Τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι προϊστάμενοι των εφοριών αναφορικά με τις αιτήσεις των πολιτών για απαλλαγή τους από το χαράτσι στα ακίνητα. Ο αριθμός των αιτήσεων στις εφορίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, έχει ξεπεράσει τις 60.000 με αποτέλεσμα να υπάρχουν έφοροι οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν και να απαντήσουν σε έως και 2.000 αιτήσεις!

Ήδη πολλοί προϊστάμενοι Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών εκφράζουν έντονα παράπονα για τη διαδικασία και έχουν διαμηνύσει στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι η ουσιαστική εξέταση όλων των αιτήσεων που έχουν δεχτεί είναι πρακτικά αδύνατη.

«Θα μαζέψω στο τέλος όλες τις αιτήσεις και θα ρίχνω κορώνα γράμματα για το ποιος θα πληρώσει και ποιος όχι», έλεγε χαρακτηριστικά χθες προϊστάμενος μεγάλης εφορίας της Αττικής ο οποίος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με περίπου 700 αιτήσεις για απαλλαγή από το τέλος από πολίτες που επικαλούνται αδυναμία καταβολής του. Μάλιστα ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, ειδικά μετά το πρόσφατο επεισόδιο του ΥΠΟΙΚ με τη ΔΕΗ, όπου το πρώτο ανακοίνωσε ότι ο μόνος νόμιμος τρόπος για τη μη καταβολή του τέλους είναι η προηγούμενη υποβολή αίτησης απαλλαγής από αυτό στην εφορία.

Ο νόμος για το τέλος ακινήτων προβλέπει την απαλλαγή από αυτό όσων διαβιούν σε μειονεκτικές οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες και η καταβολή του θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. Πρόκειται όμως, όπως τονίζουν οι εφοριακοί, για μια διατύπωση γενικόλογη χωρίς συγκεκριμένα, μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια. Κριτής για να ορίσει ποιος ζει σε μειονεκτικές συνθήκες και αν η καταβολή του τέλους θα απειλήσει την επιβίωσή του, ορίστηκε ο προϊστάμενος κάθε εφορίας. Θεωρητικά, λένε οι εφοριακοί, ο έφορος θα πρέπει να επισκεφθεί κάθε σπίτι φορολογούμενου που δηλώνει ότι ζει υπό «μειονεκτικές κοινωνικά και οικονομικά συνθήκες» και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αυτές τις συνθήκες. Παράλληλα, θα πρέπει να ζητήσει και να εξετάσει μια σειρά από δικαιολογητικά, όπως είναι η περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου. «Πότε και πώς θα γίνουν όλα αυτά», ρωτούν οι έφοροι που επικοινωνούν με την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ. Ο κίνδυνος να γίνουν οι εφορίες εστίες έντασης μεταξύ πολιτών και των εφόρων λόγω του χαρατσιού είναι μεγάλος. Μεγάλος είναι επίσης ο κίνδυνος να κατηγορηθούν οι έφοροι για «συναλλαγές» κάτω από το τραπέζι καθώς και για εύνοια σε φορολογούμενους. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι έχουν διορία έως τις 20 Μαρτίου προκειμένου να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από το χαράτσι. Οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια τριμελή επιτροπή στο ΥΠΟΙΚ στην περίπτωση απόρριψης της αίτησής τους από τον έφορο.

Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή: capital.gr
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Δωρεά μέσω Paypal

 

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι δωρεάς

Οικονομική ενίσχυση