1)Το 1992 στην πλατεία Διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης αρχίζει η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ δαπάνης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών. Λίγο μετά την εκσκαφή το έργο σταματάει γιατί αποκαλύπτεται πλήρες ρωμαϊκό οικοδόμημα του 1 πχ αιώνα και αυτό ήταν γνωστό από πριν στην αρχαιολογική υπηρεσία, όπως και το ότι λίγο πιο βαθιά υπήρχαν κτίρια της ελληνιστικής περιόδου του 4 πχ αιώνα. Το έργο σταματάει, η τρύπα ξαναμπαζώνεται και έκτοτε παλινωδίες και τελικά ουδέν.

2)Το 1992 ξεκινάει η διαδικασία για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης. Η δημοπράτηση του έργου γίνεται το 2006 και το 2011 σταματάει η κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου γιατί σε βάθος 6 μέτρων βρέθηκε ολόκληρη η λιθόστρωτος Βυζαντινή Βασιλική οδός ως και ευρήματα του 4 πχ αιώνα. Πριν την κατασκευή του έργου ήταν γνωστό ότι η συγκεκριμένη χάραξη του μετρό έγινε ακριβώς επάνω από την αρχαία οδό. Μέχρι σήμερα, έτος 2019, δεν έχει εφαρμοστεί καμία λύση και η τρύπα στην Βενιζέλου χάσκει, με την ολοκλήρωση του όλου έργου να έχει δήθεν προγραμματιστεί για το 2022.
Το 2013 η Π.Ο του κόμματος της Δημιουργίας, ξανά! είχε προτείνει συγκεκριμένη τεχνική λύση για τον σταθμό της Βενιζέλου χωρίς την ανάγκη να μετακινηθούν τα αρχαία, αλλά η αρχαιολογική υπηρεσία και ο Δήμαρχος δεν έδωσαν καμία σημασία.

3)Το 1990 κατασκευάζω τις αμερικάνικων προδιαγραφών νέες αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας. Εξωτερικά γίνεται ένα τοιχείο ύψους 8 μέτρων και συνολικού μήκους 1 χιλιομέτρου και εσωτερικά μία περίφραξη με σύρματα, μεταξύ δε των δύο περιφράξεων μεσολαβεί δρόμος για την περιπολία με τζιπ των φυλάκων. Κατά την εκσκαφή της περίφραξης βρίσκω συλημένο τάφο οπλίτη του 430 πχ. Απευθύνομαι στην αρχαιολογία. Σε ένα χρόνο ολοκληρώνονται και οι νέες εγκαταστάσεις των φυλακών, αλλά το έργο αρκετών εκατομμυρίων δραχμών δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και κατοικείται από λαθρομετανάστες. Η αρχαιολογία δεν αποφάνθηκε ποτέ και έτσι μέχρι σήμερα η τρύπα στην περίφραξη έχει μείνει, γιατί εάν χρησιμοποιηθεί το έργο θα είναι πιο εύκολη η δραπέτευση

Πολλοί φίλοι μου εργολάβοι έχουν χάσει οικόπεδα και πολλά λεφτά γιατί κατά την εκσκαφή βρέθηκαν αρχαία και δεν τους επετράπη να χτίσουν, οι δε διανοιχθήσες τρύπες της θεμελίωσης χάσκουν ακόμα και έχουν γίνει σκουπιδότοποι.
Είναι μάστιγα οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και ειδικά αυτό το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,που δημιουργήθηκε το 2002, το οποίο σχεδόν ποτέ δεν δίνει λύσεις και έτσι χάνονται επενδύσεις, όπως και τώρα με το θέμα του Πειραιά και των μεγάλων επενδύσεων της Cosco, ενώ επί δεκαετίες εκεί έχουν γίνει ένα σωρό κατασκευαστικά εξαμβλώματα και η αρχαιολογία και το ΚΑΣ κοιμόντουσαν.

Το πιο καλό σύστημα αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων το γνώρισα στην Βεργίνα όταν έκανα ένα δρόμο μέσα στο χωριό, που όπου και εάν σκάψεις θα βρεις αρχαία από την εποχή του Φιλίππου. Όταν ξεκίνησε το έργο υπήρχε κάποιος της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας που συνέλεγε τα αρχαία ή έδινε σύντομα λύσεις επί τόπου. Το αποτέλεσμα ήταν το έργο να τελειώσει στην προθεσμία του, τα δε αρχαία ευρήματα αφού αξιολογήθηκαν εκτίθενται πλέον στο μουσείο της Βεργίνας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Λύσεις υπάρχουν, οι τεχνικοί είναι σε θέση να τις παράσχουν και οι οποίες να είναι άμεσες και ν´αναδεικνύουν τα αρχαία, αλλά το ΚΑΣ είναι ο μοχλός πίεσης των μπλε-πράσινων και κόκκινων πελατειακών κυβερνήσεων προς τους κάθε είδους επενδυτές, γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα και οι υπηρεσίες και οι συνδικαλιστές του κρατισμού εξυπηρετούν ένα φαύλο αδηφάγο σύστημα και γι ´αυτό η κάστα αυτή πρέπει να ξεδοντιαστεί γιατί διαφορετικά δεν θα δούμε ποτέ ανάπτυξη και προκοπή.

Πηγή: vimapress.gr


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση