in-progress-7Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε για να δείξει πως το αδύνατο μπορεί να γίνει.

Ποιό ήταν, όμως, το αδύνατο;

Η αμφισβήτηση των παρατάξεων και των ‘δικαιωμάτων’ τους να χρησιμοποιούν τους τοίχους, τα παράθυρα και ότι άλλη επιφάνεια υπήρχε για την ανάρτηση αφισών ή πανό τους χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς κανένα σεβασμό του χώρου, κάτω από τη λογική τους ότι βάζοντας 100 ίδιες αφίσες, τη μία δίπλα στην άλλη, επιτελούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.


Με τη χρήση, λοιπόν, των διαδικασιών που προβλέπονται, κατατέθηκε ψήφισμα στη γενική συνέλευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για τον καθορισμό συγκεκριμένων σημείων τοποθέτησης των αφισών με συγκεκριμένο τρόπο (σε ταμπλό και όχι στους τοίχους).

Οι χώροι της Ιατρικής σχολής μόλις απελευθερώθηκαν από αυτή την κακοποίησή τους, καθαρίστηκαν, βάφτηκαν και σιγά σιγά διακοσμούνται με πόστερ, εικόνες με ιατρικό περιεχόμενο και άλλους πίνακες, όπως δηλαδή θα άρμοζε σε κάθε ιατρική σχολή.

Τα πανεπιστήμια είναι για να υπηρετούν τη γνώση και την εκπαίδευση των φοιτητών, δεν είναι κομματικές λέσχες και δε θα πρέπει παραπέμπουν σε αυτές. Πρέπει όλοι μας να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, που όσο απλό και λογικό είναι, τόση προσπάθεια θέλει για να γίνει.
Αλλά μπορεί να γίνει και εδώ είναι η απόδειξη…

before-7

Ψήφισμα για τη χρήση των πανεπιστημιακών χώρων για αφισοκόλληση και ανάρτηση λοιπών εντύπων:

  1. Καθορισμός συγκεκριμένων σημείων (ταμπλό, πινάκων) για αφισοκόλληση, ανάρτηση ανακοινώσεων κλπ. Απαγόρευση οποιασδήποτε ανάρτησης έντυπου υλικού στους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς χώρους.

    Χώρος για ανάρτηση υλικού θα διατίθεται για:
    1. Τις φοιτητικές παρατάξεις. Ο χώρος αυτός θα βρίσκεται 1) Στο αμφιθέατρο της Δραγάνας πίσω από τους διαδρόμους που οδηγούν στις αίθουσες Α1 και Α2, στον Βορινό τοίχο και 2) Στην 'Εκπαίδευση', στους δύο τοίχους στα πρώτα δέκα(10) μέτρα από την είσοδο. Στους χώρους αυτούς θα μπορούν να έχουν ταμπλό, όπου θα αναρτούν τις θέσεις τους.

    2. Στον Σ.Φ.Ι.Α. (σύλλογο φοιτητών ιατρικής Αλεξανδρούπολης) και στην Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. . Θα διατεθούν ένας πίνακας σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο, όπου θα μπορούν να τοποθετούν το έντυπο υλικό τους.

    3. Τοποθέτηση ενός πίνακα στον δεξιό τοίχο, έξω από το αμφιθέατρο της Δραγάνας για διαφημίσεις.

    4. Τοποθέτηση πινάκων στους οποίους θα τοποθετούνται αφίσες από ιατρικά συνέδρια, δράσεις φοιτητών (π.χ. θεατρικών ομάδων) κλπ.

    5. Οποιονδήποτε φοιτητή θέλει να αναρτήσει ένα προσωπικό κείμενο-εικαστικό έργο με την προϋπόθεση ότι δε φέρει την υπογραφή κομματικού ή συνδικαλιστικού φορέα.
  2. Απαγόρευση τοποθέτησης κάθε μορφής διαφημιστικού φυλλαδίου σε οποιοδήποτε πανεπιστημιακό χώρο πέραν του προβλεπόμενου παραπάνω.
  3. Χωρισμός των πινάκων ανακοινώσεων στη γραμματεία της σχολής ανά έτος.
  4. Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής που θα αναλάβει το κατέβασμα των αφισών από τους χώρους της ιατρικής σχολής και θα προβεί στις ανάλογες πράξεις για τον εξωραϊσμό των πανεπιστημιακών χώρων (βάψιμο τοίχων, τοποθέτηση κάδρων με ιατρικό περιεχόμενο κλπ).

Ζητείται η βοήθεια και η δράση του Σ.Φ.Ι.Α. προς αυτή την κατεύθυνση.

[widgetkit id=15]

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση