Ο νέος Πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Βαγγέλης Ακτσαλής - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τα νέα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Βούτσης εξέφρασε την συμπαράστασή του στην κατάληψη αντεξουσιαστών του Πειραιά που ονομάζεται κατ΄ ευφημισμόν "ελεύθερος κοινωνικός χώρος". Αν ψάξετε για την είδηση, όλα τα ΜΜΕ έτσι αναφέρονται στο πρόσφατο επεισόδιο. Σαν να είναι ο "ελεύθερος κοινωνικός χώρος" ένα νέο είδος πολιτιστικής οντότητας. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τους "ελεύθερους κοινωνικούς χωρους" και με τις συλλογικότητες. Σε κάποιες εκφάνσεις τους μάλιστα μού είναι και συμπαθείς. Αρκεί να είναι όντως ελεύθεροι και νόμιμοι, όπως κάναμε εμείς στην εφηβεία μας, με τα κοινόχρηστα στέκια. Να συμφωνούν οι σύντροφοι με τον ιδιοκτήτη για το νοίκι και να βάζουν ρεφενέ για όλα τα έξοδα – και για το τέλος της ΕΡΤ που έρχεται με τη ΔΕΗ.

Αλλά ελευθερία και κατάληψη δεν γίνεται. Η κατάληψη ξεκινάει ως πράξη τραμπουκισμού που στερεί την ελευθερία από τον ιδιοκτήτη να διαχειρίζεται όπως θέλει το ακίνητό του. Μια παρέα από φασισταράδες καταλαμβάνουν με το έτσι το θέλω την περιουσία σου, την κάνουν τεκέ και σε φεσώνουν με τις καταναλώσεις τους με κίνδυνο να σου κατασχεθεί το ακίνητο από το κράτος λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως διαπίστωσε με πολλή οδύνη η συντρόφισσα Παπαχελά του City Plaza. Φυσικά και η συνέχεια είναι εξίσου τραμπούκικη. Αφισοκολλήσεις και συνθήματα στους τοίχους της πόλης κι αν διαμαρτυρηθείς πιάνουν δουλειά οι μολότωφ και οι βαριοπούλες. Πολύ ελεύθερο, ε; Μπούκαραν λοιπόν και οι άλλοι και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Παράνομο; Φυσικά! Κατακριτέο; Φυσικά! Αλλά δεν αρχίζει από εκείνο το σημείο η παρανομία, ούτε η αλληλουχία των κατακριτέων πράξεων. Αρχίζει από την στιγμή της κατάληψης.

Σε ένα κράτος δικαίου οι καταληψίες θα είχαν συλληφθεί το επόμενο λεπτό της κατάληψης και θα ήταν στο αυτόφωρο. Αντιθέτως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα τους κανακεύουν μην τυχόν και κατηγορηθούν για... αυταρχισμό. Οι Βούτσηδες είναι αναμενόμενο να έχουν τέτοια στάση: όταν δηλώνεις περήφανος για τη δράση του ληστή τραπεζών γιού σου, οι καταληψίες της Φαβέλας είναι, μπροστά του, αρσακειάδες. Αλλά οι υπόλοιποι; Γιατί καμάρωναν το φαινόμενο των καταληψιών τόσα χρόνια χωρίς να κάνουν τίποτε; Δεν έχουν καταλάβει ότι η ΧΑ φύτρωσε στο κενό τάξης και ασφάλειας στο οποίο οδήγησαν τη χώρα; Δεν έχουν καταλάβει ότι ο ένας φασισμός φέρνει τον άλλον; Τολμάει ο Κυριάκος να δηλώσει πως με κυβέρνηση ΝΔ, ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι καταλήψεις θα εκκενωθούν, τα κτήρια θα αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους και οι καταληψίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη; Αυτό θα συνέβαινε αν η "Δημιουργία, ξανά!" ήταν κυβέρνηση. Ψηφίστε τώρα, για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τους ασπόνδυλους που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Πηγή: marketnews.gr