Τα νέα της Δημιουργίας

Σχεδόν 2 εβδομάδες μετά την ομιλία του Θάνου Τζήμερου στην #ΠεριφέρειαΑττικής σχετικά με τις #πλημμύρες (28.11.2017 http://www.athensvoice.gr/politics/405658_oi-dyskoles-alitheies), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε ημερίδα παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των πλέον ειδικών επιστημόνων για τις καταστροφές στην #Μάνδρα Αττικής.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν καθολικά τις επισημάνσεις και τις προτάσεις της Δημιουργίας Ξανά!, κάτι αναμενόμενο για 'μας, καθώς πρόκειται για στοιχειώδη μέτρα πολιτικής προστασίας που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες που σέβονται τον πολίτη και το #περιβάλλον!

Ο καθηγητής Γ. Τσακίρης, Διευθυντής Έργων Έκτακτων Φυσικών Κινδύνων, ανέφερε:
"Είχαμε μια πλημμυρική παροχή η οποία στην αιχμή της ξεπέρασε τα 220 κυβικά/δευτερόλεπτο, όταν η διοχετευτική ικανότητα του υπάρχοντος αγωγού ήτανε 10 κυβ/δευτερόλεπτο και αυτού που μελετούσαμε για την μερική εκτροπή του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης ήταν 47!"

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε. Λέκκας: "Το μοιραίο λάθος ήταν η χωροθέτηση του οικισμού και η πολεοδόμηση ήταν σε τελείως λανθασμένη θέση..."

Δρ. Η. Μαριολάκος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας: "Τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να ξεκινούν από πάνω [από το βουνό] προς τα κάτω: ορεινή υδρονομία [έργα διευθετήσεως χειμάρρων]. Δεν χρειάζονται φαραωνικά έργα, χρειάζονται πολλά, μικρά έργα, έτσι ώστε ο όγκος των υδάτων που καταλήγει στην πόλη να είναι πολύ μικρότερος. Δεν έχουν γίνει αυτά τα έργα μέχρι σήμερα..."

Συνοπτικά οι 4 ξεκάθαρες προτάσεις της Δημιουργίας Ξανά! στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την 28.11.2017:
1) Κανένα αντιπλημμυρικό έργο με αγωγούς διατομής, μέχρι 4 το πολύ μέτρα δεν μπορεί να παροχετεύσει ένα ποτάμι πλάτους 30 μέτρων και βάθους 2 σαν κι αυτό που χτύπησε τη Μάνδρα.

2) Ακόμα κι αν υπήρχε τεχνικός τρόπος (π.χ να φτιάξεις μια υπόγεια κοίτη ποταμού που να βγαίνει στη θάλασσα, κάτι σαν τον Κηφισσό, ας πούμε) θα κόστιζε απίστευτα λεφτά και δεν έχει καμμιά υποχρέωση ο φορολογούμενος να πληρώνει χρυσάφι το αυθαίρετο που χτίστηκε μέσα στο ρέμα και το νομιμοποίησε η λαμογιακή συμμορία δημοσίου - ιδιωτών.

3) Ο χείμαρρος φρενάρεται στο βουνό, με κλαδοπλέγματα, με κορμοδέματα, με δεξαμενές συγκράτησης φερτών υλικών, με αναδασώσεις, έργα όμως που δεν φαίνονται, δεν είναι “βιτρινάτα”, και γι΄ αυτό κανένας δεν εγκρίνει πιστώσεις.

4) Ο μόνος τρόπος να απελευθερωθούν οι μπαζωμένες κοίτες των χειμάρρων είναι να τις ξεμπαζώσεις, στα όρια που είχαν πριν την επέλαση του τσιμέντου, ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ που χτίστηκαν εκεί... Κι αυτό το κάνεις σε ΟΛΑ τα μπαζωμένα ρέματα, όλης της χώρας. Με αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες αν ήταν ανυποψίαστοι αγοραστές και χωρίς αποζημίωση αν ήταν αυτοί οι πρώτοι αυθαίρετοι ενώ τα κτίσματα που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά τα χαρακτηρίζεις ως κινδυνεύοντα δυνητικώς από πλημμύρα και απαγορεύεις να έχουν κατοικήσιμα υπόγεια.
Έτσι διορθώνεται το περιβαλλοντικό έγκλημα των ανίκανων, ανεύθυνων, εγκληματικών ηγεσιών, ΟΛΩΝ των κομμάτων.

Πληροφορίες για την ημερίδα του ΕΚΠΑ:
http://www.ctview.gr/?p=32244
http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=298783 (από το 16' και μετά)

Πληροφορίες για τον διαχρονικό κίνδυνο των πλημμυρών και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν:
http://www.kathimerini.gr/937417/article/epikairothta/ellada/antiplhmmyrikh-prostasia-poy-kanei-nera

Η σχετική ομιλία του Θάνου Τζήμερου στο Π.Σ. Αττικής την 28.11.2017:
https://www.facebook.com/dimiourgiaxana/videos/1553827094687215/