε τι του κάνει.

  • Στο μήνυμά της που πρέπει να έχει τη σωστή δοσολογία αιχμηρού, καινοτόμου, προκλητικού, συναισθηματικού και λογικού. Τέτοιο ήταν το “πολιτική χωρίς πολιτικούς”. Γι΄ αυτό και καταγράφηκε η επιτυχία του το Μάη.

  • Στην πολιτική της και στις θέσεις της. Πριν τριάντα χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν γεμάτα άραβες φοιτητές. Αυτό αποτελεί σήμερα παρελθόν. Πρέπει να δουλέψουμε να ξαναλάμψει η αύρα του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Και να φέρει όχι μόνο φοιτητές αλλά και συνεργασίες κάθε τύπου. Κυρίως επιχειρηματικές, πολιτισμικές.

  • Στην αισθητική της, όπως την εκπέμπει ο λόγος και τα έργα της.

Θα ήμασταν οι καλύτεροι στον κόσμο για να διαπραγματευτούμε τη εξαιρετικά ευαίσθητη σχέση της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ. Αυτή τη μεγάλη δύναμη διαμεσολάβησης, τη ριζωμένη βαθιά μέσα στην ιστορία, την εκχωρούμε σιγά σιγά στους Τούρκους. Αυτοί έχουν αναλάβει το τιτάνιο έργο να αποκαταστήσουν την ακτινοβολία της μισητής οθωμανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή. Κι αυτό γίνεται όχι μόνο με την πλημμυρίδα των διαφόρων Σουλεϊμάν αλλά με πολιτικές πολύ πιο πολύπτυχες και καλά επεξεργασμένες.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι συγκεκριμένα. Ένα απ΄ αυτά είναι και η ιστορική διαδρομή και η θετική πολιτισμική συνάφεια που μας έχει εξασφαλίσει με την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει και εκεί να πατήσουμε. Ακόμη περισσότερο. Πρέπει να αυτοσχεδιαστούμε έτσι ώστε να είμαστε ικανοί γι΄ αυτό το ρόλο. Από μόνο του αυτό θα μας κάνει πολύ περισσότερο ελκυστικούς και για τον Έλληνα ψηφοφόρο.

Αρθρογράφος
Author: Nikos Sakkas
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Δωρεά μέσω Paypal

 

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση