×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 761

1922124 10201458209689088 1566510617 nΤο όνομα «Κρήτη», θα ‘πρεπε σήμερα να συνοδεύεται από λέξεις που υποδηλώνουν ανάπτυξη, ευημερία, πρόοδο.  Αντίθετα, πλαισιώνεται από τα αρχικά που επισημαίνουν τον κίνδυνο για το νησί και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του. Σε μια εποχή που δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σπουδαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, τα αναπάντητα ερωτήματα για την ενδεχόμενη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο, αιωρούνται σαν απειλή πάνω από τον τόπο. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και των ΗΠΑ για τη διαδικασία από την οποία όπως τονίζουν «ούτε χημικά προϊόντα ούτε απόβλητα που προκύπτουν από την καταστροφή χημικών προϊόντων, θα απορριφθεί ποτέ μέσα στη θάλασσα», οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τους πιθανούς κινδύνους αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας καταστροφής.  Οι λόγοι της ανησυχίας είναι πολλοί και εστιάζουν στο γεγονός ότι υπάρχουν ελλιπείς πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα που να μας  πείθουν ότι η διαδικασία δεν θα οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο θάλασσα, μετατρέποντάς τη σε ένα απέραντο νεκροταφείο. 

Λιγότερα πράγματα γνωρίζουμε για τη μέθοδο καταστροφής των χημικών, τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί ή την ακριβή τοποθεσία όπου θα πραγματοποιηθεί το εγχείρημα.  Η Μεσόγειος δεν είναι ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όταν οι θαλάσσιες συνθήκες που επικρατούν εκεί αυξάνουν τα ποσοστά διάχυσης των αποβλήτων στη θάλασσα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την περιοχή.  Πρόκειται για τεράστιο κίνδυνο μόλυνσης τόσο του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όσο και των ανθρώπων που θα καταναλώσουν ψάρια ή θα κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας, ενώ υπολογίζεται ότι – εάν πραγματοποιηθεί η αποβολή – η μόλυνση θα διαρκέσει για παραπάνω από πέντε χρόνια.

Την έκκληση να σταματήσει η διαδικασία συνυπογράφουν φορείς, ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικά ινστιτούτα από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Βέλγιο, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, ενώ την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 διοργανώνεται παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ιστορικό για τους αγώνες του Αρκάδι, για το θέμα.  Για το ίδιο θέμα, οι κάτοικοι της ακριτικής Γαύδου αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τις εκλογές για την ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαίου, απέχοντας από την ψηφοφορία, διαμαρτυρόμενοι για την ολιγωρία της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επέδειξε εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά στην απαίτηση εξηγήσεων και περισσότερων διευκρινίσεων από την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν ‘Αστον.

Οι διευκρινήσεις που θα πρέπει να δοθούν από τους αρμόδιους, αφορούν στα παρακάτω θέματα:

  •   Τη φύση, τη σύσταση, τη μορφή των χημικών ενώσεων που θα καταστραφούν
  •   Τη μέθοδο καταστροφής με τα στάδια ασφαλείας που θα ακολουθηθούν κατά τη διαδικασία
  •   Τους πιθανούς κινδύνους απελευθέρωσης χημικών ουσιών στο περιβάλλον
  •   Τις κινήσεις της Ελληνικής πλευράς, την πιθανότητα παρακολούθησης της αποστολής και τη θέση της ΕΕ αναφορικά με το θέμα.

Ο κόσμος της Κρήτης βρίσκεται – και όχι άδικα – σε αναβρασμό.  Μέχρι σήμερα, εκκρεμούν σαφείς απαντήσεις και αυτή η αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των προβλημάτων που βαραίνουν τη χώρα και τους πολίτες της.

Εικόνα: Vasily Martynchuck - Underwater World


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση