Ο νέος Πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Βαγγέλης Ακτσαλής - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τα νέα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

«Η συνταγή της νέας διαδικτυακής δημιοσιογραφικής σχολής είναι η εξής: Βάζουμε έναν τίτλο που δεν ισχύει. Σε απλά ελληνικά αυτό λέγεται ψέμα. Βάζουμε έναν υπέρτιτλο που επίσης δεν ισχύει. Σε απλά ελληνικά αυτό λέγεται, επίσης, ψέμα. Και από κάτω γράφουμε ένα άρθρο στο οποίο αναιρείται και ο τίτλος και ο υπέρτιτλος.
Εν τω μεταξύ το έχουμε μοιράσει σε μερικές χιλιάδες διαδικτυακά «ειδησεογραφικά» sites, οι μηχανές αναζήτησης προβάλλουν τον τίτλο μόνο και ανεβάζουμε την επισκεψιμότητά μας, μπας και «τσιμπήσουμε» καμιά διαφημισούλα, δύσκολες μέρες που περνάμε.

Αυτή την συνταγή χρησιμοποίησε το www.newpost.gr με τον τίτλο «Τίτλοι τέλους για τον Θάνο Τζήμερο».

Ποια είναι η είδηση; Ότι στις 8,9 & 10 Μαρτίου, η «Δημιουργία, ξανά!» θα έχει συνέδριο στο οποίο όλοι οι εκλεγμένοι τον Μάρτιο του 2012 θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, ώστε να εκλεγούν νέα όργανα. Δεν είναι καν είδηση. Έχει ανακοινωθεί από τη «Δημιουργία, ξανά!» εδώ και δύο μήνες!

Μάλιστα, την διεξαγωγή του συνεδρίου με τις νέες αρχαιρεσίες την ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της «Δημιουργίας» από την Εθνική Επιτροπή του κόμματος αμέσως μετά το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του Μαΐου λέγοντας ότι «δεν αισθάνομαι νομιμοποίηση να ηγούμαι ενός κόμματος με 136.000 ψηφοφόρους, εκλεγμένος από μερικές εκατοντάδες μέλη της πρώτης Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης». Υπάρχει πιο ηθική και δημοκρατική ταυτόχρονα στάση;

Ο κ. Τζήμερος επίσης ξεκαθάρισε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο νέο συνέδριο και ενθάρρυνε νέα μέλη να θέσουν υποψηφιότητες για τα όργανα για να υπάρξει ανανέωση και ενδεχομένως διαδοχή του, υπογραμμμίζοντας ότι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις τού επικεφαλής του μεγαλύτερου εκτός Βουλής κόμματος είναι δυσβάσταχτες για κάποιον σκληρά εργαζόμενο, όπως ο ίδιος. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραιτηθεί έναν μήνα πριν, στις 8 Φεβρουαρίου, ώστε ο εσωκομματικός προεκλογικός αγώνας που θα αρχίσει τότε να γίνει επί ίσοις όροις.

Φυσικά και θα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου. Είναι και δημοκρατικό και υγιές. Φυσικά και υπάρχουν πιθανότητες να μην επανεκλεγεί ο σημερινός πρόεδρος, αλλιώς θα ήταν εκλογές – σικέ. Από πού όμως, σήμερα, προκύπτουν οι «τίτλοι τέλους», και μάλιστα χωρίς ούτε καν ένα ερωτηματικό; Ανάλογης δημοσιογραφικής πληρότητας είναι και ο υπέρτιτλος: «Αθρόες παραιτήσεις στελεχών».

Το άρθρο αναφέρεται στις παραιτήσεις του... Μαΐου και του Ιουνίου, πέρυσι! Όμως ήταν αναγκαίος για να «δέσει η μαγιονέζα». Και αμέσως, το συνταρακτικό «νέο» το αναπαρήγαγαν χιλιάδες «ειδησεογραφικά» blogs ανάλογης αντίληψης για τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Ο Γκαίμπελς ήταν, τελικά, σοφός: «συκοφαντείτε – συκοφαντείτε στο τέλος κάτι θα μείνει». Θιασώτης της ίδιας Γκαιμπελικής συνταγής και ένας κορυφαίος, εγνωσμένης σοβαρότητας δημοσιογράφος, λίγο πριν μεταπηδήσει από τα ρεπορτάζ για τις σεισοπυγίδες της Μυκόνου στην ΕΡΤ ακόμα μια αποστομωτικά αξιοκρατική επιλογή της κυβέρνησης, (Σημείωση: εδώ ο κ. Τζήμερος εννοεί τον Αιμίλιο Λιάτσο, καθώς η εφημερίδα «Παρασκευή + 13» δημοσίευσε την είδηση) επινοώντας την «είδηση»: 750.000 ευρώ θα πάρει ο Τζήμερος. Γιατί 750.000 ευρώ; Γιατί έτσι του ’ρθε! Γιατί ο Τζήμερος, προσωπικά, και όχι η «Δημιουργία, ξανά!»; Μα γιατί αυτόν πρέπει να χτυπήσουμε!

Την «είδηση» την κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο – η διαδικτυακή «γρουσούζικη» φυλλάδα του δεν μάζευε διαφήμιση και ακόμα δεν τον είχαν ενημερώσει για τον σωτήριο (οικονομικά) διορισμό. Θα έχαναν την ευκαιρία οι «λειτουργοί» της yellow on-line ενημέρωσης;

Την ανέβασε λοιπόν και το newpost, νίπτοντας τας χείρας του: δεν φταίμε εμείς, άλλος το έγραψε! Κανένας όμως απ΄ όσους το έγραψαν ή το αντέγραψαν δεν μπήκε στον κόπο να τηλεφωνήσει στην «Δημιουργία, ξανά!» και να ρωτήσει: πόσα θα πάρετε; Η αρχή της διασταύρωσης της πληροφορίας είναι ανάμεσα σε αυτές που έχουν από καιρό παραιτηθεί από τους «δημοσιογράφους» του copy- paste (άρπα – κόλλα, σε ελεύθερη απόδοση).

Κανείς δεν δημοσίευσε τη διάψευση που στείλαμε, κανείς δεν διάβασε τη φωτοτυπημένη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (που στείλαμε επίσης) από όπου προκύπτει το ακριβές ποσό: 14075 ευρώ ακριβώς.

Ούτε δεκάρα παραπάνω, όταν μόνο για τα παράβολα των υποψηφίων μας έχουμε δώσει στο Ελληνικό Κράτος πάνω από 120.000 ευρώ (όλα πληρωμένα από την τσέπη των υποψηφίων μας). Κανένας επίσης δεν σκέφτηκε την απλή μέθοδο των τριών: αν ένα κόμμα, μέρος ενός συνασπισμού που έλαβε 1.59% πάρει 750.000, πόσο θα πάρει ένα κόμμα του 30% και του 27%; Έτσι λειτουργεί ο κιτρινισμός σήμερα. Ψεύτικοι τίτλοι, ψεύτικοι υπέρτιτλοι, «μαγειρεμένο» περιεχόμενο.

Το μόνο αληθινό η λάσπη. Οι «τίτλοι τέλους» έπεσαν εδώ και καιρό για τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Η τελευταία πράξη είναι να σφραγιστεί και η σκοτεινή αίθουσα, αυτή που τόσα χρόνια εξέθρεφε την κατευθυνόμενη “ενημέρωση” και πλούτιζε τα πρωτοπαλλήκαρά της. Να είστε σίγουροι, αξιότιμοι εκμαυλιστές της κοινής γνώμης, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να προκαλέσουμε τους δικούς σας τίτλους τέλους. Λογικό είναι να μας πολεμάτε με λύσσα. Αγώνα επιβίωσης δίνετε».

Σ.Σ. Μάλιστα...

Πηγή: newpost.gr