Δημιουργία, Ξανά!

Τα νέα της Δημιουργίας

Γράφει ο Θάνος Τζήμερος, πρόεδρος κόμματος «Δημιουργία Ξανά»
Το 1991, όταν στην Ελλάδα είχαν ανοίξει οι κρουνοί της Ε.Ε. και έρρεαν τα δισεκατομμύρια των «πακέτων Ντελόρ», οι Εσθονοί στέκονταν με το δελτίο στην ουρά για να μην λιμοκτονήσουν.

Είχαν μόλις απελευθερωθεί μετά από 51 χρόνια σοβιετικής κατοχής και η οικονομία τους ήταν ερείπια. Ο πληθωρισμός έτρεχε με 1.100%, η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε σε έναν χρόνο 10.000%, η ανεργία ήταν πάνω από 35%, οι μισθοί είχαν πέσει στο μισό, η βιομηχανική παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 30% και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν κάτω από τα 2.000 δολάρια. Σήμερα η Εσθονία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η πληροφορική παράγει το 14% του ΑΕΠ της χώρας, έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου (από το 1998 όλα τα σχολεία της Εσθονίας έχουν υπολογιστές και είναι online) και συνεχίζει να καλπάζει πολιτισμικά και οικονομικά. Πώς τα κατάφερε;

Κάνοντας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάναμε εμείς: τα άλλαξε όλα! Μια παρέα φιλελεύθερων πιτσιρικάδων (υπουργοί 20 – 30 ετών) με επικεφαλής τον 32χρονο τότε (1992) Μάρτ Λάαρ δημιούργησαν ένα φιλελεύθερο κράτος πρότυπο, κυριολεκτικά από την αρχή. Αρνήθηκαν να δανειστούν από το ΔΝΤ και έπεισαν τους πολίτες της Εσθονίας ότι εθνική υπερηφάνεια είναι να στηρίζεσαι στα πόδια σου και να παράγεις. Διέλυσαν το σοβιετικής δομής Δημόσιο, ιδιωτικοποίησαν τα πάντα, εισήγαγαν γραμμικό φόρο (flat tax), προέτρεψαν τους Εσθονούς να γίνουν επιχειρηματίες, απλοποίησαν τη νομοθεσία, κατάργησαν επιδοτήσεις και επιδόματα και μέσα σε δύο μόλις χρόνια άρχισαν να δρέπουν καρπούς. Η Εσθονία το 1992 είχε 2.000 επιχειρήσεις. Το 1994 είχε 70.000 επιχειρήσεις!

Το ΑΕΠ εκτινάχθηκε, τα φορολογικά έσοδα του κράτους αυξήθηκαν, οι πολίτες πλούτιζαν. Η Εσθονία είναι 7η στον κόσμο ως προς την οικονομική ελευθερία (η Ελλάδα είναι 115η!), εξάγει τεχνογνωσία σε 123 χώρες, έχει καταργήσει το χαρτί εφαρμόζοντας πληροφορική παντού και εξοικονομεί, μόνο από αυτό, κάθε χρόνο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα Εσθονίας και να στήσει μια επιχείρηση εκεί, σε 20 λεπτά, κάνοντας τα πάντα από το κινητό του. Ο Εσθονός δεν ξέρει πού βρίσκονται οι δημόσιες υπηρεσίες. Συμπληρώνει φορολογική δήλωση με τρία «κλικ», μόλις γεννιέται ένα παιδί μπαίνει το επίδομα στο λογαριασμό των γονιών χωρίς να συμπληρώσουν ούτε ένα χαρτί (ειδοποιεί το μαιευτήριο τις αρμόδιες υπηρεσίες) και ο συνταξιούχος πληρώνεται από τον επόμενο μήνα της συνταξιοδότησής του.

Ακόμα και στις εθνικές εκλογές οι Εσθονοί ψηφίζουν ηλεκτρονικά με μία δική τους πατέντα κρυπτογράφησης της ψήφου και πιστοποίησης της ηλεκτρονικής υπογραφής που είναι απρόσβλητη από χάκερς (εσθονική εφεύρεση είναι και το skype). Το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερδεκαπλασιάσθηκε και η ανάπτυξη τρέχει με 6% κατά μέσον όρο το χρόνο. Η ανεργία είναι γύρω στο 5%, και το χρέος μόλις στο 9% του ΑΕΠ. Μάλιστα οι Εσθονοί το μείωσαν από το 10,7% που ήταν το 2014. Αυξήθηκε και το προσδόκιμο ζωής: από τα 66 χρόνια το 1994 στα 77 χρόνια το 2016.
Οι μεταρρυθμίσεις στην Εσθονία δεν μπήκαν στη λογική των ισορροπιών

Ο «πατέρας» αυτού του θαύματος, Μαρτ Λάαρ (πρωθυπουργός τις περιόδους 1992-1994 και 1999-2002) δεν είναι οικονομολόγος. Έχει σπουδάσει ιστορία και φιλοσοφία. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, μέχρι να εκλεγεί πρωθυπουργός το μόνο βιβλίο οικονομικών που είχε διαβάσει ήταν το «Free to choose» (Ελεύθερος να επιλέγεις) του Μίλτον Φρίντμαν. Είχε όμως κοινό νου και είχε πάρει την απόφαση να αλλάξει τη χώρα του. Συνάντησε αντιδράσεις; Τεράστιες! Μολονότι οι Εσθονοί είχαν γνωρίσει τον εφιάλτη του σοσιαλισμού, υπήρχαν αυτοί που επέμεναν ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά και με κάποιον άλλον τρόπο τα κολχόζ θα μπορούσαν να γίνουν παραγωγικά. Υπήρχαν οι «εργαζόμενοι» στις κρατικές επιχειρήσεις που είχαν συνηθίσει να πληρώνονται είτε αποδίδουν είτε όχι, υπήρχαν οι αγρότες που τους βόλευε ο προστατευτισμός και οι δασμοί στο εμπόριο, υπήρχαν οι δάσκαλοι που αντιδρούσαν στην καθιέρωση των υπολογιστών ως βασικό εργαλείο εκπαίδευσης. Υπήρχε ο κομματικός μηχανισμός του σοβιετικού καθεστώτος που έχανε το προνόμιο της αργομισθίας με την εφαρμογή της ελεύθερης αγοράς.

Αλλά οι μεταρρυθμιστές στην Εσθονία δεν μπήκαν στη λογική των ισορροπιών και του πολιτικού κόστους. Συγκρούσθηκαν με όλους και εφάρμοσαν αυτό που έπρεπε το ταχύτερο δυνατόν. Κεντρική έννοια στην οικονομική τους μεταρρύθμιση υπήρξε ο γραμμικός φόρος, χωρίς κλίμακες (flat tax). Μέχρι τότε το μόνο κράτος που τον είχε εφαρμόσει ήταν το Χόνγκ Κόνγκ. Η Εσθονία έγινε το δεύτερο (Σήμερα, flat tax εφαρμόζουν πάνω από 20 κράτη). Ο flat tax έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα: είναι απλός, δίκαιος, ισχύει για φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχει μηδαμινό διαχειριστικό κόστος και αν συνδυαστεί με αναγνώριση όλων των εξόδων και αφαίρεσή τους από το φορολογητέο εισόδημα καταργεί μέσα σε μια νύχτα τη φοροδιαφυγή διότι την καθιστά μη συμφέρουσα.

Είναι εύκολο τελικά να γίνει μια δομική μεταρρύθμιση τέτοιας έκτασης, αλλά και τέτοιας επιτυχίας; Το φιλελεύθερο εσθονικό μοντέλο λέει «ναι». Με μία προϋπόθεση: στην κυβέρνηση να βρίσκονται αυτοί που θέλουν να την εφαρμόσουν κι όχι αυτοί που προσπαθούν να βελτιώσουν τα κολχόζ.

Πηγή: politik.gr
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!», ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της στο Μακεδονικό, την καταγγέλλει για απάτη, όσον αφορά στις δηλώσεις της, ότι τον Αύγουστο θα έχουμε μια «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια και θεωρεί τον «Κλεισθένη» «άθλιο νομοθέτημα»…

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία, ξανά!», κ. Θάνος Τζήμερος, μιλά στην «Ε».

Για το προσφυγικό υποστηρίζει ότι: «Οι παράνομοι εισβολείς έχουν δύο επιλογές: ή εφαρμόζεται ο ισχύων νόμος που προβλέπει σύλληψη, δίκη, φυλάκιση, πρόστιμο και απέλαση ή δέχονται ένα εισιτήριο one way για τη χώρα της επιλογής τους, εκτός Ευρώπης και φεύγουν τώρα».

Ο κ. Τζήμερος αποκλείει προεκλογικές συνεργασίες για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, δηλώνει «αντικρατιστής φιλελεύθερος», αλλά τονίζει ότι «μετεκλογικά «αν ο Κυριάκος αποφασίσει να κάνει πραγματικές δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ψιλομερεμέτια θα τον στηρίξουμε».

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

* Κύριε Τζήμερε, εξεπλάγησαν αρκετοί με την αντίθεσή σας στη συμφωνία των Πρεσπών. Ποια, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να είναι η στάση της Ελλάδας σε ένα θέμα ανοιχτό επί τόσα χρόνια;

- «Γιατί εξεπλάγησαν; Είμαστε το μόνο μεταρρυθμιστικό κόμμα που έχει ψηλά στην ατζέντα του τα εθνικά θέματα, τα οποία η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς υποβάθμισε και δαιμονοποίησε, ταυτίζοντας τη φιλοπατρία με τον σωβινισμό. Συνεργάτες της, σ’ αυτό το εθνικό έγκλημα, είναι η ενδοτικότητα και η μαλθακότητα της τάχα μου δεξιάς. Και φτάσαμε να θεωρούμε επιτυχία το ότι ένα κρατίδιο – ντίσνεϊλαντ με ιστορία 27 ετών κλέβει μια ιστορία 2.500 ετών και με μια υπογραφή μάς πετάει στο καναβάτσο.

Πάλι καλά που μας επιτρέπει να έχουμε μια επαρχία που ονομάζεται (Νότια, πλέον) Μακεδονία με κατοίκους που μιλάνε μια... ξένη γλώσσα, τα... Ελληνικά και έχουν... χάσει την εθνική τους ταυτότητα καθώς αισθάνονται... Έλληνες, ενώ οι Σλάβοι της γείτονος είναι οι γνήσιοι Μακεδόνες και το βουλγαρικό ιδίωμα που χρησιμοποιούν είναι η... εξέλιξη της γλώσσας του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Για να μην αναφερθώ στη ζημιά για την οικονομία της Μακεδονίας από τον προσδιορισμό «Μακεδονικό» που θα χρησιμοποιούν πλέον οι Σκοπιανοί για όλα τα προϊόντα τους. Όλο αυτό θα ήταν νούμερο επιθεώρησης στο «Δελφινάριο» αν δεν ήταν εθνική τραγωδία.

Όμως, ναι, το θέμα έμενε για χρόνια ανοιχτό. Γιατί; Επειδή από την αρχή η χώρα υιοθέτησε μια θέση - αδιέξοδο: την ονομασία έναντι όλων, το γνωστό πια erga omnes.

Όταν λες: δέχομαι μόνο ένα όνομα για να το χρησιμοποιούν και οι Σκοπιανοί στο εσωτερικό τους, αλλά αυτό δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, πρέπει να πεις και πώς θα πεισθούν να το κάνουν.

Με εξωτερικές πιέσεις αποκλείεται. Ακόμα και το 1991, δύο γενιές είχαν μεγαλώσει ήδη με το παραμύθι της μακεδονικής καταγωγής. Δεν υπήρχε περίπτωση κυβέρνηση των Σκοπίων να υιοθετούσε πλήρη αλλαγή του ονόματος και να μην έπεφτε. Ο άλλος τρόπος είναι ο πόλεμος. Τον προτιμούσαμε; Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Η διπλή ονομασία! Οι Σκοπιανοί θα ονομάζονται στο εσωτερικό τους όπως θέλουν, θα μπορούν να ντυθούν αρχαίοι και να κυκλοφορούν με μια σάρισα στο χέρι ο καθένας, αλλά όλος ο υπόλοιπος κόσμος, η Ελλάδα και οι διεθνείς οργανισμοί θα τους ονομάζουν «Σκόπια» ή «Νότια Σερβία» ή «Παιονία» ή ό,τι θέλουν τέλος πάντων που δεν θα έχει καμία σχέση με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Το 1991 αυτό ήταν πολύ εύκολο να το πετύχουμε. Έπρεπε όμως η ελληνική διπλωματία να σηκώσει τα μανίκια και να οργώσει την υδρόγειο, αξιοποιώντας τον απόδημο ελληνισμό, το lobbying, το πολιτικό marketing, πείθοντας πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή παραχάραξη της ιστορίας και για μόνιμο παράγοντα αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Το υλικό, με τους αλυτρωτικούς χάρτες και τα σχολικά βιβλία, οι Σκοπιανοί μάς το έδιναν στο πιάτο. Κι αν είχαμε μια σοβαρή κυβέρνηση θα μπορούσαμε μετά από 5 χρόνια σκληρής και μεθοδικής δουλειάς να πετύχουμε έναν τέτοιο στόχο. Όμως μετά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χάνουμε το μεγαλύτερο διπλωματικό «ατού»: την απειλή του βέτο. Διότι ακόμα κι αν η Ελληνική Βουλή δεν επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, οι Σκοπιανοί θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως FYROM. Και εμείς θα είμαστε στριμωγμένοι ξανά στη γωνία.

Η συμφωνία, λοιπόν, όπως και να εξελιχθεί το θέμα, είναι μια εθνική ήττα τεραστίων διαστάσεων. Πάντως είναι το ένα από τα δύο θέματα (το άλλο είναι το μεταναστευτικό) στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις προεκλογικές του θέσεις. Όσοι τον ψήφισαν ήξεραν ότι εδώ και χρόνια είχε, ως κόμμα, αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.

Ούτε καν “Βόρεια”. Το παρέβλεψαν αυτό και τον ψήφισαν για να τους πιστολιάσει το δάνειο. Να όμως, που πιστόλιασε τη χώρα.

* Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι τον Αύγουστο θα έχουμε μια «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια. Αντίθετα η αντιπολίτευση κάνει λόγο για χρόνια επιτροπεία. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

- «Πρόκειται για μια άλλη τεράστια απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ξέρουν αριθμητική, δημοτικού έστω, μπορούν να καταλάβουν ότι το κρίσιμο στοιχείο σε ένα δάνειο είναι το επιτόκιο. Μεγάλο επιτόκιο ίσον μεγάλος τόκος, ίσον δυσβάσταχτο δάνειο.

Μικρό επιτόκιο ίσον ανύπαρκτο δάνειο, ειδικά αν το κύριο ζητούμενο δεν είναι η αποπληρωμή, αλλά η εξυπηρέτηση, δηλαδή το να δανείζεσαι ξανά για να ξεπληρώνεις τα παλιά δάνεια, όπως κάνουν όλα τα κράτη του κόσμου. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης, όσο βρισκόμασταν «στα μνημόνια», μας δάνειζαν με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από τη μονάδα. Οι αγορές, πριν την κρίση, μάς δάνειζαν με επιτόκιο γύρω στο 5%. Όμως το επιτόκιο δεν το διαπραγματεύεσαι. Στο κόβει κοστουμάκι ο δανειστής – επενδυτής, ανάλογα με το πόσο φερέγγυο σε θεωρεί. Η Ιαπωνία έχει ένα θηριώδες χρέος, το 250% του ΑΕΠ της, αλλά δανείζεται με επιτόκιο σχεδόν μηδενικό. Γιατί; Διότι οι αγορές θεωρούν σίγουρο ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Βγαίνοντας λοιπόν η Ελλάδα από τη θερμοκοιτίδα της Ε.Ε., το μόνο που θα πετύχει είναι να υποκαθιστά το «φτηνό» χρέος στην Ε.Ε. με το «ακριβό» χρέος στις αγορές.

Άρα, να χρειάζεται όλο και μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα για να πληρώνει τους τόκους. Ουσιαστικά, η «καθαρή» έξοδος είναι είσοδος σε έναν νέο φαύλο κύκλο υπανάπτυξης και αύξησης του χρέους, ο οποίος το 2021 θα δημιουργήσει μια νέα, πραγματική αυτή τη φορά, χρεοκοπία χωρίς το δίχτυ ασφαλείας της Ε.Ε., η οποία είναι προφανές ότι απηύδησε από το «είπα – ξείπα» όλων των κυβερνήσεων της κρίσης και μας έχει αφήσει στην τύχη μας. Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει το παραμύθι της καθαρής εξόδου, η αντιπολίτευση λανσάρει ένα άλλο παραμύθι: της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κατόπιν... διαπραγματεύσεων.

Δηλαδή μας λέει ότι θα διαπραγματευθεί για να συνεχίσουμε να φεσώνουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας ακόμα περισσότερο από όσο τα έχουμε φεσώσει μέχρι σήμερα. Το 3,5% καλύπτει, μόλις και μετά βίας, τους τόκους. Κανένας δεν μιλάει με ειλικρίνεια στους πολίτες. Όλοι, κόκκινοι, πράσινοι και μπλε προσπαθούν και κατασκευάσουν μια μαγική ευχάριστη εικόνα, που φυσικά είναι καραμπινάτη απάτη».

* Ποια είναι η θέση της «Δημιουργία, Ξανά» για μερικά καίριας σημασίας ζητήματα, όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.

- «Το Σύνταγμα χρειάζεται πολλές και βαθιές αλλαγές, προς την κατεύθυνση ενός πιο φιλελεύθερου κράτους (π.χ. Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων), με πραγματική διάκριση εξουσιών (π.χ. οι υπουργοί να είναι εξωκοινοβουλευτικοί), μηχανισμούς εξισορρόπησης και έλεγχου (π.χ. Συνταγματικό Δικαστήριο) και όρους λειτουργίας του πολιτεύματος που δεν θα προκαλούν βραχυκυκλώματα (όπως είναι η προσφυγή σε εκλογές λόγω μη εκλογής ΠτΔ με ρόλο καθαρά διακοσμητικό). Το υπάρχον Σύνταγμα είναι απηρχαιωμένο και δυσλειτουργικό, υπόβαθρο για πολλές από τις κακοδαιμονίες μας».

* Ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας;

- «Σε αντίθεση με διάφορα γκρουπούσκουλα που υποδύονται τον φιλελεύθερο, εμείς δεν είμαστε κατά της Εκκλησίας. Αναγνωρίζουμε τον πνευματικό, παρηγορητικό και φιλανθρωπικό της ρόλο. Όμως είναι προς το καλό και της Εκκλησίας και του Κράτους, να λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτεξούσια.

Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να είναι ανεξίθρησκο και κοσμικό.

Όταν ο ένας ανακατεύεται στα χωράφια του άλλου, μόνο προβλήματα δημιουργούνται. Δεν έχει καμιά δουλειά, για παράδειγμα, ο Υπουργός Παιδείας, να εγκρίνει την εκλογή του Αρχιεπισκόπου και δεν έχει καμιά δουλειά ο Αρχιεπίσκοπος να ορίζει ποια στοιχεία ταυτοπροσωπίας θα περιέχουν οι ταυτότητες. Είναι αυτονόητο ότι κάθε Εκκλησία θα πληρώνει εκείνη, από τις συνδρομές των μελών της, τους λειτουργούς της και όχι ο φορολογούμενος. Ο διαχωρισμός, που επιβάλλεται να γίνει, δεν θα είναι τραυματικός, όπως ένα διαζύγιο, αλλά απελευθέρωση και των δύο πλευρών από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της άλλης».

* Για το μεταναστευτικό;

- «Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες από το 2011, και δεχθήκαμε ποτάμια λάσπης γι’ αυτές από την πολιτική κορεκτίλα: είναι πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που ένα κράτος δέχεται κανονική εισβολή κατακλυσμιαίων διαστάσεων και όχι μόνο δεν αντιστέκεται αλλά χρηματοδοτεί τον εισβολέα!

Κράτος που ανοίγει τα σύνορά του και δεν τιμωρεί, όπως προβλέπει ο νόμος, τους παρανόμως εισελθόντες έχει ήδη αυτοκαταργηθεί.

Όσο φιλάνθρωπος και να είσαι, είναι αδύνατον η Ε.Ε. και πολύ περισσότερο η παραπαίουσα Ελλάδα να δεχθεί ορδές εκατομμυρίων τυχοδιωκτών από Ασία και Αφρική που μυρίστηκαν τζάμπα φαγητό και επιδόματα. Οι πραγματικοί πρόσφυγες πολέμου, οι Σύριοι νοικοκυραίοι που έφυγαν επειδή βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους ήταν μια ελάχιστη μειονότητα.

Αν η «Δημιουργία, ξανά!» ήταν κυβέρνηση θα έδινε στους παράνομους εισβολείς δύο επιλογές: ή εφαρμόζεται ο ισχύων νόμος που προβλέπει σύλληψη, δίκη, φυλάκιση, πρόστιμο και απέλαση ή δέχονται ένα εισιτήριο one way για τη χώρα της επιλογής τους, εκτός Ευρώπης, και φεύγουν τώρα. Και μέχρι να φύγουν θα είναι υπό κράτηση, όπως, ξαναλέω, προβλέπει ο νόμος για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στο έδαφος της χώρας».

* Η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη»;

- «Μου θυμίζει την «Πρέβεζα» του Καρυωτάκη: «Θάνατος οι λεροί κι ασήμαντοι δρόμοι με τα λαμπρά μεγάλα ονόματά τους». Καλλικράτης και Κλεισθένης είναι άθλια νομοθετήματα που διαιωνίζουν ένα εντελώς στρεβλό διοικητικό σύστημα, στο οποίο κανένας δεν είναι υπεύθυνος, όλοι μπερδεύονται στα πόδια όλων και οι εργασίες γίνονται στον εκατονταπλάσιο χρόνο απ’ αυτόν που θα χρειαζόμαστε εσείς κι εγώ, και με πολλαπλάσιο κόστος φυσικά. Η "Δημιουργία, ξανά!" προτείνει απόλυτη αποκομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών με ένα νέο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο θα ψηφίζεις ξεχωριστά τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και ξεχωριστά τους συμβούλους από ένα άλλο ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να ανήκουν σε κάποιον συνδυασμό».

* Οι εκλογικές επιδόσεις της «Δημιουργίας Ξανά», ειδικά στις προηγούμενες εκλογές, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν αντιστρόφως ανάλογες της απήχησης των θέσεών σας. Ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών ποια είναι στρατηγική του κόμματος; Αυτόνομη κάθοδος παντού ή υπάρχουν περιθώρια και προεκλογικών συνεργασιών;

- «Το καλό, το οποίο αναγνωρίζετε με την ερώτησή σας, είναι ότι ο πολιτικός μας λόγος τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του κρατισμού και έχει πλέον απήχηση ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το αναιμικό ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, που επιτεύχθηκε σε κλίμα άγριας πόλωσης και δεν είναι αντιπροσωπευτικό, υπάρχει το 3% που πήραμε στις εκλογές της Περιφέρειας Αττικής και εκλέξαμε δύο συμβούλους και το 2,2% που πήραμε στις εκλογές του 2012, στην πρώτη μας εμφάνιση, πριν ξεκινήσει ένας χυδαίος πόλεμος λάσπης από δεξιά κι αριστερά. Η μαγιά των στελεχών και των συνοδοιπόρων υπάρχει σε όλη τη χώρα και ήδη, εδώ και έναν χρόνο, το δυναμικό της Δημιουργίας αυξάνεται εκθετικά. Η δημοσκόπηση της zougla μάς έδωσε σε σταθμισμένο δείγμα 7082 ατόμων 3,6%. Όμως προεκλογικές συνεργασίες είναι αδύνατον να γίνουν. Εμείς είμαστε αντικρατιστές φιλελεύθεροι και όλοι οι άλλοι είναι κρατιστές του πελατειακού συστήματος. Μετεκλογικά, αν ο Κυριάκος αποφασίσει να κάνει πραγματικές δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ψιλομερεμέτια θα τον στηρίξουμε. Αν όχι, θα συνεχίσουμε να τραβάμε κουπί μέχρι η Ελλάδα να γίνει ένα σοβαρό σύγχρονο δυτικό κράτος που θα σέβεται τους πολίτες της».

Πηγή: eleftheria.gr

Στη Λέσβο βρέθηκε, για ολιγοήμερη περιοδεία, ο ιδρυτής και Πρόεδρος της «Δημιουργία, Ξανά!» και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Θάνος Τζήμερος.

Η «Δημιουργία, ξανά!» είναι ένα κόμμα πολιτών, χωρίς παλιούς πολιτικούς, που ιδρύθηκε λίγο πριν τις εκλογές του 2012 και πέτυχε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, να κατεβάσει συνδυασμούς σε όλη την Ελλάδα και να πάρει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετείχε, 2,2% ή 136.000 ψήφους! Από τότε είναι παρόν σε όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Σύνθημα της «Δημιουργίας» είναι «Η ηθική μάς συμφέρει». Ο Θάνος Τζήμερος εξελέγη το 2014 στην Περιφέρεια Αττικής, ως επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε μαζί», με 3%.

Ο κος Τζήμερος μίλησε στο LesvosPost.com και στον αρχισυντάκτη - Δ/ντη του, Γιώργο Στεφάνου

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

 

Κε Τζήμερε ποιο ήταν το πρώτο σχόλιο που κάνατε όταν αφιχθήκατε στην Λέσβο;

Η γη των ποιητών έχει αφεθεί στα χέρια των κακοποιητών.

Από ποιους έχει αφεθεί;

Από αυτούς που εκλέξατε. Εμμέσως, από σας τους ίδιους! 33% πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο τον Ιανουάριο του 2015.

Μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα γινόταν η Λέσβος μια άλλη νήσος Έλις;

Μακάρι να γινόταν νήσος Έλις. Οι μετανάστες που πέρασαν από εκεί πήγαιναν ΝΟΜΙΜΑ στις ΗΠΑ. Δεν μπαίναν παράνομα. Και όποιοι δεν κάλυπταν τις προδιαγραφές, γύριζαν πίσω. Η Λέσβος έγινε μια ανοιχτή φυλακή. Των κατοίκων της, βέβαια! Με δεσμοφύλακες τους εισβολείς. Τους οποίους χρηματοδοτούμε εμείς, δηλαδή οι δεχόμενοι την εισβολή! Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία! Αλλά δεν χρειαζόταν να το φανταστείτε. Το εθνικό έγκλημα των ανοιχτών συνόρων το προπαγάνδιζαν οι Συριζαίοι και πριν να εκλεγούν. Σε όλα έκαναν κολωτούμπα εκτός από το μεταναστευτικό και στο Σκοπιανό. Σ΄αυτά τήρησαν τις υποσχέσεις τους!

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Για να πάψουν να κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους ανόητοι, ανίκανοι και εθνοπροδότες. Η πολιτική χρειάζεται ντόμπρους ανθρώπους. Να σου λένε τι πιστεύουν και τι σκέφτονται για τη χώρα. Χωρίς στρογγυλέματα και περικοκλάδες. Μπορεί να διαφωνείς. Αλλά ξέρεις όταν αναλάβουν την εξουσία τι θα κάνουν. Χρειάζεται επαγγελματίες που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, και δεν έχουν κομματικές παρωπίδες. Τα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν σύγχρονες λύσεις. Δεν αντιμετωπίζονται με τα πολιτικά manuals του 19ου αιώνα.

Εσείς τι θα κάνατε για το μεταναστευτικό;

Σφράγισμα συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων και άμεση απέλαση, σε πρώτη φάση, όλων όσοι μπήκαν παράνομα από το 2014 και μετά. Μέχρι να απελαθούν, θα είναι σε κλειστές δομές, υπό κράτηση, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Τη Μόρια την επισκεφθήκατε;

Και τη Μόρια και τον καταυλισμό και το... Χίλτον του Καρά Τεπέ. Στο Καρά Τεπέ μολονότι είχαμε πάρει άδεια από τον Δήμο, ο εξαιρετικά «πολιτισμένος» διοικητής του αποφάσισε ότι δεν γουστάρει έναν μυτιληνιό συνεργάτη μου και του απαγόρευσε με «τσαμπουκά» την είσοδο. Φυσικά, αποχωρήσαμε όλοι.

Τι σας είπαν οι κάτοικοι του χωριού της Μόριας;

Ότι ζουν έναν εφιάλτη. Τα κοπάδια τους σφαγμένα, τα σπίτια τους λεηλατημένα, τα κτήματά τους καμένα, φοβούνται και για την ίδια τη ζωή τους. Δεν τολμούν ούτε να διαμαρτυρηθούν, διότι στοχοποιούνται από το φασιστικό κύκλωμα αριστερών – αλληλέγγυων ως «εθνίκια». Εκεί καταντήσαμε. Να φοβάσαι να πεις: «δεν αντέχω άλλο, θέλω πίσω τη χώρα μου!». Με ποιο δικαίωμα καταδικάστηκαν οι Έλληνες να είναι φυλακισμένοι στην ίδια τους την πατρίδα; Ποιος ΟΗΕ θα υπογράψει τη σύμβαση για τα δικαιώματα του γηγενή;

Θα καταργούσατε το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια;

Αν ήμασταν κυβέρνηση, αμέσως. Και τις αντίστοιχες «Μόριες» στην Κω, στη Χίο, στη Σάμο. Θα κάναμε σαφές στους παρανόμως εισελθόντες ότι έχουν δύο επιλογές: α) ένα δωρεάν εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα τους ή αναχώρησης για οποιαδήποτε χώρα εκτός Ευρώπης και β) την εφαρμογή του ελληνικού νόμου για την παράνομη είσοδο που προβλέπει φυλάκιση, πρόστιμο και απέλαση. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σε δεχθεί, στην Ευρώπη δεν πρόκειται να προωθηθείς. Τέλος.» Είναι καθαρά θέμα κοινής λογικής. Όσο φιλάνθρωποι και να είμαστε – και είμαστε πολύ - είναι αδύνατον η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η χρεοκοπημένη Ελλάδα να φιλοξενήσει τους τυχοδιώκτες όλου του κόσμου. Οι πραγματικοί πρόσφυγες πολέμου θα μείνουν μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Αλλά όχι όλες οι φυλές του κόσμου που έμαθαν ότι στην Ευρώπη μοιράζουν λεφτά και έτρεξαν να επωφεληθούν.

Είστε ικανοποιημένοι από τη συνδρομή της Ε.Ε. στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο;

Καθόλου. Η Ε.Ε. σφυρίζει αδιάφορα και η FRONTEX κάνει το... θαλάσσιο ταξί. Η Ε.Ε. μόλις τώρα φαίνεται να ξυπνάει και να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και την απειλή του ισλαμισμού που ισχυροποιείται με την εισβολή τόσων εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων.

Είναι τελικά φασίστες οι πολίτες που διαμαρτύρονται για το μεταναστευτικό αλλά και για το Μακεδονικό;

Ποτέ δεν ήταν! Φασίστες είναι οι ιδεοληπτικοί ηλίθιοι που θέλουν να μας υποχρεώσουν να αποδεχθούμε πως το να διώχνει η χώρα τα καλύτερα παιδιά της στο εξωτερικό και να εισάγει υποψήφιους τζιχαντιστές είναι η ιδανική επιλογή για την τόνωση του δημογραφικού! Και στο Μακεδονικό, ότι ένα κρατίδιο 27 ετών μπορεί να ακυρώσει μια ιστορία 2.500 χιλιάδων ετών και εμείς να γιορτάζουμε την επιτυχία!

Όσοι σας παρακολουθούν, παρατηρούν ότι δεν σας αρέσουν οι «ταμπέλες» (πχ. Δεξιός, Αριστερός, Φιλελεύθερος κτλ). Είσαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι εν έτει 2018 δεν θα έπρεπε να χωριζόμαστε σε «στρατόπεδα» αλλά όλοι να δουλεύουμε για την επικράτηση της λεγόμενης «κοινής λογικής» επ’ αγαθώ της χώρας μας;

Και εν έτει 1821 θα έπρεπε έτσι να δουλεύουμε. Έλα όμως που οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται! Κυρίως διότι το «επ’ αγαθώ» ο καθένας το βλέπει διαφορετικά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αγαθό είναι να γεμίσει η χώρα «ταξικά αδέρφια»: εξαθλιωμένους και αδίστακτους τυχοδιώκτες από κάθε ζούγκλα της γης, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που θα τον ψηφίζουν εσαεί. Για μένα, αγαθό είναι η Ε.Ε. να προστατεύσει την πολιτισμική της ταυτότητα. Δηλαδή να δέχεται απ’ έξω μόνον όσους λαχταρούν να υιοθετήσουν τις αρχές του διαφωτισμού και να ενσωματωθούν στον πολιτισμό της. Όχι σκληροπυρηνικούς φανατικούς μουσουλμάνους που θέλουν να επιβάλουν στη χώρα μου και στην Ευρώπη τον θρησκευτικό τους μεσαίωνα. Για τους κρατιστές, αγαθό είναι να προσλάβουν άλλους 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, πληρώνοντάς τους από το αίμα του φορολογούμενου. Για μένα αγαθό είναι να μειώσω δραστικά τους φόρους.

Μπορείτε να μας πείτε με δύο λόγια την γνώμη σας για την σημερινή κυβέρνηση και τις αποφάσεις της;

Θα δανειστώ τα λόγια του «σύντροφου» Μελανσόν: είναι «ό,τι πιο ελεεινό υπάρχει στην Ευρώπη». Η ιστορία θα αναφέρεται στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ ως το έσχατο σημείο της παρακμής μας. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν μαζευτεί σε έναν φορέα τόσες περιπτώσεις ψυχιατρικού και ποινικού ενδιαφέροντος. Αντί να είναι άλλοι στη φυλακή και άλλοι στο Δαφνί, είναι στη Βουλή και στο Μαξίμου. Άντε τώρα να χειριστεί εθνικά θέματα ένας αμόρφωτος καταληψίας που δεν ξέρει ότι η θάλασσα έχει σύνορα και νομίζει ότι Λέσβος και Μυτιλήνη είναι διαφορετικά νησιά.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση τι έχετε να πείτε και πώς βλέπετε τις αντιδράσεις – προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων του κοινοβουλίου;

Περιμένω πώς και πώς τον Κυριάκο να αρχίσει να μοιράζει εγγυημένα εισοδήματα, επιδόματα και συντάξεις. Διότι, ως γνωστόν, τα λεφτά ο πρωθυπουργός τα παίρνει από το λεφτόδεντρο στην αυλή του σπιτιού του κι όχι από τον φορολογούμενο. Δυστυχώς, την Ελλάδα την κυβερνούσε, την κυβερνάει και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει θα την κυβερνάει ο πελατειακός κρατισμός, στον οποίον ορκίζονται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και η ΧΑ και οι πάντες. Οι διαφορές τους είναι στυλιστικές. Κρατιστής με κοστούμι, κρατιστής με αμπέχωνο, κρατιστής με μαύρο δερμάτινο. Μέχρι και οι αναρχικοί είναι κρατιστές στη χώρα του παραλόγου.

Τι κάνει την «Δημιουργία, ξανά!», σε σχέση με τα άλλα κόμματα, να ξεχωρίζει;

Πολλά. Έχει σαφείς απόψεις. Ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες. Είναι το μόνο κόμμα κατά του κρατισμού και της πελατειακής αντίληψης. Λέει τα σύκα – σύκα και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Χρησιμοποιεί μελέτες και αριθμούς εκεί που οι άλλοι επιστρατεύουν ευχές. Δεν κολλάει αφίσες, δεν γράφει στους τοίχους, δεν σκορπάει φυλλάδια, δεν κλείνει τους δρόμους. Βασίζεται σε εθελοντές και όχι σε επαγγελματίες πολιτικούς. Μιλάει για χαμηλή φορολογία, ελευθερία στο επιχειρείν, απελευθέρωση της οικονομίας από τις αλυσίδες του κρατισμού, πληροφορική παντού. Και η είναι η μόνη που τόλμησε να θίξει τα μεγάλα ταμπού της μεταπολίτευσης: την μονιμότητα στο Δημόσιο, τον κρατικό συνδικαλισμό, τον φασισμό της αριστεράς, τη διαπλοκή ΜΜΕ – εργοληπτών δημοσίων έργων – κομμάτων.

Νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως καθημερινά. Πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία του κόμματός σας;

Μετά από ποτάμια λάσπης που δεχθήκαμε από δεξιά και από αριστερά, τώρα ανεβαίνουμε. Η ακηδεμόνευτη δημοσκόπηση της zougla, σε σταθμισμένο δείγμα 7.082 ατόμων, μάς δείχνει στο 3,6%. Πιστεύω ότι σιγά σιγά ο πολίτης αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα είναι η παραγωγή, κι ότι επενδύσεις θα έρθουν όταν το περιβάλλον γίνει ευνοϊκό για τους επενδυτές, όχι όταν πηγαίνεις και τους παρακαλάς. Απευθυνόμαστε, φυσικά, σε κοινό νοημόνων. Δεν είναι πολλοί σε μια χώρα που θεωρεί ακόμα ότι το μνημόνιο μάς χρεοκόπησε, αλλά είναι περισσότεροι από την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σωτήριων μεταρρυθμίσεων.

Κε Τζημερε δεν ξέρουμε αν συναντηθήκατε και με αγρότες του νησιού μας, αλλά θέλω να μου πείτε δύο λόγια για τους αγρότες, και ποιες είναι οι προτάσεις της "Δημιουργίας, ξανά!" στον αγροτικό τομέα;

Είναι οι ίδιες προτάσεις που έχουμε για κάθε τομέα: 12% γραμμική φορολογία (χωρίς κλίμακες) για φυσικά και νομικά πρόσωπα με όλα τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, 15% γενικό ΦΠΑ και 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης. Ίδρυση εταιρειών διαδικτυακά, απλοποίηση της νομοθεσίας, κράτος σε ρόλο επόπτη της οικονομίας και όχι «νταβατζή», ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού φορέα. Το μυστικό για την ανάπτυξη όλων των τομέων είναι ένα απλό, σαφές και κυρίως σταθερό νομικό και φορολογικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα να πλουτίσει αν έχει όρεξη για δουλειά, χωρίς το μακρύ χέρι του κράτους να είναι μόνιμα στην τσέπη του. Οι ειδικές προτάσεις, τα ειδικά καθεστώτα, το προνόμια, οι απαλλαγές, διαφορετικές για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, στρεβλώνουν την οικονομία, δημιουργούν ένα δαιδαλώδες νομικό σύστημα, αποτρεπτικό για επενδύσεις, και τελικά κάνουν κακό σε κείνους που υποτίθεται ότι θέλουν να ευνοήσουν.

Συμφωνείτε με την εξομοίωση των συντελεστών Φ.Π.Α. των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα;

Αν είναι 15% όπως προτείνουμε εμείς, ναι. Ο υπάρχων ΦΠΑ του 24% είναι καθαρή ληστεία για όλη την Ελλάδα.

Κε Τζημερε θα ερχόσασταν για να μείνετε μόνιμα στην Λέσβο με την οικογένεια σας;

Στη σημερινή Λέσβο των κακοποιητών όχι. Στη Λέσβο των ποιητών, μετά χαράς. Άλλωστε μεγάλωσα στον Βόλο που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ονειρεύομαι τη ζωή σε ένα μικρό μέρος δίπλα στη θάλασσα. Η Αθήνα ποτέ δεν με κέρδισε. Αναγκάζομαι να μένω εκεί λόγω της δουλειάς μου.

Το μήνυμα σας για τον λαό της Λέσβου;

Οι στίχοι του Ελύτη: «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.” Προτρέπω τους πολίτες της Λέσβου να μπουν κι αυτοί στο ίδιο καμαράκι, για να ενωθούν με τους πεισματάρηδες.

Κ. Τζήμερε σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. Πιστεύω ότι οι κάτοικοι της Λέσβου, θα βρουν πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπατε. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες και μια ζωή γεμάτη δημιουργικότητα!

Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους κατοίκους της Λέσβου μέσα από το site σας.

Πηγή: lesvospost.com