Αρχίζουν οι εξαγωγές ελαιόλαδου εμπλουτισμένου με αιθέρια έλαια, από τον συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής! Ανοίγει νέος δρόμος για το σύνολο των παραγωγών της χώρας. Έτοιμες οι εμπορικές συμφωνίες με Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Ολλανδία και Βέλγιο εξασφαλίζοντας τριπλάσιες τιμές ανά κιλό για τον κάθε παραγωγό! 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Κώστα Βλάβη, θα αρχίσει την διάθεση λαδιού με: ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, αγιορείτικο βασιλικό, βάγια και μέντα. Το εργαστήριο του συνεταιρισμού θα παράγει περίπου 17.000 φιάλες των 250 mg, οι οποίες θα πωλούνται από 2,5 έως και 40(!) ευρώ το ένα.

Κάθε παραγωγός θα εξοφλείται άμεσα με την παράδοση του προϊόντος ώστε να μπορεί να προγραμματίζει τις κινήσεις του στον τομέα της παραγωγής. 

Μεταγγίτσι
Βρίσκεται στα νότια του νομού Χαλκιδικής, ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και τις Σιθωνίας, σε υψόμετρο 150μ. και σε απόσταση 4χλμ. από τη θάλασσα. 

Η περιοχή αυτή κατοικείται από τα αρχαιότατα ακόμη χρόνια. Στους δύο ψηλότερους λόφους κοντά στο Μεταγκίτσι τοποθετείται από τους αρχαιολόγους η αρχαία πόλη Άσσα. 

Η Άσσα φέρεται να είναι αποικία της Χαλκίδας (8ος αιώνας π.Χ.). Ανήκει στο κοινό των Χαλκιδέων και εμφανίζεται με το όνομα Ασσέρα στους καταλόγους των πόλεων οι οποίες συμμετείχαν στην πρώτη αθηναϊκή συμμαχία, μαζί με άλλες 29 πόλεις της Χαλκιδικής, μεταξύ των οποίων η Όλυνθος και τα Στάγειρα. 

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου, ιδρύθηκε το 1924 και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί και εξυπηρετεί τα μέλη του. 
Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες του συνεταιρισμού στρέφονται στην προώθηση των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας. 

Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν της περιοχής και η καλύτερη προώθησή τους στην αγορά και στο κοινό είναι ο στόχος μας. Η βιολογική καλλιέργεια των ελαιόδεντρων με πιστοποίηση από τις εταιρείες BioHellas και Qways και της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πιστοποίηση από την TUV Hellas και με σύμβουλο την Αειφορική ΑΕ, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις, μας επιτρέπουν να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του προϊόντος μας». 
Το άρθρο από το site Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου: Παράδειγμα προς μίμηση 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου διακηρύσσει: 
«Ο κάθε ελαιοπαραγωγός εκπαιδεύεται μέσω συνεχών σεμιναρίων και εκδηλώσεων που οργανώνονται και παρακολουθείται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η καθαρότητα του λαδιού που παράγει. 

Ετσι, δεν είναι τυχαίο πως όποιος δοκιμάσει το βιολογικό ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου, παραμένει πιστός στην κατανάλωσή του και μπορεί εύκολα να το ξεχωρίσει ανάμεσα στα πολλά είδη ελαιολάδου που κυκλοφορούν στην αγορά λόγω των υψηλών οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών». 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου: 
Ο Όμηρος το παρομοίασε με «χρυσό υγρό». 
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, το περιγράφει ως το τέλειο θεραπευτικό. Στις διασωθείσες εργασίες του αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές και ιατρικές χρήσεις του ελαιολάδου. Αυτές περιλαμβάνουν: δερματολογικές ασθένειες, μυϊκούς πόνους, θεραπεία του έλκους και της χολέρας, φλεγμονές των ούλων, αϋπνία, ναυτία, πυρετό και στομαχικούς πόνους. 
Ο Διοσκουρίδης ονομάζει το ελαιόλαδο «προς την εν υγεία χρήσιν άριστον». Αναφέρει δε ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες κατά του έρπητος και της άφθας. Έχει θερμαντικές ιδιότητες, καταπολεμά την ουλίτιδα και διευκολύνει τη λειτουργία του παχέος εντέρου. 

Σύγχρονες μελέτες: 
Σήμερα η επιστημονική έρευνα, εκτός του ότι επιβεβαιώνει τις συνιστώμενες κατά την αρχαιότητα χρήσεις, ανακαλύπτει και νέες ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου αυτού προϊόντος. Αναφέρονται, η επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου, των εσωτερικών οργάνων και των ιστών, η βοήθεια στη μάχη εναντίον του καρκίνου του στήθους και άλλων καρκίνων, όπως και εναντίον του διαβήτη και του πεπτικού έλκους. 

Η αφομοίωση του ελαιόλαδου από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγάλη (αγγίζει το 98%). Με την κατανάλωσή του διευκολύνεται η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών οι οποίες περιέχονται σ αυτό αλλά και η πέψη των τροφών που συνοδεύει. 
Έχει αποδειχθεί πως τα μονοακόρεστα λάδια (κυρίως το ελαιόλαδο) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη και μειώνουν την κακή, που ευθύνεται για τις καρδιακές παθήσεις. 

Το ελαιόλαδο έχει λιγότερα πολυακόρεστα απ’ ότι τα σπορέλαια. Για το λόγο αυτό έχει μεγαλύτερη σταθερότητα και μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό χωρίς αλλοιωθεί. Η σταθερότητα του ελαιολάδου ενισχύεται και από τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Για τον ίδιο λόγο οξειδώνεται λιγότερο από τα σπορέλαια κατά το μαγείρεμα και το τηγάνισμα (τα προϊόντα οξείδωσης είναι επιβλαβή στο συκώτι, στην καρδιά και στις αρτηρίες). 

Συμπερασματικά τo ελαιόλαδο έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα άλλα σπορέλαια για την υγιεινή διατροφή του ανθρώπου. Η Μεσογειακή δίαιτα που χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο ως την κύρια πηγή λιπαρών ουσιών έχει αποδειχθεί ως η πιο υγιεινή διατροφή και συνδέεται με λιγότερες καρδιακές παθήσεις και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των κατοίκων πολλών ελαιοπαραγωγών περιοχών της χώρας μας. 

Η αναμφισβήτητη αξία ελαιολάδου: 
Η υψηλή βιολογική αξία του ελαιόλαδου αποδίδεται: 
- Στην καλή σχέση των κορεσμένων και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. 
- Στην καλή σχέση μεταξύ της βιταμίνης Ε και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως λινελαϊκό οξύ). 
- Στην παρουσία φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών σε άριστη συγκέντρωση. 
- Στην παρουσία του λινελαϊκού οξέος σε ποσοστό 10%, περίπου, ποσοστό που βρίσκεται μέσα στα όρια των απαιτήσεων του οργανισμού, σε βασικά λιπαρά οξέα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του και όταν το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σαν μόνη πηγή λιπαρών. 
- Στη μεγάλη περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακα σκουαλένιο, ο οποίος διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στο μεταβολισμό.

 

goodnews.gr

 

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Δωρεά μέσω Paypal

 

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση