Η ιστορία που γράφω είναι απίστευτη. Βέβαια, είναι τυπικά ελληνική, αλλά ακόμα και για τα ελληνικά κριτήρια είναι απίστευτη. Δείτε πώς «λειτουργεί» ένα κράτος που αν το ονομάσεις «εγκληματία» το κολακεύεις.

Όταν έφυγε το αεροδρόμιο από το Ελληνικό έμειναν τα κτίρια άδεια. Κάποιος έριξε την ιδέα να μετατραπούν σε εκθεσιακό κέντρο. Άρεσε, κι έτσι μεταβίβασαν την κυριότητα της έκτασης στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ που ανήκει 100% στο Δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουρισμού. Η εταιρεία μετονόμασε το πρώην αεροδρόμιο σε ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, και ενημέρωσε τους ιδιώτες ότι το νοικιάζει για διοργάνωση εκθέσεων, διαφημίζοντας τα πλεονεκτήματά του. Πράγματι, υπήρξε ανταπόκριση και ήταν ίσως από τις λίγες ευτυχείς συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς το κράτος, για ένα παροπλισμένο συγκρότημα εγκαταστάσεων χρέωνε -και έπαιρνε- 77.000 ευρώ το δεκαήμερο.

Ο άνθρωπος της ιστορίας μας είναι διοργανωτής εκθέσεων. Το 2007 ζήτησε τον χώρο για να διοργανώσει μια έκθεση με θέμα την σύγχρονη δόμηση. Η αίτηση εγκρίθηκε, υπέγραψε συμβόλαιο με αντικείμενο την ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΣ με την κρατική, είπαμε, εταιρεία στο ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (είναι σκόπιμη η επανάληψη των όρων), πλήρωσε το μίσθωμα, συν τους φόρους, και ρίχτηκε στη δουλειά: διαφήμιση, συμβόλαια με εκθέτες, διαμόρφωση και οργάνωση του χώρου, ανάθεση σε εταιρείες του πλήθους των υπηρεσιών (από καθαριότητα μέχρι ιατρική κάλυψη του κοινού) που χρειάζεται μια έκθεση.

Βέβαια, υπάρχει και η γραφειοκρατία. Έπρεπε να πάρει άδεια και από τη Νομαρχία, καταθέτοντας όλα τα χαρτιά νομιμοποίησης της εταιρείας του. Παράλογη και η άδεια, παράλογη και η κατάθεση της χαρτούρας (ένα μητρώο διοργανωτών εκθέσεων θα αρκούσε), αλλά δεν είναι εκεί το ζουμί. Την ήξερε τη διαδικασία γιατί την είχε κάνει πολλές φορές μέχρι τότε για άλλους εκθεσιακούς χώρους. Όταν όμως ανέμελος πήγε στην Νομαρχία Αττικής, θεωρώντας ότι σε λίγη ώρα θα ξεμπέρδευε, έμαθε με έκπληξη ότι ΔΕΝ θα έπαιρνε άδεια!

«Τι πρόβλημα έχω ρε παιδιά; Ποιο χαρτί δεν είναι εντάξει;» ρώτησε απορημένος. «Το πρόβλημα δεν το έχεις εσύ, το έχει το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ» ήταν η απίστευτη απάντηση. «Δεν έχει άδεια να διοργανώνει εκθέσεις»!

Έπαθε αποπληξία, καθώς οι προετοιμασίες της έκθεσης είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Πάει πίσω στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, έξαλλος: «Τι μου λενε στη Νομαρχία; Δεν έχει άδεια για εκθέσεις το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ; Είναι δυνατόν;». «Μη σε νοιάζει, άσε τους αυτούς να γκρινιάζουν» τον καθησυχάζουν. «Εσύ υπέγραψες συμβόλαιο με το κράτος. Ας τα βρουν μαζί μας. Την απόφαση για το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ την πήρε ο πρωθυπουργός. Έχουμε διοργανώσει ήδη ένα σωρό εκθέσεις». «Εντάξει όλα αυτά. Αλλά γιατί δεν έχετε άδεια, μπορείτε να μου εξηγήσετε;». «Γιατί έχουμε μπλέξει με το… Δημόσιο» απάντησαν οι κρατικοί υπάλληλοι της εταιρείας με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο! «Μας ζητάνε κατόψεις και τομές κτιριακών εγκαταστάσεων, στατική μελέτη, μελέτη και πιστοποιητικό πυρασφάλειας, τοπογραφικά των εξωτερικών χώρων, εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εγκεκριμένη μελέτη πολεοδομικής άδειας ακόμα και… βεβαίωση νόμιμης δόμησης ενός χώρου στον οποίο για 60 χρόνια λειτουργούσε το μεγαλύτερο κρατικό αεροδρόμιο της χώρας»!!! «Και γιατί δεν τα βγάζετε;» ξαναρωτάει ο άνθρωπός μας. «Εύκολο το 'χεις με το Δημόσιο; Άντε βρες τα όλα και περίμενε 5-6 χρόνια μέχρι να τα εγκρίνουν… Εν τω μεταξύ, δεν είναι κρίμα να μην νοικιάζουμε τον χώρο; Κι εσείς κάνετε τη δουλειά σας και το δημόσιο έχει έσοδα»! «Και πότε προβλέπετε να πάρετε την άδεια για εκθέσεις;». «Ούτε ξέρουμε, γιατί τώρα μπλέξαμε και με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το κτίριο το έχει κηρύξει διατηρητέο και δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε ένα καρφί. Αλλά μη σε νοιάζει, εδώ όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν σε παράνομες εγκαταστάσεις, στο Ελληνικό θα κολλήσουμε;»!

Δεν κόλλησαν. Παρά το σουρεαλιστικό νομικό πλαίσιο, η έκθεση ολοκληρώθηκε και έγιναν και άλλες εκθέσεις εκεί, στο κρατικό ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ χωρίς άδεια για εκθέσεις. Μία μάλιστα από αυτές, διεθνούς εμβέλειας, την εγκαινίασε ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Μέχρι που άρχισαν να πέφτουν τα πρόστιμα, από τη Νομαρχία. Όχι στο κρατικό ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ χωρίς άδεια. Αλλά στους ιδιώτες πελάτες του! Ο άνθρωπός μας έφαγε 5 πρόστιμα για ισάριθμες εκθέσεις, από 8.804,11 ευρώ έκαστον, διότι έκανε το λάθος και εμπιστεύθηκε το δημόσιο, πληρώνοντάς του μάλιστα πάνω από 385.000 ευρώ συνολικά! Ένας άλλος, ο διοργανωτής της έκθεσης που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, έφαγε 15.000 ευρώ «πρωθυπουργικό» πρόστιμο! Ελλαδάρα! Τι υπομνήματα, τι προσφυγές, τι αναφορές έκανε για τη διαγραφή ο άνθρωπός μας. Το κράτος ανένδοτο: θα πληρώσεις το πρόστιμο (της κρατικής ανεπάρκειας, ασυνεννοησίας και παρανομίας), που με τις προσαυξήσεις ξεπέρασε τις 60.000 ευρώ! Εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει οι πολιτικοί προϊστάμενοι, έχουν καταργηθεί οι Νομαρχίες, έχουν συγχωνευθεί οι εταιρείες του Δημοσίου, αλλά το πρόστιμο, πρόστιμο. Μάλιστα το κράτος φρόντισε και μετέφερε τις οφειλές στην Εφορία. Και η Εφορία α) του παίρνει τα λεφτά από την περυσινή επιστροφή φόρου β) δεν του δίνει φορολογική ενημερότητα μέχρι να εξοφλήσει. Άρα τον αποτελειώνει οικονομικά.

Κάθε σκέψη για προσφυγή στο ΣτΕ φρενάρεται από τη γνωστή επωδό: θα πληρώσεις περισσότερα σε δικηγόρους και παράβολα, δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσεις την υπόθεση και θα σου φάει καμιά δεκαριά χρόνια!

Μου έφερε όλα τα ντοκουμέντα αυτού του θεάτρου του παραλόγου. Θα θέσω το θέμα στην Περιφέρεια Αττικής, μια που είναι η διοικητική διάδοχος της Νομαρχίας. Να δούμε τι κατάληξη θα έχει, γιατί δεν αφορά μόνο έναν αλλά δεκάδες διοργανωτές εκθέσεων από τα 10 και πλέον χρόνια που το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λειτουργούσε χωρίς άδεια εκθέσεων!

Κι ύστερα λέμε για το μνημόνιο που φτωχοποίησε τον ελληνικό λαό και για την ανάπτυξη που θα έρθει αν πάρουμε κι άλλα δανεικά. Ούτε οι προηγούμενοι (όλοι οι προηγούμενοι) ούτε οι τωρινοί θέλουν να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα: ένα δημόσιο – τέρας, που δεν στραγγαλίζει μόνο τους ιδιώτες αλλά κατασπαράζει και τις δικές του σάρκες. Ποιος θα το αλλάξει, όταν μπροστά στις κάλπες όλοι το χαϊδεύουν, διεκδικώντας τις ψήφους των στρατών που διόρισαν ή που υπόσχονται ακόμα να διορίσουν σ' αυτό;

Πηγή: protagon.grΘέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Δωρεά μέσω Paypal

 

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση