boomerangΑντιγράφω δύο τυπικές ειδήσεις της ημέρας (2/9/2014):

1)  Από διαδίκτυο: Τα καθήκοντα του υφυπουργού Παιδείας αναλαμβάνει ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος μετά την παραίτηση του Κώστα Κουκοδήμου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

2)  Από καθημερινή εφημερίδα: Μάχη στη ΝΕΡΙΤ για Όλγα ή Έλλη, υψηλός παράγων της Κυβέρνησης πιέζει για Τρέμη, ο Βενιζέλος θέλει Στάη με χίλια.

Είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των αναγνωστών κατέγραψε την πληροφορία που παρείχαν τα ΜΜΕ χωρίς να την αξιολογήσει στην πραγματική της διάσταση.

Ποια είναι αυτή; Ότι οι δύο προαναφερθείσες ειδήσεις πέρα από το πληροφοριακό κομμάτι εμπεριέχουν δύο τεράστιες στρεβλώσεις. Στρεβλώσεις οι οποίες στα μεταπολιτευτικά χρόνια έγιναν έξη των κυβερνώντων και, βαθμιαία, παθητικά αποδεκτές από τους πολίτες.

Πρώτη στρέβλωση: βουλευτής εν ενεργεία αναλαμβάνει υπουργικά καθήκοντα. Δηλαδή μέλος της νομοθετικής εξουσίας, αναλαμβάνει παράλληλα και εκτελεστικά καθήκοντα. Νομοθετώ και εφαρμόζω ο ίδιος. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Δεν πάει να λέει το Άρθρο 26 του Συντάγματος περί Διάκρισης των Εξουσιών:

1. H νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Bουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. H εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
3. H δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια, οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

Με απόφαση του πρωθυπουργού (όπως και όλων των προκατόχων του άλλωστε) παραβιάζεται το Άρθρο 26 (και να ήταν το μόνο…) και η είδηση περνάει αμάσητη, αντί να υπάρξει κατακραυγή για την στρέβλωση των κανόνων της δημοκρατίας και την παραβίαση των ασφαλιστικών της δικλίδων. 

Δεύτερη στρέβλωση: Υπουργοί και πολιτικοί παράγοντες ερίζουν για τους ποιους δημοσιογράφους θα εγκαταστήσουν στην ΝΕΡΙΤ.

Δεν πάει να λέει το καταστατικό σύστασης της εταιρίας «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», Κεφάλαιο Α’, Άρθρο 1, άρθρο 2 του ν. 4173/2013 ότι η εταιρία έχει διοικητική και οικονομική  αυτοτέλεια. Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να παραβιάσουν και αυτόν τον νόμο του κράτους προκειμένου να εξασφαλίσουν την υπέρ τους προπαγάνδα. Είτε στη ΝΕΡΙΤ, είτε στην ΕΤ, είτε στην ΕΡΤ, είτε στην ΕΙΡΤ αποτελεί, κατά πως προσπαθούν να μας πείσουν, προνόμιο τους η στελέχωση της και επιλεκτική προβολή της ειδησεογραφίας.  

Κάντε ένα πείραμα. Ρίξτε μια ματιά στις ημερήσιες ειδήσεις και ανακαλύψτε μόνοι σας πόσες παραβιάσεις των δημοκρατικών κατακτήσεων λαμβάνουν χώρα ανερυθρίαστα από τους εκλεγμένους άρχοντες. Αναλογιστείτε κατόπιν πόσες κατά κόρον έχουν γίνει τις τελευταίες τετραετίες. Όπως στην ΝΕΡΙΤ υπάρχουν καθημερινές παρεμβάσεις σε δεκάδες εταιρίες εποπτευόμενες από το δημόσιο για μικρές ή μεγάλες χάρες. Ο κρατικός μηχανισμός συγχέεται με την Κυβέρνηση και η όποια υπολειτουργία της δεύτερης επηρεάζει τον πρώτο.

Αντί να λειτουργήσουν λοιπόν τέτοιες ωμές παραδοχές παρέμβασης ως μπούμερανγκ αποτελώντας εκλογικό κόλαφο για τους εμπνευστές, τους αυτές εισπράττονται ως σχεδόν φυσιολογικό προνόμιο των κυβερνήσεων. Ε, λοιπόν δεν είναι προνόμιο! Είναι παράτυπη χρήση της εξουσίας για ίδιον όφελος. Συντελείται καθημερινά, μπροστά στα μάτια μας. Δεν χρειάζεται να αποκαλυφθούν κορυφαία σκάνδαλα για να πειστεί κανείς ότι η ψήφος σε κόμματα εξουσίας (και σε όσα οσμίζονται την εξουσία με συστημική συμπεριφορά) είναι αυτοκτονική. Αρκεί μια ματιά στην ειδησιογραφία ρουτίνας.  

Ηλίας Κώνστας

Msc Engineering Management

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «δημιουργία, ξανά!»

Πρώτη δημοσίευση στο politicaldoubts.com στις 2/9/2014

 


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση