Ο νέος Πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Βαγγέλης Ακτσαλής - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τα νέα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Οι "παγκόσμιες μέρες" είναι αφορμή για να θυμόμαστε κάποια σημαντικά θέματα του πλανήτη μας, αλλά το καλύτερο είναι να υποστηρίζουμε και τους ανθρώπους που πραγματικά κάνουν κάτι γι αυτά.

Στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ αφιερώνουμε την σημερινή Παγκόσμια Μέρα Ωκεανών στην πρωτοβουλία The Ocean Cleanup η οποία ξεκίνησε ως μια πρωτοποριακή ιδέα ενός έφηβου και αποτελεί σήμερα την πιο εξελιγμένη, τεχνολογικά και ως bussiness model, λύση για το πλαστικό που καταλήγει στη θάλασσα.

Το έργο ξεχωρίζει από τις άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες διότι δεν είναι απλώς μία ακόμη "διαμαρτυρία εξοργισμένων οικολόγων" όπως οι περισσότερες ΜΚΟ, αλλά παράγει χειροπιαστό αποτέλεσμα: είναι ένα υπόδειγμα μηχανολογικής αποτελεσματικότητας και συνεργασίας εθελοντών και επενδυτών, που δείχνει τι μπορεί να πετύχει η ιδιωτική πρωτοβουλία όταν οι ιδέες και η καινοτομία δεν εμποδίζονται από τον κρατισμό.

Από το 2013 που ο Boyan Slat ξεκίνησε να κάνει το όραμά του πραγματικότητα, το Ocean Cleanup Project έχει αποτελέσει σταθμό στο πρόβλημα του καθαρισμού των ωκεανών, έχει επεκταθεί στις λύσεις καθαρισμού του πλαστικού και στα ποτάμια και έχει αναπτύξει τις λύσεις αυτές και σε μεγάλη κλίμακα, με την βοήθεια προσεκτικής έρευνας και οικονομικού σχεδιασμού, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν και από επενδυτική σκοπιά.

Δείτε τις επιτυχίες και την τεράστια συνεισφορά του εδώ: https://theoceancleanup.com/milestones/

Το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στην #καινοτομία #WorldOceansDay

(Σύντομο ιστορικό του έργου The Ocean Cleanup από ανάρτησή μας το 2018 https://www.facebook.com/dimiourgiaxana/posts/1830203743716214)

To Ocean Cleanup Project (Έργο Καθαρισμού Ωκεανών, www.theoceancleanup.com) ξεκίνησε το 2013 από μια απλή μεν, αλλά πρωτοποριακή ιδέα ενός φιλόδοξου και συνειδητοποιημένου 18χρονου (σήμερα 22 ετών) Ολλανδού εφευρέτη ο οποίος αποφάσισε να βρει μια λύση για την ολοένα αυξανόμενη Μεγάλη Ζώνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού (Great Pacific Garbage Patch), κάτι που μέχρι τότε χαρακτηριζόταν ακατόρθωτο.

Μάλιστα ο Ολλανδός Μπόγιαν Σλατ πήρε την απόφαση να ξεκινήσει το έργο αυτό, όταν κάνοντας διακοπές και καταδύσεις στην... Ελλάδα, διαπίστωσε ότι τα #πλαστικά ήταν περισσότερα από τα ψάρια. Ήταν τότε μόνο 16 ετών!
Και πράγματι, η Ελλάδα κατάντησε πλέον ένας τόπος που εύκολα μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στην #θάλασσα, καθώς τόσο στις ακτές όσο και υποβρυχίως, κυριαρχεί το πλαστικό, μεταφέρεται δε από την ξηρά και από ακτή σε ακτή με ευκολία λόγω των βροχοπτώσεων και των ανέμων. Σε κάθε σχεδόν παραλία (ιδιαίτερα στις βορινές) μπορεί κάποιος να διαπιστώσει εύκολα την ύπαρξη #μικροπλαστικού, το οποίο έχει πλέον εισέλθει και στην τροφική αλυσίδα...

Η Μεγάλη Ζώνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού είναι μία περιοχή δυτικά της ακτής της Καλιφόρνια, όπου λόγω ρευμάτων συγκεντρώνονται τα #σκουπίδια που ρίχνονται στις θάλασσες από όλον τον κόσμο. Το μέγεθός της δε είναι τεράστιο (περίπου 80.000 τόνοι) και φυσικά υπάρχουν 4 ακόμη τέτοιες ζώνες σκουπιδιών σε όλους τους ωκεανούς.
Η ιδέα του Σλατ αν και ιδιοφυής, είναι απλή: πρακτικά μια "κουρτίνα" που κρέμεται από έναν σωλήνα που επιπλέει και καθοδηγείται δορυφορικώς στα σωστά σημεία, φτιάχνοντας μια επιφανειακή "σακούλα" στην οποία παγιδεύονται τα -ως επί το πλείστον επιπλέοντα- σκουπίδια. Επιτυγχάνει λοιπόν "παθητική" συλλογή των σκουπιδιών χωρίς να απαιτούνται τεράστιες μετακινήσεις πλοίων και το σημαντικότερο, χωρίς να επηρεάζεται η θαλάσσια ζωή.

Μετά από στοχευμένες έρευνες και πειράματα, μετά από μια επιτυχημένη καμπάνια χρηματοδότησης crowd funding και φυσικά μετά από συγκεκριμένες μελέτες βιωσιμότητας, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, το πρώτο σύστημα καθαρισμού είναι έτοιμο να ξεκινήσει την αποστολή του από την Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο του 2018, μόλις 5 χρόνια μετά!

Να σημειωθεί βεβαίως ότι ναι μεν η συλλογή είναι το δυσκολότερο έργο σ' αυτήν την μάχη με το πλαστικό, σχεδόν ίδιας σημασίας θα είναι όμως και η μετέπειτα διαχείρισή του. Βεβαίως στις Η.Π.Α. και στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν οι υποδομές και οι εταιρείες είναι πολλές και ανταγωνιστικές ώστε να εξελίξουν τα συστήματά τους για την σωστή και πλήρη διαχείριση και τελικά ανακύκλωση ή και ενεργειακή αξιοποίηση των πλαστικών αυτών. Ενώ δυστυχώς στην Ελλάδα, ακόμη και η συλλογή ανακυκλώσιμων χωλαίνει λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.

Στόχος μας στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ είναι να αποκτήσει και η χώρα μας τις απαραίτητες λύσεις που θα διαφυλάξουν το ιδιαίτερο περιβάλλον του τόπου μας και για τις επόμενες γενιές.
Και αυτό θα γίνει μόνο αν απελευθερώσουμε τις ιδέες, την επιστήμη και την επιχειρηματικότητα από τα δεσμά του κρατισμού και της ψηφοθηρίας.

Επιτροπή Υποδομών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ