Ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία από κοινού και εκβίαση κατ' επάγγελμαάσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης που συνελήφθησαν μετα από καταγγελία ξενοδόχου της Αργολίδας σύμφωνα με την οποία απαιτούσαν 120.000 ευρώ για να του δοθεί επιχορήγηση που ζητούσε για επένδυση ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.

xeiropedesΟι δύο υπάλληλοι αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή. Συμφωνα με την αστυνομία, παρα το γεγονός ότι για την επιχείρηση είχε εγκριθεί επιιχορήγηση 4,7 εκατ. ευρώ οι δύο υπάλληλοι είχαν μπλοκάρει τις διαδικασίες ζητώντας χρήματα. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε το γεγονός και ετσι η αστυνομία τους συνέλαβε.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, συνελήφθησαν δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που υπηρετούν στο Τμήμα Ιδιωτικών Επενδύσεων, οι οποίοι απαίτησαν το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσουν το φάκελο για επιχορήγηση σε επενδυτική δραστηριότητα επιχειρηματία ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας.

Στα σπίτια τους βρέθηκαν 145.000 ευρώ περίπου, τραπεζικά βιβλιάρια, τραπεζικές αποδείξεις και έγγραφα.

Τα στοιχεία ταυτότητας δίνονται στη δημοσιότητα για λόγους εξακρίβωσης τέλεσης παρόμοιων αδικημάτων και σε άλλους πολίτες - επενδυτές.

Πρόκειται για τους:

ΛΙΑΚΟ Κωνσταντίνο του Ηλία και της Καλλιόπης, γεν. 19-10-1951 στον Πειραιά, κάτοικο Καλλίπολης Πειραιά
ΚΑΖΑΖΑΚΗ Κωνσταντίνο του Ιωάννη και της Μαρίας, γεν. 17-07-1951 στον Πειραιά, κάτοικο Κορυδαλλού Αττικής

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε στάση του μετρό στον Κεραμεικό, την ώρα όπου παραδόθηκε ο φάκελος με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τον επενδυτή στον έναν υπάλληλο.

Αναλυτικότερα, χθες το πρωί, ο συνιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας, κατήγγειλε ότι, ενώ έχει εγκριθεί επιχορήγηση για αντίστοιχη επένδυση στην επιχείρηση που διατηρεί με τον αδερφό του στο Νομό Αργολίδας, ύψους περίπου 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, οι δύο υπάλληλοι με συνεχή προσκόμματα απαιτούσαν το ποσό των 120.000 ευρώ για να προωθήσουν τον φάκελο της επιχορήγησης.

Χθες το μεσημέρι, κανονίστηκε ραντεβού παράδοσης των χρημάτων στο σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό, τα οποία είχαν προσημειωθεί. Στο ραντεβού εμφανίσθηκε Κωνσταντίνος Λιάκος, ο οποίος αφού παρέλαβε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ συνελήφθη. Ύστερα από λίγο, στο συγκεκριμένο σημείο συνάντησης, μετέβη και ο Κωνσταντίνος Καζαζάκης, ο οποίος και συνελήφθη.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που ακολούθησαν, βρέθηκαν στα γραφεία των δύο συλληφθέντων, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, οι φάκελοι της υπόθεσης επιχορήγησης της ξενοδοχειακής μονάδας και χειρόγραφο του Εισηγητικού Ολοκλήρωσης.

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια τους, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν:

Στο σπίτι του ΛΙΑΚΟΥ Κων/νου, το χρηματικό των 70.000 ευρώ, βιβλιάρια διαφόρων τραπεζών και αποδείξεις τραπεζικών συναλλαγών.

Στο σπίτι του ΚΑΖΑΖΑΚΗ Κων/νου, το χρηματικό ποσό των 85.000 ευρώ, τραπεζικά βιβλιάρια και μια κυνηγετική καραμπίνα.

Τα χρήματα που βρέθηκαν, τα βιβλιάρια, καθώς και οι άλλες τραπεζικές αποδείξεις και έγγραφα κατασχέθηκαν και ερευνώνται η προέλευση και τα ποσά που διακινήθηκαν.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εκβίαση και δωροδοκία.

Τα στοιχεία ταυτότητάς τους δόθηκαν στη δημοσιότητα με Εισαγγελική Διάταξη -λόγω της μέγιστης ηθικής απαξίας της πράξης τους ως δημόσιοι υπάλληλοι- προκειμένου να εξακριβωθεί η τυχόν τέλεση και άλλων παρόμοιων αδικημάτων από τους ίδιους.

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση