Τα νέα της Δημιουργίας

Salty Bag - Aλατισμένες…τσάντες

Στρατής Ανδρεάδης, Επιχειρηματίας

Τον Ιανουάριο του 2013 γίνεται ένα σεμινάριο αγωνιστικής ιστιοπλοΐας στο λιμάνι που βρίσκεται μέσα στο παλιό φρούριο της Κέρκυρας. Ο Πάνος, ο Σπύρος, ο Στρατής και η Χρύσα είναι εκεί. Ο ένας διδάσκει το σεμινάριο, οι υπόλοιποι είναι μαθητές. Ο δάσκαλος έχει κάποια εμπειρία από την αγορά ναυτιλιακών ειδών. Κάποια στιγμή των πλησιάζουν οι τρεις μαθητές και των ρωτάνε πως καλύτερα να προωθήσουν κάποιες τσάντες που έφτιαχναν από πεταμένα πανιά που βρίσκουν στην Μαρίνα των Γουβιών. Αντί να λάβουν διευθύνσεις καταστημάτων που μπορούν να στείλουν τα προϊόντα τους ξεκίνησε μια κουβέντα για το πως μπορεί η ιδέα εξελιχθεί. Υστέρα από καιρό δεσμεύτηκαν να κάνουν τα εξής:

  • Upcycling, δηλαδή θα παίρνουνε σκουπίδια (στη μορφή παροπλισμένων ιστιοπλοϊκών πανιών) και θα τα ανακατασκευάζουν σε εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής τσάντες και είδη ταξιδιού, δίνοντας τους μια νέα ζωή και νέα αξία.

  • Θα σχεδιάζουν κάθε αντικείμενο έτσι ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως κάτι άλλο. Έτσι, κάθε αντικείμενο που βγαίνει από την Salty Bag θα μπορεί σιγά σιγά να μη γίνει ποτέ σκουπίδι.

  • Θα κατασκευάζουν κάθε αντικείμενο στο χέρι, στον τόπο τους.

  • Θα προμηθεύονται πρώτες ύλες με γνώμονες την αγορά, όπου είναι δυνατόν, από ντόπιους παραγωγούς με μεράκι, και την καλύτερη δυνατή ποιότητα όπου αυτές πρέπει να εισάγονται.

  • Θα μαζεύουν τις ιστορίες του κάθε πανιού που γίνεται μια Salty Bag. Που έζησε, γιατί παροπλίστηκε, τι είδε, πόσα χρόνια δούλεψε. Θα κομίζουν τις ιστορίες στον νέο τους ιδιοκτήτη, ιστορίες ζωής στις θάλασσες. Ιστορίες ήσυχων όρμων με έναστρους ουρανούς. Ιστορίες με πόνο και κινδύνους, θύελλες και περιπέτειες που μόνο η θάλασσα προσφέρει. Έφτιαξαν και ένα κανόνα για αυτό: Μην σχεδιάζεις για να αναδείξεις την μορφή. Σχεδίασε για να αναδείξεις την ιστορία.

Στις 25 Μαρτίου του 2013 ίδρυσαν την Salty Bag για να κάνουνε τις δεσμεύσεις τους πράξη.