1. Πώς ξέρω αν είμαι ταμειακά εντάξει μέλος ή τον αριθμό μητρώου μου;

Κάνετε Login στο site και πηγαίνετε στο «Προφίλ μου» και μετά πιο κάτω στο «Στοιχεία Μητρώου». Εκεί βλέπετε αν η συνδρομή σας είναι ενεργή ή πότε έληξε. Σημειώνεται ότι βάσει του τρέχοντος καταστατικού μας δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμειακά εντάξει μέλη που έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν την ημέρα διεξαγωγής ψηφοφορίας.

2. Πώς θα γίνει η ψηφοφορία;

Ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ. Αν δεν λάβετε σχετική πρόσκληση μέσω e-mail στη διεύθυνση που έχετε δηλωμένη στη Δημιουργία λίγο αφού ανοίξει η ηλεκτρονική κάλπη, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να επικοινωνήσετε. Για σιγουριά ελέγξτε και το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

3. Δεν έχω ανανεώσει τη συνδρομή μου, τι κάνω;

Έστω και τώρα, μέχρι λίγες ώρες πριν τη λήξη της ψηφοφορίας, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία ανανέωσης που περιγράφεται εδώ
Μόλις ολοκληρώσετε επικοινωνήστε για να μας ενημερώσετε για την ανανέωση και θα σας προσκαλέσουμε για να ψηφίσετε ηλεκτρονικά.

4. Δεν έχω δηλώσει e-mail ή δεν έχω e-mail, δεν θα ψηφίσω;

Το e-mail είναι αναγκαίο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Πρέπει να το δηλώσετε έστω και τώρα και να είναι μοναδικό (όχι το ίδιο με άλλο μέλος που συμμετέχει στην ψηφοφορία). Μπορείτε να αποκτήσετε ένα e-mail δωρεάν με τη βοήθεια κάποιου εξοικειωμένου με το διαδίκτυο. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μας ενημερώσετε για τη διεύθυνση e-mail σας.

5. Πού επικοινωνώ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Μέσω e-mail στο και μέσω τηλεφώνου στο 211-8005665.

6. Δεν έλαβα πρόσκληση συμμετοχής, να ανησυχώ;

Αν είστε μέλος με δικαίωμα εκλέγειν εντός μιας ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης ψηφοφορίας θα πρέπει να λάβετε μέσω e-mail πρόσκληση σε ψηφοφορία. Προς αποφυγή παρανοήσεων πριν από όλα ελέγξατε το φάκελο με τα λεγόμενα Junk e-mails ή Spam e-mail ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Αν ούτε εκεί έχετε λάβει κάτι επικοινωνήστε για να βεβαιωθείτε ότι το μητρώο της δημιουργίας έχει το σωστό e-mail.

7. Το e-mail μου είναι επαγγελματικό και δεν μπορώ να το διαβάσω εκτός ωρών και ημερών γραφείου.

Επειδή πολλές από τις ψηφοφορίες διενεργούνται και σε μη εργάσιμες ημέρες/ώρες, αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο e-mail που έχει δηλώσει ακόμα και εκτός γραφείου (π.χ. μέσω web e-mail), πρέπει να αναζητήσει έγκαιρα κάποια λύση. Η πιο εύκολη είναι η προώθηση αντιγράφου αλληλογραφίας σε άλλο e-mail, προσβάσιμο από «έξω». Εναλλακτικά μπορεί να τροποποιήσει το δηλωμένο e-mail επικοινωνώντας έγκαιρα.

8. Μοιράζομαι κοινό e-mail με άλλο μέλος

Δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Θα πρέπει άμεσα να δηλώσεις προσωπική e-mail διεύθυνση, έστω προσωρινή. Αν σε μια ψηφοφορία έχουμε περισσότερους από έναν συμμετέχοντες να έχουν δηλώσει το ίδιο e-mail μόνο ένας εξ αυτών μπορεί να συμμετάσχει για λόγους ασφαλείας και μυστικότητας.

9. Δεν έχω Firefox ή Chrome και δεν έχω τη δυνατότητα ή την πρόθεση να κατεβάσω και εγκαταστήσω κάτι από αυτά.

Από δικές μας δοκιμές η ψηφοφορία λειτουργεί αποτελεσματικά και με το Safari που είναι κοινός στα Apple, ωστόσο ο κατασκευαστής προτείνει τα προαναφερθέντα προγράμματα. Γενικά δεν λειτουργεί με τις περισσότερες εκδόσεις του Microsoft Internet Explorer καθώς δεν υποστηρίζουν τους μηχανισμούς κρυπτογράφησης που απαιτούνται για την μυστικότητα της ψήφου. Αν δεν έχεις τεχνικές γνώσεις θα πρέπει να βρεις κάποιον πιο κατηρτισμένο να σε βοηθήσει.

10. Δεν έχω υπολογιστή ή φορητή συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο εκτός γραφείου.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις έναν υπολογιστή φίλου ή κοινόχρηστο. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπολογιστή σε χώρο της «Δημιουργίας, ξανά!».

11. Πώς θα μάθω για την ψηφοφορία αν δεν διαβάζω τακτικά το e-mail μου;

Οι ψηφοφορίες ανακοινώνονται έγκαιρα με αναρτήσεις στο επίσημο site της «δημιουργίας, ξανά!» και ειδοποιήσεις προς τις περιφερειακές οργανώσεις και τους συντονιστές περιοχών. Επιπλέον η έναρξη των κρίσιμων ψηφοφοριών προαναγγέλλεται με ανακοινώσεις.

12. Δεν έχω γραφτεί στο site, μπορώ να ψηφίσω;

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι ανεξάρτητη με την εγγραφή σας στο επίσημο site της δημιουργίας. Το ένα δεν αποτελεί ούτε ικανή συνθήκη ούτε αναγκαία προϋπόθεση για το άλλο. Ωστόσο η εγγραφή σας στο site διευκολύνει την εξυπηρέτησή σας μέσω αυτού και την συστηματική μας επικοινωνία.

13. Δεν μπορώ να ανοίξω το αποδεικτικό συμμετοχής στην ψηφοφορία

Λογικό. Η απόδειξη είναι κρυπτογραφημένη για να μην μπορείτε να αποκαλύψετε την ψήφο σας. Ανοίγει με οποιοδήποτε εξεταστή κειμένου (π.χ. notepad) αλλά το περιεχόμενό της δείχνει ακαταλαβίστικο. Ωστόσο επιτρέπει τον έλεγχο καθώς με μια απλή μηχανιστική διαδικασία οι διαχειριστές με την εφορευτική επιτροπή μπορούν να ελέγξουν αν μια κρυπτογραφημένη απόδειξη ψήφου συμμετέχει στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.

14. Έχει κανείς πρόσβαση στο αποτέλεσμα ενώ η ψηφοφορία εξελίσσεται;

ΚΑΝΕΙΣ. Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής παράγονται προσωπικά κλειδιά κρυπτογράφησης. Από τη στιγμή που η ψηφοφορία αρχίσει κάθε ψήφος που υποβάλλεται κρυπτογραφείται με τα κλειδιά όλων των μελών της εφορευτικής. Όταν η ψηφιακή κάλπη οριστικά κλείσει τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν διαδοχικά το αποτέλεσμα ο καθένας με το προσωπικό κλειδί του για την επίμαχη ψηφοφορία. Μόνο όταν το σύνολο των μελών της εφορευτικής ολοκληρώσουν την αποκρυπτογράφηση είναι ορατό το αποτέλεσμα στους διαχειριστές. Η αποκρυπτογράφηση δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν τερματίσει οριστικά μια ψηφοφορία.

15. Γιατί μου επιτρέπεται να ξαναψηφίσω;

Η επανάληψη της υποβολής ψήφου είναι μια δυνατότητα του συστήματος "ΖΕΥΣ" η οποία παρέχει επιπλέον ασφάλεια. Υπάρχει όσο μια ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη. Αν ολοκληρωθεί οριστικά από τους διαχειριστές και την εφορευτική επιτροπή τότε δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Με δυο λόγια το σκεπτικό είναι το εξής:

α) Αν κανείς θελήσει να «εξαγοράσει» ψήφους διαβιβάζοντας το Link του σε τρίτο, ο τρίτος δεν έχει καμία εξασφάλιση, γιατί ο αρχικός κάτοχος έχει τη δυνατότητα να ξαναψηφίσει ακυρώνοντας την ψήφο του τρίτου για λογαριασμό του. Ισχύει πάντα η ψήφος που υποβάλλεται τελευταία, η οποία επικαλύπτει τυχόν προηγούμενη στην ίδια ψηφοφορία.

β) Οι μη εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική ψηφοφορία πάντα μπορεί να αισθάνονται ότι έκαναν λάθος ή ότι κάτι δεν κατάλαβαν ή ακόμα κάποιος μπορεί να μη λάβει το αποδεικτικό συμμετοχής στην ψηφοφορία. Η δυνατότητα επανάληψης λύνει κι αυτό το πρόβλημα.

16. Έχω την υποψία ότι στο e-mail μου έχει πρόσβαση τρίτος

Είναι ευθύνη του ψηφοφόρου η πρόσβαση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να είναι προσωπική. Το σύστημα παρόλα αυτά παρέχει κάποιες δικλίδες ασφάλειας στο ζήτημα αυτό. Αν κάποιος έχει την υποψία (ή τη βεβαιότητα) ότι άλλος έχει πρόσβαση στο e-mail του μπορεί να κάνει κάτι από τα παρακάτω:

Α) Να ζητήσει άμεσα την αλλαγή του e-mail στο οποίο θα προσκληθεί να ψηφίσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμα και όσο η ψηφιακή κάλπη είναι ανοιχτή και διενεργείται κάποια ψηφοφορία.

Β) Πριν καν προσκληθεί να ψηφίσει να τροποποιήσει τον μυστικό κωδικό ασφαλείας στο λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Αν δεν προλάβει, μπορεί να το κάνει έστω τουλάχιστον πριν ψηφίσει.

Γ) Αφού ψηφίσει να κρατήσει την κρυπτογραφημένη απόδειξη συμμετοχής στην ψηφοφορία. Με αυτήν μπορεί χωρίς να αποκαλυφθεί το περιεχόμενό της να ελεγχθεί αν αυτή είναι η ψήφος του που συμμετέχει στο αποτέλεσμα ή έχει επικαλυφθεί από άλλη.
Πιθανώς τα παραπάνω να μοιάζουν λίγο σύνθετα. Είναι προφανές όμως ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία απαιτεί και κάποια υπευθυνότητα από τους εκλογείς, ο καθένας από τους οποίους αναλαμβάνει να διαφυλάξει το δικαίωμά του.

17. Υπάρχουν άκυρα ή λευκά;

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν νοείται άκυρο ψηφοδέλτιο αφενός γιατί δεν είναι εφικτή η αλλοίωσή του κι αφετέρου γιατί ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός επιλογών σε οποιοδήποτε ερώτημα (π.χ. σταυροί προτίμησης) επιβάλλονται τεχνικά.
Επιτρέπεται όμως η λευκή ψήφος. Λευκή θεωρείται η ψήφος που προκύπτει από την υποβολή του ψηφοδελτίου χωρίς καμία επιλογή. Αυτό είναι επιτρεπτό ανεξάρτητα του ελάχιστου αριθμού επιλογών προτίμησης σε ψηφοδέλτιο. Ο ελάχιστος αριθμός επιβάλλεται εφόσον έχει επιλεγεί τουλάχιστον μια. Αν δεν επιλεγεί καμία και υποβληθεί το ψηφοδέλτιο άδειο, αυτό ισοδυναμεί με τη λευκή ψήφο.
Με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται ο διαχωρισμός της μη συμμετοχής σε μια ηλεκτρονική ψηφοφορία (π.χ. λόγω πρακτικής δυσκολίας ή πολιτικής επιλογής) από τη λευκή ψήφο που αποτελεί άλλου είδους πολιτική τοποθέτηση έναντι των διαθέσιμων επιλογών προς ψήφιση.

18. Ποιος είναι ο κατασκευαστής και διαχειριστής της πλατφόρμας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας;

Η «δημιουργία, ξανά!» επέλεξε να διενεργήσει τις ηλεκτρονικές της ψηφοφορίες με το σύστημα «ΖΕΥΣ» (https://zeus.minedu.gov.gr/). Αναπτύχθηκε και διαχειρίζεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (www.edet.gr) που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας και χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες ψηφοφορίες για την ανάδειξη διοικήσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια με εξαιρετική επιτυχία.
Η «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου.

Η διαδικασία ψηφοφορίας, επιγραμματικά:

  • Η διεξάγουσα αρχή συντάσσει τα ψηφοδέλτια και τη λίστα των ψηφοφόρων και ορίζει την εφορευτική επιτροπή. Η λίστα των ψηφοφόρων αποτελείται από τα ονοματεπώνυμά τους και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.
  • Οι ψηφοφόροι λαμβάνουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση μήνυμα με το οποίο καλούνται να ψηφίσουν. Το μήνυμα περιέχει σύνδεσμο (link) που οδηγεί στο ψηφιακό παραπέτασμα μέσα στο οποίο προετοιμάζεται η ψήφος. Το παραπέτασμα θα ενεργοποιηθεί όταν η εφορευτική επιτροπή εκκινήσει την ψηφοφορία.
  • Η εφορευτική επιτροπή εκκινεί και στο τέλος λήγει την ψηφοφορία.
  • Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν εντός του ορισμένου χρονικού διαστήματος, και λαμβάνουν ψηφιακή απόδειξη της συμμετοχής τους.
  • Με το πέρας της ψηφοφορίας, η εφορευτική επιτροπή δίνει την εντολή για την αυτόματη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα «Ζευς» γίνεται μέσω ενός απλού προγράμματος περιήγησης του Παγκόσμιου Ιστού (web browser), ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου.

Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.

Το απόρρητο της ψήφου είναι ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και είναι πρακτικά εξασφαλισμένο καθώς αρκεί να υπάρχει ένα και μόνο τίμιο μέλος στην επιτροπή.

Αποστείλατε τυχόν συμπληρωματικό ερώτημα στα σχόλια του παρόντος κειμένου παρακάτω, ώστε να απαντηθεί και ενδεχομένως ενταχθεί στον παραπάνω κατάλογο.