vakalis-thesgalaΜέλος μιας φιλόδοξης ομάδας αγελαδοτρόφων - γαλακτοπαραγωγών, θέλησε να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος: στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στη χαμηλή τιμή παραγωγού αλλά και στην ανασφάλεια που προκαλούσε το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να διαθέσουν το γάλα τους σε κάποια γαλακτοβιομηχανία.

Και τα κατάφερε! Στις αρχές του 2011 ο Θανάσης Βακάλης ίδρυσε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη τον πρώτο πρότυπο συνεταιρισμό παραγωγών - αγελαδοτρόφων ΘΕΣγάλα.

Πριν από περίπου 12 χρόνια ο κ. Βακάλης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, αποφάσισε να μην ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού παρότι είχε ολοκληρώσει τις σπουδές Ιατρικής στο κρατικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής Carol Davila, στο Βουκουρέστι. Με καταγωγή από τον Πλατύκαμπο Λάρισας και έχοντας ζήσει από πολύ κοντά την παραγωγή γάλακτος - ο πατέρας του είχε κτηνοτροφική μονάδα με αγελάδες από τη δεκαετία του '70 - πήρε τελικά την απόφαση να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο κλάδο του πρωτογενούς τομέα. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και μετά τον εκσυγχρονισμό της, σήμερα ο 40χρονος παραγωγός έχει μία από τις καλές σε μέγεθος μονάδες, με 150 αγελάδες.

Ο συνεταιρισμός-πρότυπο με τα 102 μέλη, κυρίως από τη Θεσσαλία και τη Βέροια, και τις 55 μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος κλείνει σε λίγο καιρό τα τρία χρόνια λειτουργίας και έως σήμερα έχει καταφέρει να έχει ετήσιο τζίρο 30 εκατ. ευρώ! Καθημερινά στο πλαίσιο του ΘΕΣγάλα παράγονται 130 τόνοι γάλακτος, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% της εγχώριας παραγωγής. Αν και ο ίδιος έχει συμβάλει στο να φτάσει ο συνεταιρισμός σε αυτό το επίπεδο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογική προσπάθεια. «Εγώ απλώς εκπροσωπώ ένα συλλογικό όργανο», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο χαμηλών τόνων πρόεδρος. Οπως συμπληρώνει ο κ. Βακάλης, ελάχιστοι είναι σήμερα οι υγιείς συνεταιρισμοί. «Εμείς στήσαμε τον δικό μας σε εντελώς διαφορετική λογική και βάση και αποδείξαμε ότι εάν θέλουμε κάτι μπορούμε να το πετύχουμε. Η οργάνωση, η σύμπνοια και η συνεργασία ήταν και παραμένουν οι αρχές μας». Παράλληλα, αυτό που διαφοροποιεί τον ΘΕΣγάλα από τις αποτυχημένες συνεταιριστικές προσπάθειες είναι και το γεγονός ότι λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, άμισθο διοικητικό συμβούλιο και ετήσια δημοσίευση ισολογισμών.

Το τελευταίο εγχείρημα του συνεταιρισμού είναι η εγκατάσταση αυτόματων πωλητών φρέσκου γάλακτος, που έκαναν πρεμιέρα στις αρχές Οκτωβρίου. «Ηταν κρυφός πόθος να βγούμε και στη μεταποίηση. Ως ιδέα άρχισε να γεννιέται τουλάχιστον έναν χρόνο πριν. Ηδη αντίστοιχοι αυτόματοι πωλητές υπάρχουν σε χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εμείς το κάναμε επαγγελματικά και αρχικά εγκαταστήσαμε σε τέσσερα σημεία της Λάρισας μηχανές αυτόματης πώλησης. Δύο μήνες μετά τα σημεία έχουν φτάσει αισίως τα επτά και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν εννέα». Την καινοτόμο αυτή προσπάθεια οι πολίτες της Λάρισας την αγκάλιασαν, και αυτό φαίνεται και αριθμητικά, καθώς ο συνεταιρισμός πουλάει 5-6 τόνους γάλακτος ημερησίως με το σύστημα των αυτόματων πωλητών στην τιμή του 1 ευρώ το λίτρο και 0,50 ευρώ το μισό λίτρο.

Πηγή: thessalianews.gr

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση