Τα νέα της Δημιουργίας

- Οπως;

«Δομές συμβουλευτικής με "κινητή" ομάδα Αποκατάστασης στην υπερ-οξεία φάση νοσηλείας των ασθενών σε γενικά νοσοκομεία, οξείας Αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας, ανοιχτής ημερήσιας νοσηλείας Αποκατάστασης, κατ' οίκον υπηρεσιών Αποκατάστασης, τηλε-Αποκατάστασης. Ενα άτομο έπειτα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα άτομο έπειτα από τροχαίο και τετραπληγία ή παραπληγία, ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, ένα άτομο με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τόσα άλλα άτομα που βρίσκονται στην τραγική κατάσταση μιας σοβαρής πάθησης που έχει ανάγκη υπηρεσιών Αποκατάστασης, θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη και ομαλή μετάβαση από τη μία δομή παροχής υπηρεσιών Αποκατάστασης».

- Τα θέματα;

«Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με τη βοήθεια της ομάδας Αποκατάστασης ασχολείται με τις παθήσεις που οδηγούν σε σωματική αναπηρία ή απλώς σε διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος. Τα θέματα λοιπόν που θα καλυφθούν αφορούν: τις ιδιαιτερότητες στην Αποκατάσταση παιδιών με κινητικά προβλήματα, τη συμβολή της Αποκατάστασης στην ευόδωση της νευρολογικής ανάρρωσης και της λειτουργικότητας ασθενών με εγκεφαλική βλάβη, τα νεότερα δεδομένα στην Αποκατάσταση ασθενών με κάκωση νωτιαίου μυελού, τη διεπιστημονική αντιμετώπιση ασθενών με σπαστικότητα, την επανεκπαίδευση των διαταραχών ισορροπίας κ.ά.».

- Ποιοι συμμετέχουν;

«Το συνέδριο γίνεται με διεθνή συμμετοχή, έχουν προσκληθεί 107 Ελληνες και ξένοι επιφανείς επιστήμονες. Συμμετέχουν με επιστημονικές εργασίες τους 181 επιστήμονες. Θα πραγματοποιηθούν 5 κλινικά φροντιστήρια και 12 στρογγυλές τράπεζες».

- Η Ελληνική Εταιρεία;

«Είναι το επιστημονικό όργανο μίας ιατρικής ειδικότητας, της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης έχει αναγνωριστεί ως αυτόνομη ειδικότητα στην Ελλάδα από το 1973 και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Τα τακτικά μέλη της φτάνουν πλέον τα 180 και 33 ιατροί σε φάση ειδικότητας. Η ειδικότητα χορηγείται έπειτα από 5 έτη κατά τα οποία οι ιατροί εκπαιδεύονται για 6 μήνες σε Παθολογικά τμήματα, 6 μήνες σε Νευρολογικά τμήματα, 6 μήνες σε Ορθοπεδικά τμήματα και 3,5 έτη στην κυρίως ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης».

Πηγή: enet.gr