Ο νέος Πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Βαγγέλης Ακτσαλής - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τα νέα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Αν κάποιος είναι δεμένος πισθάγκωνα, δεν πρόκειται να τρέξει αν του δώσεις… επιδότηση! Πρέπει πρώτα να τον λύσεις.

Ο νέος “αναπτυξιακός” νόμος ακολουθεί το ίδιο στρεβλό μοντέλο που σακάτεψε την οικονομία μας: κίνητρα, επιδοτήσεις και νέες κρατικές εταιρείες με αντικείμενο την… ανάπτυξη! Θα έχει την ίδια παταγώδη αποτυχία με τους προηγούμενους. (Πόση ανάπτυξη έφερε ο παρόμοιας έμπνευσης αναπτυξιακός νόμος Κατσέλη;)

Για την ανάπτυξη δεν χρειάζονται κίνητρα. Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις “πάνε πακέτο” με τους κρατικούς αξιωματούχους που αποφασίζουν για το ποιους θα ορίσουν δικαιούχους. Έτσι, ευνοείται, πάλι, η διαφθορά.

Κρατικοδίαιτοι “επιχειρηματίες”, τυχοδιώκτες, παλιοί και νέοι “κουμπάροι”, που έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στους μηχανισμούς εγκρίσεων θα “μαγειρέψουν” τα δικαιολογητικά, θα λαδώσουν την κρατική μηχανή, θα υπερτιμολογήσουν τις “επενδύσεις”, θα ενθυλακώσουν την επιδότηση και θα εξαφανιστούν, ενώ οι νέες Εταιρείες του Δημοσίου θα προσφέρουν θέσεις αργομισθίας στα πρωτοπαλλήκαρα του κομματικού μηχανισμού.

Την ίδια στιγμή κάθε σοβαρός επαγγελματίας θα συνεχίσει να παλεύει με το “τέρας” της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, και της θεσμικής, πλέον, ανομίας, θα αντιμετωπίζεται εχθρικά από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, θα είναι έρμαιο στα χέρια κάθε οργανωμένης ομάδας τραμπούκων και θα συνεχίζει να μην ξέρει αν ο σημερινός φορολογικός νόμος θα ισχύει και αύριο.

Η “Δημιουργία, ξανά!” καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει το μόνο σύστημα που φέρνει πραγματική ανάπτυξη, μηδενίζει τη φοροδιαφυγή, και αυξάνει ταυτόχρονα και τα φορολογικά έσοδα και τις θέσεις εργασίας:

  • Σταθερός και δίκαιος φορολογικός νόμος που θα ισχύσει τα επόμενα 10 χρόνια.
  • Κατάργηση του χάους των νόμων που διέπουν την οικονομική ζωή συμπεριλαμβανομένου του ΚΒΣ. Αντικατάστασή τους με ένα σύγχρονο, απλό και σαφές νομικό πλαίσιο, παρόμοιο αυτών που εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.
  • Μηχανογράφηση διαδικασιών και συναλλαγών για εξάλειψη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
  • Καθιέρωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου στη Δημόσια Διοίκηση και αλλαγή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που σήμερα προσφέρει σκανδαλώδη ασυλία στους «επίορκους» Δημόσιους Λειτουργούς ενώ ταυτόχρονα τιμωρεί τους φιλότιμους.
  • Σταθεροί, ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές για νομικά και φυσικά πρόσωπα, ύψους το πολύ 15% (Βουλγαρία και Κύπρος έχουν 10%) με δραστική μείωση του ΦΠΑ για προσέλκυση ξένων επενδυτών.
  • Ελεγκτικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν με  διαφάνεια και νομιμότητα και θα ελέγχονται από τον πολίτη.
  • Εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας ώστε ο συνδικαλισμός να ξαναγίνει ασπίδα προστασίας των εργαζομένων κι όχι ο τρόπος με τον οποίο οι «εργατοπατέρες» εξασφαλίζουν παχυλές αργομισθίες και πολιτική καριέρα. Άμεση δικαστική παρέμβαση σε παράνομες συνδικαλιστικές ενέργειες.
  • Εφαρμογή του νόμου και άμεση δικαστική παρέμβαση σε άνομες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και transfer pricing.
  • Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης με πλήρη μηχανογράφηση των δικαστηρίων και των νομικών διαδικασιών.
  • Απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων.
  • Κατάργηση των χιλιάδων εταιρειών του Δημοσίου που επειδή δεν έχουν αντικείμενο εργασίας εμπλέκονται στην οικονομική ζωή για να την «μπλοκάρουν».

Και κάτι ακόμα: αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να “ζεσταθεί” η οικονομία, ας εξοφλήσει επιτέλους τα 8 περίπου δις που χρωστάει σε ιδιώτες (προμηθευτές, εξαγωγείς, επενδυτές κ.λ.π) και δεν τα πληρώνει με το “έτσι θέλω”, έχοντας οδηγήσει όλη την αγορά σε συνθήκες απελπισίας.

Για να πάψει το κράτος να είναι ο μπαταχτσής και ο απατεώνας που ξέρουμε, δεν χρειάζεται κανένα νέο νομοσχέδιο. Χρειάζεται όμως να πάρεις απόφαση να “στεναχωρήσεις” τους υπαλλήλους της Βουλής και τους υπόλοιπους κομματικούς σου φίλους.

Ναι , λοιπόν σε ένα νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης!

Όχι με κίνητρα, αλλά με άρση των αντικινήτρων. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης και της Τρόικας. Μέχρι τώρα και οι τρεις τους δείχνουν να μην το έχουν πάρει χαμπάρι.