Τα νέα της Δημιουργίας

"Η αξία των εξαγωγών υποχώρησε στα 2,25 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 12,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κάνει λόγο για αρνητικό ρεκόρ τετραετίας, καθώς σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση, σε ετήσια βάση. Με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο, τον Ιούλιο και τον Απρίλιο του 2013 όλους τους υπόλοιπους μήνες οι εξαγωγές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος."

"Ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012, παρουσίασε μείωση 3,8%, έναντι μείωσης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011. Στο δεκάμηνο η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα..." - πηγή imerisia.gr

Ο δείκτης των εξαγωγών είναι ο βασικότερος δείκτης της βιώσιμης ανάκαμψης για την χώρα μας.

Η εσωτερική υποτίμηση δεν κατόρθωσε να κάνει το προϊόν της χώρας φτηνότερο και ανταγωνιστικότερο γιατί η υποτίμηση της αμοιβής του συντελεστή "εργασία" για τις επιχειρήσεις απορροφήθηκε από τους πρόσθετους φόρους και εισφορές ενώ καμμιά μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε το περιβάλλον της παραγωγικής διαδικασίας.

Πώς να μην μειωθούν οι εξαγωγές;

-    Η ρευστότητα σε κεφάλαια για τις επιχειρήσεις εξαφανίστηκε, οι εγγυήσεις επίσης, το τραπεζικό σύστημα υπάρχει πλέον μόνο στο μυαλό του κ. Στουρνάρα. 

-    Για απλούστευση, φορολογική σταθερότητα και ασφάλεια δε μιλάμε πλέον για χάρη του Θεοχάρη. Το κράτος ασκεί ανοιχτά πια φορολογική τρομοκρατία.

-    Οι δημόσιες υποδομές και τα δίκτυα απαξιώνονται και γίνονται ακριβότερα και ανασφαλέστερα στη χρήση.

-    Οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες και η ανανέωση κεφαλαιουχικού εξοπλισμού σε παλαιές έχουν σταματήσει.

-    Το σημαντικό δυναμικό καινοτομίας και έρευνας της χώρας ασφυκτιά από έλλειψη επένδυσης και αδυναμία εφαρμογής της καινοτομίας λόγω φορολογίας, γραφειοκρατίας, ολιγοπωλίων και προσοδοθηρίας.

-    Οι ικανοί και δημιουργικοί εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να εργαστούν στη χωρα και φεύγουν ή είναι άνεργοι.

-    Η αυτοκαταστροφική διαδικασία της αποεπένδυσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πώς να παράγουμε λοιπόν και τι να εξάγουμε;

Το μόνο που έχουμε σε αφθονία για εξαγωγή όσο-όσο, είναι το πολιτικό έρμα που δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε.

Κανένας δεν τους παίρνει όμως ούτε τζάμπα. Ετσι κι αυτοί προσπαθούν παντοιοτρόπως να μας πείσουν να ζήσουμε εμείς τον δικό τους μύθο για την Ελλάδα.

 

Ο Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος είναι ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα ανάπτυξης, δημοσίων επενδύσεων, παιδείας, πολιτισμού και καινοτομίας. Είναι Αντιπρόεδρος πολιτικού συντονισμού της πολιτικής κίνησης "Δημιουργία, ξανά!"

 

 

ΕΙκόνα: Θεόφιλος