Τα νέα της Δημιουργίας

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί για μια ακόμα φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση «να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς στους δημόσιους οργανισμούς».

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στην χώρας μας τελείται ένα διαρκές και επαναλαμβανόμενο έγκλημα εις βάρος όχι μόνο της οικονομίας αλλά και του πολιτισμού, των αξιών, της κοινωνίας και ολόκληρου του έθνους γενικότερα.

Η έννοια της διαφθοράς έγινε συνώνυμη με την ευημερία και αντικατέστησε τις έννοιες της ηθικής, της νομιμότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Φτάσαμε στο σημείο όπου αν σε κάποια ΔΟΥ ή Πολεοδομία ανακάλυπταν ότι κάποιος υπάλληλος δεν συνεργούσε στο μεγάλο φαγοπότι έπαιρνε δυσμενή μετάθεση για Σουφλί, και έτσι όταν αυτό άρχισε να διαδίδεται από τους κόλπους των υπηρεσιών κανείς δεν είχε το κουράγιο να αντισταθεί.

Η πολιτιστική παρακμή μας ως έθνος είναι πλέον αυτονόητη όταν μια κοινωνία ολόκληρη κινείται στους ρυθμούς της διαφθοράς έχοντας ως μαέστρους όλο το πολιτικό σύστημα με τους ανεπάγγελτους πολιτικούς να κάνουν πάρτι πολύ πιο ανήθικα από τα bouga-bouga του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.

Η διαφθορά δεν είναι μόνο οικονομικό έγκλημα αλλά έχει προεκτάσεις σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας καθώς τίποτε ηθικό και νόμιμο δεν μπορεί να αντισταθεί στον οδοστρωτήρα του κομματικού στρατού που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλο τον κοινωνικό ιστό της κοινωνίας. Η κάλυψη για παράδειγμα ενός συναδέλφου για να αποφύγει τις συνέπειες του νόμου, είναι και αυτή πράξη διαφθοράς. Η αλλοίωση αποτελεσμάτων με σκοπό την άνοδο σε θέση επιτυχίας ενός υποψηφίου, είναι χωρίς συζήτηση διαφθορά. Η διαφθορά συνεπώς δεν χαρακτηρίζεται απλά, ούτε ταυτίζεται μόνον με το οικονομικό έγκλημα.

Από την αστυνομία όπου με ένα τηλέφωνο του εκάστοτε πολιτικάντη έσβηνε την κλήση του οδηγού που παρανομεί, από την ΔΟΥ όπου με ένα τηλεφώνημα του πολιτικάντη από το Υπ.Οικονομικών έκρυβε στα συρτάρια υποθέσεις φοροδιαφυγής, ή εκβίαζε τον επιχειρηματία για να λαδωθεί και να ξεχάσει τη υπόθεση ,από την Πολεοδομία που έδιναν κατόπιν δωροδοκίας άδειες οικοδομής σε εκτός σχεδίου οικίες, όπου το πράσινο φώς για να βρίσκεις πάντα τον "κατάλληλο" άνθρωπο ήταν η κομματική σου ταυτότητα και τίποτε άλλο.

Αφήνω για πιο αναλυτική προσέγγιση τις ατασθαλίες στους δήμους από τους ειδικούς σε υπεξαιρέσεις Δήμαρχους και τους συνεργάτες τους.

Ο εγκέφαλος όλης αυτής της απίστευτης διαδρομής της διαφθοράς ήταν το ίδιο το κράτος για να εξασφαλίζει άνετη ζωή και πλούτη στους πολιτικούς και στην συνέχεια στην υπόλοιπη δομή της κρατικής διοίκησης. Μοναδικές εξαιρέσεις υπαλλήλων που ίσως δεν συμμετείχαν σε αυτό το κύκλωμα μπορεί να βρει κανείς σε υπηρεσίες που δεν είχαν συσχέτιση με κέντρα λήψεων αποφάσεων αλλά και πάλι σημάδια διαφθοράς θα βρίσκαμε και εκεί όπως για παράδειγμα η ίδια η ύπαρξη της υπηρεσίας αυτής.

Η απέραντη σιωπή ήταν το πέπλο που σκέπαζε όλα αυτά τα χρόνια την μεγαλειώδη διαφθορά στην χώρα μας και κάποιες αμυδρές καταγγελίες που γινόντουσαν είχαν σαν κίνητρο την εμπλοκή και των ίδιων στο φαγοπότι της κρατικής περιουσίας.

Τρανό παράδειγμα τα συνδικάτα που φρόντιζαν να συντηρούν τις καταστάσεις αυτές συμμετέχοντας στα πειθαρχικά συμβούλια όπου η μεγαλύτερη ποινή για περιπτώσεις χρηματισμού έφτανε να είναι η παύση εργασίας για 6 μήνες και μετά κανονικά επιστροφή στην ίδια θέση για να συνεχιστεί το πάρτι.

Η ανοχή της διαφθοράς έχει την μεγαλύτερη ενοχή γιατί καταδεικνύει περίτρανα ότι έχουν χαθεί στο σκοτάδι όλες οι αρετές, η ηθική η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και η πίστη στα ιδανικά. Κλείνω την περιγραφή της ανοχής ως έμμεση ή άμεση ενοχή στο μεγάλο έγκλημα της διαφθοράς που μας φθείρει ως κοινωνία και ως πολίτες αυτής της χώρας με απόσπασμα από πόρισμα του κ.Ρακιντζή ο οποίος ως φαίνεται δίνει μόνος του την μάχη της εξάλειψής της.

Οι εφοριακοί αναδεικνύονται πρωταθλητές στη διαφθορά για άλλη μια φορά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2011. Ακολουθούν ο τομέας της υγείας, οι πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, εξέτασε 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα τις 393. Παρουσιάζοντας την έκθεση επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου που του έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, τις οποίες θεωρεί επιεικείς καθώς -όπως είπε- με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ατιμωρησία και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Σύντομα θα κάνουμε υπερηχογράφημα στο μεγάλο φαγοπότι στους ΟΤΑ με πρωταγωνιστές τους εξαιρετικούς Δήμαρχους και τους συνεργάτες τους.

Γαλανάκος Σάκης

Οικονομολόγος

τ.Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθηνών

Φωτογραφία: veracityvoice.com/