Δείτε το Newsletter στον browser σας
Προωθήστε το σε γνωστούς
Πατήστε εδώ για να γίνετε αποδέκτης
Δείτε προηγούμενα τεύχη
Δημιουργική ματιά
Τεύχος 4
03/05/2014
Κυκλοφορία: 38.107 αποδέκτες
 
Δημιουργική ματιά
Διανέλος Γεωργούδης Εκλογές προ των θυρών!
Στη "Δημιουργία, ξανά!" και στη "Δράση" είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα του κοινού ψηφοδελτίου μας για τις Ευρωεκλογές με τον συνδυασμό ΓΕΦΥΡΕΣ. Πέραν της προσωπικής τους αξίας μερικοί υποψήφιοι αποτυπώνουν ενδιαφέροντα και ουσιαστικό λόγο σε άρθρα που καταθέτουν στον δημόσιο διάλογο.

Σε αυτό το τέταρτο τεύχος της Δημιουργικής Ματιάς και μέχρι τις επικείμενες εκλογές θα αναδείξουμε με ιδιαίτερη έμφαση ανάλογη αρθρογραφία αλλά και τις προεκλογικές εκδηλώσεις των υποψηφίων. Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίσουν όσο γίνεται καλύτερα τους εν δυνάμει αντιπροσώπους τους.

Αλλά και δεν θα παραλείψουμε τον διαχρονικό στόχο της Δημιουργικής Ματιάς που είναι να γίνει ένα εναλλακτικό κανάλι αξιόπιστης ενημέρωσης του πολίτη, καθώς και συζήτησης των σημαντικών θεμάτων της επικαιρότητας. Σε αυτό το τεύχος λοιπόν προβάλλουμε ως πρώτο θέμα τον προτεινόμενο νόμο που αφαιρεί τη θεσμική προστασία από τους ελληνικούς αιγιαλούς.
 
Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος Από τη βιώσιμη ανάπτυξη στην αβίωτη υπανάπτυξη
Stop αιγιαλών
Αναμφίβολα, ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς στην Ελλάδα είναι η προστασία των αιγιαλών. Όχι μόνο η φύση αλλά γενιές Ελλήνων έχουν χαρεί αυτή την προστασία. Δήθεν στο όνομα της επιχειρηματικότητας η κυβέρνησή μας πρόσφατα εισήγαγε προς διαβούλευση νέο νόμο που αλλάζει τους κανόνες με τη συνηθισμένη κουτοπόνηρη ασάφεια. Μια τέτοια αλλαγή στη σημερινή συγκυρία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Τα πράγματα όμως είναι πολύ ανησυχητικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Ενημερωνόμαστε για το θέμα, μιλάμε με φίλους και γνωστούς, παίρνουμε μέρος στην ηλεκτρονική συζήτηση όπως στο www.facebook.com/aigialoi, γράφουμε στους βουλευτές μας, συμμετέχουμε στη επίσημη δημόσια διαβούλευση και καταθέτουμε τη γνώμη μας μέχρι το μεσημέρι της 13ης Μαΐου. Και το κυριότερο, στις εκλογές υποστηρίζουμε με την ψήφο μας ένα κόμμα της κοινής λογικής. Κάποια στιγμή πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους κυβερνώντες μας ότι θέλουμε να μετράει το γενικό και μακροχρόνιο συμφέρον όλων μας, και όχι να παίρνονται αποφάσεις με γνώμονα τις εφήμερες ανάγκες των κομμάτων ή της προεκλογικής περιόδου.

Πάρετε μέρος στη διαβούλευση
 
μάτι Σύγχρονοι επαναστάτες

Ο Τζήμερος ξανακτυπά

Ο Θάνος Τζήμερος ξανακτυπά
Μια μικρή θύελλα ξέσπασε όταν ο πρόεδρος της Δημιουργίας και υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Δημιουργούμε μαζί» άσκησε κριτική στις ποσοστώσεις που ορίζει ο εκλογικός νόμος. Η κατά τα άλλα αξιόλογη Βάσω Κιντή δημοσίευσε μια θυμωμένη απάντηση για να ακολουθήσει η ουσιώδης παρέμβαση της Γεωργίας Πανοπούλου (εκπρόσωπος τύπου της Δράσης και υποψήφια με τον Καμίνη) και να ξεκινήσει έτσι ένα άτυπο δημοψήφισμα.
Στο άρθρο Μέρες που δεν γιορτάζουμε ο Τζήμερος αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση η εργατική νομοθεσία απαγόρευε τις απεργίες των εργαζομένων.
Συχνά τα μικρά μέσα ενημέρωσης κάνουν την ποιοτικότερη δουλειά όπως φαίνεται στην εικοσάλεπτη συνέντευξη του Τζήμερου με την Ανθή Καρασάββα.
Σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Δράσης Θόδωρο Σκυλακάκη, στάλθηκαν εξώδικα στις συστημικές τράπεζες ζητώντας την κατάσχεση της εκλογικής χρηματοδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε και την εξαιρετική συνέντευξη του κ. Σκυλακάκη γι’αυτό το θέμα και, αν συμφωνείτε, υπογράψτε το ψήφισμα.

Ψηφίστε

Τάκης Λαζαρίδης

Ένας φωτεινός άνθρωπος
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άτομα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αλλά και σπάνιο παράδειγμα φωτεινής καρδιάς και φωτεινού μυαλού είναι ο Τάκης Λαζαρίδης. Αγωνιστής με το ΚΚΕ καταδικάστηκε σε θάνατο, δίπλα στον Μπελογιάννη, αλλά γλίτωσε λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Στα πολλά χρόνια της φυλακής αναλογίστηκε τη διαφορά μεταξύ κομμουνιστικής θεωρίας και πραγματικότητας και έγραψε το αξιοσημείωτο βιβλίο «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι». Ήδη σε συνέντευξη του 2007 προέβλεψε ότι «αργά και σταθερά οδεύουμε σε μια οικονομική κρίση» (μεταξύ 1:40:00 – 1:42:00). Αρχές του 2013 ανέλυσε την κρίση και τις ευθύνες με εξαιρετική διαύγεια και μεστότητα («Οι ίδιοι εν πολλοίς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, οι ανίκανοι, οι διεφθαρμένοι, παρουσιάζονται ως σωτήρες. Και ενώ το καράβι βουλιάζει, εκείνοι αδειάζουν τα νερά με παιδικό κουβαδάκι.» - εδώ όλο το κείμενο). Και πολύ πρόσφατα, προκαλώντας την ενόχληση του δημοσιογράφου που έπαιρνε την συνέντευξη, υποστήριξε ότι η καλύτερη δυνατή πολιτική λύση που αξίζει να στηρίξει ο πολίτης σήμερα είναι ο συνασπισμός της Δράσης και Δημιουργίας Ξανά (εδώ το βίντεο).

Δείτε
 
 
μάτι Γνωρίστε τους υποψήφιους αντιπροσώπους σας στην Ευρωβουλή

Το δικαίωμα της απεργίας

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος Το δικαίωμα της απεργίας
Ο Γιώργος Γιαννούλης Γιαννουλόπουλος, αντιπρόεδρος της Δημιουργίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τις «Γέφυρες», είναι μια δύναμη της φύσης με τον κοφτερό και συστηματικό τρόπο που αναλύει την επικαιρότητα μέσω πλήθους άρθρων που διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του. Και όπως όχι σπάνια συμβαίνει στη "Δημιουργία, ξανά!" οι ιδέες του πηγαίνουν μερικές φορές αντίθετα στο ρεύμα του (κακώς εννοουμένου) «πολιτικά ορθού». Στο πρωτομαγιάτικο άρθρο του «Η αναπτυξιακή διάσταση και η κοινωνική ευθύνη του δικαιώματος της απεργίας» αναλύει την ουσία του δικαιώματος της απεργίας, του οποίου όμως έχει γίνει παρανόηση και τελικά κατάχρηση στον τόπο μας. Ο Γιώργος έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα στον ιστότοπο της Δημιουργίας. Ένα κλασικό είναι «Η μπλόφα» για το πώς το αριστεροδεξιό πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης κρατά όμηρο τον πολίτη.

Γνωρίστε τον Γιώργο

Η Ευρώπη της ψυχής μας

Δέσποινα Λιμνιωτάκη Η Ευρώπη της ψυχής μας
Στο άρθρο «Από τα αστέρια της τηλεόρασης μέχρι τα αστέρια της Ευρώπης, μια εκπομπή δρόμος» το μέλος της εθνικής επιτροπής της Δημιουργίας και υποψήφια Ευρωβουλευτής με τις «Γέφυρες» Δέσποινα Λιμνιωτάκη ξεσκεπάζει τον συναισθηματικό μας σύνδεσμο αλλά και τη σύγχυση με την ιδέα της Ευρώπης. Μέρος της κρίσης που ζούμε είναι ότι ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας ούτε ποια είναι η θέση μας στην Ευρώπη ούτε ποια θέλουμε να είναι η Ευρώπη στη ζωή μας.
Η Δέσποινα είναι από εκείνα τα άτομα που εκπέμπουν ταυτόχρονα τη ζεστασιά της ανθρώπινης συμπάθειας και την ατσαλένια θέληση του επαγγελματία ψυχολόγου. Είναι επίσης από τους πιο εμπνευσμένους αρθρογράφους της Δημιουργίας με άρθρα της στον ιστότοπο του κόμματος, στο Market News, στο Arriton, στο EyeDoll. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τις αναρτήσεις της στο Facebook.

Γνωρίστε την Δέσποινα
 
 
Κανάλι Youtube Δημιουργίας Πρόσφατες συνεντεύξεις στα κανάλια

Συνέντευξη τύπου για τις «Γέφυρες» στο CRETA LIVE.GR

Συνέντευξη τύπου για τις «Γέφυρες» στο CRETA LIVE.GR

Μιλούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Αντιγόνη Λυμπεράκη αντιπρόεδρος της Δράσης, η Δέσποινα Λιμνιωτάκη μέλος της εθνικής επιτροπής της Δημιουργία Ξανά, και ο Φώτης Κοκοτός και η Ερμέλα Γιάννα αμφότεροι μέλη της κεντρικής επιτροπής της Δράσης στην συνέντευξη τύπου για τον συνδυασμό «Γέφυρες» που δόθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 02.05.2014.

Δείτε

Θόδωρος Σκυλακάκης στο ΣΤΑΡ με την Πόπη Τσαπανίδου

Θόδωρος Σκυλακάκης στο ΣΤΑΡ με την Πόπη Τσαπανίδου

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο STAR στις 23.04.2014. Μιλάει ειδικά για την συνεργασία μεταξύ Δράσης και Δημιουργίας, και αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα ευρύτερων συνεργασιών του μεταρρυθμιστικού-ευρωπαϊκού χώρου μετά τις επικείμενες εκλογές. Σ' ένα σημείο αναφέρει: «ζητάνε στον κόσμο να ψηφίσει εν’ ονόματι των μεταρρυθμίσεων τη διατήρηση του πελατειακού κράτους.»

Δείτε

Δέσποινα Λιμνιωτάκη στο Prisma news Κρήτης

Δέσποινα Λιμνιωτάκη στο Prisma news Κρήτης

Το μέλος της εθνικής επιτροπής της Δημιουργία Ξανά και υποψήφια ευρωβουλευτής Δέσποινα Λιμνιωτάκη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο prismanews στις 15.04.2014. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νέο πολιτικό σκηνικό της χώρας, την σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, και την ουσία των θέσεων της Δημιουργία Ξανά, και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η είσοδος νέων ανθρώπων στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Δείτε
 
 
ντοκουμέντα Ντοκουμέντα

Δελτίο Τύπου της Eurostat για την οικονομία

Δελτίο Τύπου της Eurostat για την οικονομία
Δελτίου τύπου της Eurostat της 23ης Απριλίου 2014 για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνει τα σημαντικότερα οικονομικά στοιχεία για τα 28 κράτη της Ένωσης από το 2010 μέχρι και το 2013. Για την Ελλάδα (2013) διαβάζουμε: ΑΕΠ 182 δις, δημοσιονομικό έλλειμμα 23,1 δις, δημόσια έξοδα 58,5 δις, δημόσια έσοδα 45,8 δις, δημόσιο χρέος 319 δις.

Λήψη αρχείου

Τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος

Τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος
Η τέταρτη αναθεώρηση του δευτέρου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. 252 σελίδες, Απρίλιος 2014. Σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο αξιόπιστες και λεπτομερείς μελέτες για την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας.

Λήψη αρχείου
 
 
Διανέλος Γεωργούδης Επίλογος έκδοσης
Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε το τέταρτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Δημιουργική ματιά». Μπορείτε να διαβάσετε τα προηγούμενα τεύχη στις εξής παραπομπές: τευχος-1, τευχος-2, τευχος-3.
Θα χαρούμε πολύ να μάθουμε τις εντυπώσεις σας και να λάβουμε υλικό για την επόμενη έκδοσή του, στη διεύθυνση: . Με τα σχόλια και τη συμβολή σας θα γίνουμε καλύτεροι.
Η διάδοση των ιδεών μας περνάει και από το δικό σας χέρι. Μπορείτε να προωθήσετε αυτό το ηλεκτρονικό περιοδικό σε φίλους, να συμβάλετε οικονομικά, με οποιοδήποτε ποσό, στην προσπάθεια μας ή να γίνετε μέλος στο κόμμα.
Για να συμμετάσχετε ενεργά στις δραστηριότητες της Δημιουργίας και να ενημερωθείτε για τη δυνατότητα να συμβάλετε στην κοινή προσπάθεια, μπορείτε να εγγραφείτε στο site μας.

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Δωρεά μέσω Paypal

 

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση