Απολύσεις Στο Δημόσιο, ΠΡΟΣΟΧΗ!

25/06/2013 23:49 #3218 από aLexis
Απολύσεις Στο Δημόσιο, ΠΡΟΣΟΧΗ! δημιουργήθηκε από aLexis
Αστικοί Μύθοι:
Η μεταρρύθμιση του δημοσίου μπορεί να γίνει μόνο με την απομάκρυνση των κοπανατζίδων-επίορκων !

Λάθος! Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εργάζονται 1εκ δημόσιοι υπάλληλοι, τεράστιο νούμερο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 3 κατηγορίες εργαζομένων:
Α' κατηγορία, άτομα που δουλεύουν πραγματικά και κάνουν μαι πολύ χρήσιμη και αποδοτική δουλειά (πχ εκπαιδευτικοί)
Β' κατηγορία, άτομα που δουλεύουν σκληρά, αλλά κάνουν μια παρωχημένη δουλειά, χωρίς να εξυπηρετούν στην πραγματικότητα κανέναν (πχ δημοτικός υπάλληλος που όλη μέρα 'βαράει' σφραγίδες για την έκδοση πιστοποιητικών στη λαίλαπα της γραφειοκρατίας)
Γ' κατηγορία, τα 'κομματόσκυλα' που δεν δουλεύουν, δεν έχουν ικανότητες και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κάνουν και καμία δουλειά που να προσφέρει κάτι (πχ ΔΕΚΟ)

Φαντάζομαι όλοι συμφωνούν ότι οι οι Γ'κατηγορίας πρέπει να απολυθούν ΑΜΕΣΑ, αύριο αν γίνετε. Το θέμα της μεταρρύθμισης του δημοσίου έγκειται στους Β' κατηγορίας όπου το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Για να λυθεί πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των δομών του δημοσίου, μηχανογράφηση, σύμπτυξη υπηρεσιών, κατάργηση φορέων και όταν προκύψει ένα νέο μικρότερο και πιο λειτουργικό δημόσιο, αυτοί που περισσεύουν να απολυθούν. Αν δε γίνει πρώτα αυτό, δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε απολύσεις των Β'κατηγορίας υπαλλήλων. Φοβάμαι, όμως, ότι οι τραγικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε μια οριζόντια περικοπή του προσωπικού, κάτω και από τις πιέσεις τις τρόικας, η οποία βλέπει πως εδώ και 1 χρόνο περιπαίζεται σχετικά με την απομάκρυνση 2000 ατόμων.

Εάν γίνει αυτό οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Κατ' αρχάς θα χάσουμε από τη δημόσια διοίκηση μέρος των υπαλλήλων Α' κατηγορίας, εφόσον οι απολύσεις δε θα γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεύτερον, εάν δεν αλλάξει πρώτα η δομή του δημοσίου, θα καταλήξουμε να έχουμε ένα τεράστιο δημόσιο από άποψη λειτουργίας που θα πρέπει να το φέρουν εις πέρας πολύ λίγοι υπάλληλοι. Τρίτον, θα συνεχιστεί η κοινωνική αδικία των οριζόντιων μέτρων σε μια δοκιμαζόμενη και από πλευράς ισορροπιών κοινωνία.

Απαιτείται, λοιπόν, άμεση απομάκρυνση των υπαλλήλων Γ' κατηγορίας, και αναδιάρθρωση εκ βάθρων όλου του δημόσιου τομέα. Πλήρης μηχανογράφηση και συνένωση όλων των υπηρεσιών του. Από τις θέσεις που θα χαθούν θα προκύψει ένα ακόμα μέρος των απολυθέντων. Άρση της μονιμότητας και αξιολόγηση κάθε 2 χρόνια από εξωτερικούς φορείς, ώστε να απομακρύνονται όσοι δεν επαρκούν για τα καθήκοντά τους και να προκυρρήσονται οι θέσεις τους με στόχο την κάλυψή τους από Α' κατηγορίας υπαλλήλους.

Δε μπορεί να αποτελεί στόχος κανενός Έλληνα πολίτη το 'αραλίκι' του δημοσίου, το 'αφού τρούπωσα έμεινα' και το 'σίγουρο παραδάκι'.Στόχος του δημοσίου πρέπει να είναι η στελέχωσή του από υπαλλήλους Α' κατηγορίας που θα κάνουν την αποδοτικότερη δυνατή δουλειά για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ένα ανταγωνιστικό δημόσιο, το μικρότερο δυνατό, απέναντι όχι μόνο στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο διεθνές στερέωμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

01/07/2013 13:43 #3251 από dimitris71
Απαντήθηκε από dimitris71 στο θέμα Απολύσεις Στο Δημόσιο, ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το ότι απαιτείται ένα γενικό σχέδιο βάση του οποίου θα γίνει η αναδιάρθρωση του δημοσίου είναι αναμφισβήτητο.
Στην δημιουργία του σχεδίου εκτός από πολιτικούς και τεχνοκράτες δημοσίους υπαλλήλους απαραίτητη είναι η συμμετοχή πανεπιστημιακών (Ελλήνων και όχι) αλλά και συμβούλων από χώρες με επιτυχημένο δημόσιο τομέα (πχ Γαλλία).

Η μείωση των υπαλλήλων λόγω της μείωσης του μεγέθους και της αύξησης της αποδοτικότητας του “Νέου” δημοσίου είναι λογική και αναπόφευκτη.

Η αύξηση της ανεργίας όμως είναι απόλυτα απαγορευτική.

Αυτές οι δυο προϋποθέσεις μπορούν να ικανοποιηθούν αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι γενικών καθηκόντων και όχι ειδικών γνώσεων, και συνεπώς χωρίς καμία ή με πολύ σύντομη εκπαίδευση μπορούν να μετατεθούν πχ απο το ΙΚΑ σε δήμο ή σε υπουργείο η ΔΕΚΟ. Οι μεταθέσεις μπορεί να γίνουν με κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια. Και θα γίνουν για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από της συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις επίορκων.
Καμία πρόσληψη παρά μόνο για θέσεις ειδικών ικανοτήτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του δημοσίου προ ΑΣΕΠ κυρίως μπήκαν στο δημόσιο με “μπάρμπα”... πολλοί έκαναν το ίδιο και μετά. Πολλοί από αυτούς είναι ικανοί και δημιουργικοί (όσο τους επιτρέπει τι σύστημα) και άλλοι όχι. Ο τρόπος που μπήκαν ήταν στρεβλός και λανθασμένος, όπως στρεβλή και διεφθαρμένη ήταν και η πολιτική αλλά και τμήμα της κοινωνικής ζωής της χώρας. Όπως έκλεβαν και λάδωναν εταιρείες το ΣΔΟΕ, όπως κανείς δεν έπαιρνε και δεν έδινε αποδείξεις, όπως ιδιωτικές εταιρείες διαφημίσεις έπαιρναν κρατικές δουλειές κλπ κλπ
Και γι αυτό δεν θα τους κατηγορήσουμε ως ένα υποέιδος πολιτών.. γιατί αν το κάνουμε θα πρέπει να το κάνουμε για άπειρες κοινωνικές ομάδες.. όχι μόνο αδιέξοδο αλλά και λανθασμένο.

Φυσικά όμως πρέπει να βάλουν πλάτη.... και είμαι σίγουρος ότι οι ίδιοι θέλουν να το κάνουν. Οι συνδικαλιστές τους όχι.. αυτοί κάνουν υψηλή πολιτικοί !!! Άλλωστε οι πιο πολλοί δεν δουλεύουν!!

Στις ΔΕΚΟ ανήκει και η ΔΕΗ είναι η ύδρευση είναι το Μετρό κλπ κλπ.. στις ΔΕΚΟ ισχύει ότι και αλλού ... και καλοί και κακοί...

Ας γίνει μια καλή αξιολόγηση λοιπόν... ας γίνει αυτό το έρημο το σχέδιο που μόνο το ακούμε και δεν το βλέπουμε.... ας εφαρμοστούν οι κανόνες που ήδη υπάρχουν και οι κακοί θα φύγουν.

Ας δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί όσο δουλεύουν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι... άλλωστε είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...
Ας φύγουν οι υπόδικοι, ας φύγουν οι κοπανατζήδες, ας φύγουν οι συμβάσεις ..
Αν γίνουν αυτά και αν οι μεταθέσεις στα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις δεν φτάνουν, τότε προχωράμε σε απολύσεις.

Κανένας δεν κερδίζει αν πετάξουμε και άλλους 50ρηδες στην ανεργία...
Και το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει πετάξει πολλούς δεν έχει καμία απολύτως σημασία..
Άλλο ρεβανσισμός, ή “σχέδια” της πλάκας όμως αυτά που “έχει” η κυβέρνηση, ή τα ανεφάρμοστα και μόνο θεωρητικά, αόριστα, σχέδια της ήπιας αριστεράς ή η διατήρηση της παρούσας κατάστασης που προτείνει η αντιπολίτευση..
Και άλλο ένα αποτελεσματικό σχέδιο που θα αλλάξει το δημόσιο και δεν θα γεμίσει τη χώρα με νέους ανέργους..
Και μακριά από το φρικιαστικό που τελευταία ακούμε... “συμβολικές απολύσεις”.. ο συμβολισμός αυτός είναι καταστροφικός... Υπάρχουν απαραίτητες υπάρχουν αναγκαίες, δίκαιες ή και άδικες.. συμβολικές όχι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/07/2013 12:02 #3260 από aLexis
Απαντήθηκε από aLexis στο θέμα Απολύσεις Στο Δημόσιο, ΠΡΟΣΟΧΗ!
Γενικά συμφωνώ με αυτά που λέτε, απλά θα ήθελα να επισημάνω ότι απολύσεις στο δημόσιο δεν σηματοδοτούν αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας. Σας παραπέμπω σε ένα άρθρο μου που εξηγώ αυτό ακριβώς αναλυτικά www.politicaldoubts.com/index.php/oikono...-astikoi-mythoi.html

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/07/2013 14:15 #3262 από dimitris71
Απαντήθηκε από dimitris71 στο θέμα Απολύσεις Στο Δημόσιο, ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σε στρατηγικό επίπεδο και σε βάθος χρόνου (λίγων ετών φυσικά και όχι δεκαετιών) και αν δεχτούμε ότι το νέο δημόσιο θα είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ σε μέγεθος με ρόλο αποτελεσματικού επόπτη και ρυθμιστή της αγοράς (το ανύπαρκτο σχέδιο αναδιάρθρωσης της κυβέρνησης δλδ), θα συμφωνήσω με την γενικότερη άποψη του άρθρου σου.

Μικρή παρένθεση για διασαφηνίσω τι ενοώ πολύ μικρό δημόσιο..
Κτίρια, εκτάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία (στα 3 αυτά το impact στην οικονομία θα είναι ¨ΑΜΕΣΟ... τουρισμός γαρ.. φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα), ΔΕΗ, ύδρευση, σιδηρόδρομος, (όχι τα δίκτυα φυσικά.. ούτε στις ΗΠΑ τα δίκτυα δεν είναι ιδιωτικά), οδικές συγκοινωνίες, οδικοί άξονες (στα πρότυπα της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ) κλπ κλπ... αυτά που σίγουρα θα μείνουν στο δημόσιο είναι η παιδεία και η υγεία.
Ελληνικό, στρατόπεδα τέρατα στην Αττική πχ Χαϊδάρι... αθλητικές εγκαταστάσεις που τώρα σαπίζουν.. κλπ
Και όχι ξεπούλημα και ο ιδιώτης να κάνει ότι θέλει λες και είμαστε Νιγηρία...
Πώληση, μακροχρόνια παραχώρηση, κλπ ξέροντας από πριν τι και πως θα το κάνει αυτό που θα κάνει ο ιδιώτης..
Τέλος παρένθεσης..

Αυτό όμως που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι η κοινωνική συνοχή.. δες την σύνθεση της βουλής και θα καταλάβεις (το ξέρεις ήδη φυσικά) πόσο εύθραυστη είναι.
Ταυτόχρονα δεν έχουμε την πολυτέλεια αν δούμε μόνο την εικόνα μετά από λίγα χρόνια (2-4).. πρέπει να δούμε και την εικόνα μετά από 2-4-6 μήνες.
Με δεδομένα αυτά, με δεδομένη την ανάγκη άμεσης μείωσης του μεγέθους του δημοσίου αλλά και του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων είναι γενικών καθηκόντων και εύκολα μπορούν να μετακινηθούν, πιστεύω πως η μείωση μέσω της λογικής, καμία πρόσληψη παρά μόνο σε θέσεις κλειδιά και μετάθεση για κάθε συνταξιοδότηση με κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα είναι αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη. Συνεπώς πολύ πιο εύκολα αποδεκτή από τους πολίτες οι οποίοι και θα βομβαρδιστούν από δημαγωγία.

Πάντως να σου πω κάτι? Θα είναι πολύ καλύτερο από την ανοησία “για κάθε απόλυση θα προσληφθεί ένας νέος με προσόντα”... τι είχαμε τι χάσαμε δλδ αριθμητικά!!!
Ώστε εκεί είναι το πρόβλημα ε?? Στα προσόντα... δλδ ο νέος αυτός που θα πάρει τη θέση το παλιού και θα βαράει τις ίδιες σφραγίδες θα πατάει τα πλήκτρα του ίδιου πληκτρολογίου για να υπηρετεί τον ίδιο τερατώδη μηχανισμό, θα φέρει την αλλαγή!!!!!! Και δεν κατηγορώ την τρόικα για αυτό... τους δικούς μας κατηγορώ που αναμασάνε αυτή την ανοησία και μάλιστα με καμάρι!!!
Φταίει ο 50ρης με την οικογένεια που θα βρεθεί στο δρόμο και θα μας σώσει ο 25αρης με το πτυχίο!!
Δεν φταίει το σύστημα... το δυσκίνητο αυτό τέρας!!
Λες και το δημόσιο μιας ανεπτυγμένης χώρας είναι γεμάτο ειδικούς επιστήμονες και όχι υπαλλήλους γενικών καθηκόντων..
Η αλλαγή και η μεταμόρφωση του τέρατος σε αρωγό του πολίτη και ρυθμιστή και επόπτη της οικονομίας απαιτεί σχέδιο... πες μου εσύ ένα τομέα του δημοσίου που έχουν σχέδιο αναμόρφωσης να το διαβάσω κι εγώ... να δω τους στόχους της 5ετίας αυτού του σχεδίου.
Και θα αναδιπλωθώ θα κρίνω και θα παραδεχτώ σωστά και λάθη..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ