Εάν ήταν στη Βουλή, η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ θα ψήφιζε ξεκάθαρα "ΝΑΙ" στις συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Θεωρούμε τις συμφωνίες ωφέλιμες για την Ελλάδα, καθώς η σύναψή τους είχε στρατηγική σημασία για την "εξουδετέρωση" της συμφωνίας Τουρκίας-Σάρατζ και την ισχυροποίηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Το διοικητικό και διπλωματικό επιτελείο κινήθηκε άμεσα και κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συγκυρίες που οδήγησαν στην επικύρωση συμφωνιών οι οποίες έμεναν αδρανείς εδώ και δεκαετίες.

Βεβαίως οι συμφωνίες αυτές δεν μας απαλλάσσουν από την ανάγκη της προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων, η οποία απαιτεί αμυντική ισχύ (η οποία προϋποθέτει με τη σειρά της και οικονομική ισχύ), ψύχραιμο σχεδιασμό αλλά και στρατηγικό σθένος. Τουναντίον: πλέον οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα έχουν καμμία δικαιολογία αδράνειας ή αμέλειας, εάν τυχόν προκύψουν προβλήματα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Επίσης, η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στο θέμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων, καθώς δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να δοθούν βάσιμοι ισχυρισμοί στην Τουρκία να αμφισβητήσει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Τυχόν βιαστικές κινήσεις σ' αυτό το θέμα ενδεχομένως να αποβούν μοιραίες αργότερα. Σπεύδε βραδέως!

Σ' αυτές τις συγκυρίες που η επιθετικότητα της Τουρκίας ολοένα και αυξάνεται, οι έλληνες πολίτες αναζητούν "εθνική ενότητα" μεταξύ πολιτικών φορέων. Όμως η εθνική ενότητα προϋποθέτει κατ' αρχήν εθνική υπόσταση: πρέπει να νιώθεις Έλληνας, για να βάλεις την Πατρίδα πάνω από το προσωπικό σου όφελος, πολιτικό ή οικονομικό, ή πάνω από την όποια ιδεολογία σου. Η εθνική ενότητα προϋποθέτει επίσης και εμπιστοσύνη: θα μπορούσε κάποιος να εμπιστευτεί τα κόμματα της σημερινής Βουλής για να συζητήσουν μεταξύ τους και να σχεδιάσουν την κοινή στρατηγική στο θέμα της ΑΟΖ, έγκαιρα, προσεκτικά και σε βάθος χρόνου, όπως θα έπρεπε να κάνει ένα εθνικά ενωμένο πολιτικό σύστημα για να προλαμβάνει τις εξελίξεις;

Η συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου ψηφίστηκε από 178 βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Σύσσωμη η Αριστερά ψήφισε "κατά", το "παρών" του ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνεται φυσικά ως "κατά", ενώ καταψήφισε και η "Ελληνική Λύση" δείχνοντας περίτρανα πόσο "ελληνική" είναι. Σύνολο κατά της συμφωνίας: 107 βουλευτές. Ας κρίνουν λοιπόν οι Έλληνες με την ψήφο τους, ποιοί πρέπει να βρίσκονται στη Βουλή, ώστε να επιτευχθεί η εθνική ενότητα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
Εθνική Επιτροπή

Σχετικές πληροφορίες:
Η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου:
https://www.capital.gr/Content/RelatedFiles/0d/0dd0c3a501844cfbaa3b6d9d672ec5e0.pdf
Η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδος-Ιταλίας
https://www.protothema.gr/politics/article/1016201/auti-einai-i-sumfonia-elladas-italias-gia-tin-aoz/

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση