shutterstock 119853682«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».

Με αυτό το σύνθημα η 11η Γιορτή Εθελοντισμού, που έγινε το Σάββατο 8 Ιουνίου στο Γκάζι, κατάφερε να ξυπνήσει το αίσθημα της προσφοράς.

Στα περίπου 40 περίπτερα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη γιορτή, είδαμε εθελοντές για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, πρόσκοπους που βάφουν τα παγκάκια της πλατείας και άτομα που πληροφορούν τον κόσμο για το AIDS, το αλκοόλ και την ιατρική πρόληψη. Τα περίπτερα ήταν γεμάτα με ενημερωτικά φυλλάδια και ενθουσιώδεις εθελοντές, που έφεραν στο προσκήνιο τη σημασία της αλληλοβοήθειας.

Πολλοί την χαρακτήρισαν ως μια ανοιχτή γιορτή και όχι άδικα! Το χαμόγελο και η διάθεση για προσφορά χωρίς κανένα όφελος ή αντίτιμο αποτελούσαν τα ατού της ημέρας, πείθοντας τον κόσμο ότι η έννοια του «κοινού καλού» δεν έχει χαθεί ακόμα. Σκοπός της «Κίνησης Φορέων Εθελοντισμού», της διοργανώτριας της έκθεσης, ήταν κυρίως να εξαπλωθεί η έννοια και η αξία του εθελοντισμού… μέσα από τα μάτια των εθελοντών. Οικογένειες με μικρά παιδιά ή ακόμα και παρέες μαθητών έκαναν μια βόλτα από τα περίπτερα των οργανώσεων, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ, μαθαίνοντας με λεπτομέρειες το έργο των ΜΚΟ. Σε κάθε περίπτερο υπήρχαν τουλάχιστον δύο εθελοντές πρόθυμοι να μοιραστούν εμπειρίες ή ακόμα και σκέψεις για το πώς θα κάνουν την κοινωνία… καλύτερη!

Στις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονταν προβολές βίντεο, διαδραστικά παιχνίδια, θέατρο δρόμου και παρουσιάσεις πρώτων βοηθειών από την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού. Φορείς όπως η UNICEF, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η ΕΛΙΞ, η “AIESEC”, η Φλόγα, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το Κέντρο Ζωής και το «Μείνε Δυνατός» ήταν μερικοί που πρωταγωνίστησαν στη γιορτή. Ωστόσο, υπήρχαν και πιο μικρές τοπικές οργανώσεις, με πολίτες που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και βοηθούν εθελοντικά στους παρακάτω τομείς: υγεία, πρόνοια, παιδί, φύση και ηλικιωμένοι.

Ξεχωριστή κίνηση ήταν αυτή  της «Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης και Εξέτασης για HIV» της PRAKSIS, η οποία ενημέρωνε έξω από την αίθουσα για την νόσο, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για ένα γρήγορο τεστ σάλιου.

Η διοργάνωση της γιορτής  βρισκόταν στα χέρια των φορέων: «Μέριμνα Ζωής Μ.Κ.Ο», «Νέα Ακρόπολη», PRAKSIS, AIESEC, AEGEE Αθήνα, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ΕΔΡΑ, Ευρωπαϊκή Έκφραση, Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ALMA», ΚεΠΕΝΕΤ.

 

Πηγή: kala-nea.gr

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση